Gražusis TALINAS: kaip keliauti ir ką pamatyti?

Taline, Estijos sostinėje, buvau ne kartą. Jis labai gražus. Net skauda širdį, bet pripažįstu, kad vertas gražiausio iš Baltijos miestų vardo. Daug senovinių gatvelių, parduotuvėlių ir teritorija, po kurią galima pasivaikščioti ir atrasti vis daugiau stebuklų – tikrai didesnė nei Vilniuje, bet vis dar pasiekiama pėščiomis.

Pirmą kartą Europos žemėlapyje Talinas pažymėtas 1154 m. arabų geografo al-Idrisi. 13 a. Talinas tapo svarbiu uostu Skandinavijos-Rusijos prekybos kelyje, čia ėmė plūsti kryžiuočiai, apkrikštiję šalį. 1285 m. Talinas prisijungė prie Hanzos pirklių sąjungos. Viduramžiais Talinas, kuriame gyveno apie 8000 gyventojų, buvo klestintis miestas, apsuptas siena su gynybiniais bokštais, iš kurių išlikę 26.

O, kai vykome į SAREMO SALAS, tai dar ir nuostabų Estijos miestą HAAPSALU aplankėm.

Taline su automobiliu

Dabar leidomės su automobiliu į kelionę po pabaltijį ir Suomiją – pernakvoję netoli Rygos, atvykome į Taliną. Oras buvo labai gražus, lankėmės Rugpjūčio mėnesį, žmonių daug, visur groja muzika ir net darbo dienos vakarą miestas neina miegoti.

Tiesa, su automobiliu senamiestyje buvo sunku. Vietų pastatyti – praktiškai nėra. Fenomenas, kai visur ženklai apie uždraustą parkingą ir grasinimai nutempti mašiną, bet pilna jų pristatyta. Nežinai, kaip čia viskas veikia.

Jei vis tik norėsite nuomotis automobilį – siūlau pasižiūrėti DISCOVER CARS platformą, kur rasite įvairių kompanijų pasiūlymus.

Viešasis transportas Taline

Su viešuoju transportu irgi esu keliavusi gana daug – pakankamai sklandžiai, nors susigaudyti, prisipažinsiu, lengva nebuvo. Nusipirkome R-kioske kortelę transportui ir tada ją, kaip vilniečio kortelę, pasipildydavom ir prieš išvažiuojant grąžinome korteles į pirkimo vietą ir atgavome užstatą.

img_9558

Galite važiuoti autobusais ir tramvajais – bilietai tie patys. Kontrolės sistema, kaip ir Lietuvoje, yra nenuspėjama ir tiesiog bet kada gali įlipti patikra. Jei neturite bilieto ar jis nepažymėtas – mokate nemažą baudą. Kortelę, kurią papildysite, priliesite prie ornžinio ekraniuko transporto priemonėje. Įdomu tai, kad viena kortele gali naudotis daugiau žmonių vienu metu – iki šešių asmenų iš viso. Tad prilieskite kortelę kartą, nes jei priliesite iš naujo – aktyvuos dar vieną bilietėlį ir taip toliau. ČIA galite rasti informaciją apie maršrutų tvarkaraščius.

Tikiu, kad esate girdėję apie tai, kaip Taline transportas yra nemokamas. Ir tai iš dalies tiesa – bet nemokamas jis Talino gyventojams, kurie irgi turi žymėtis korteles ir turėti dokumentus. Turistams tokios prabangos, deja, nėra. Nemokamai gali važiuoti ikimokyklinio amžiaus vaikai ir suaugęs su vaiku, kuriam iki trejų metukų.

Bilietėlius galima nusipirkti skirtingus:
-vienkartinį
-valandos laiko
-dienos (vienos, trijų, penkių ar mėnesio) – mes pirkome tokį ir tada vienkartinius, kiek nebeužteko.
– Talino kortelę  Tallinn Card ( 24-, 48-,  72- valandas galiojančią, į kurią įskaičiuotas transportas ir kai kurie muziejai, lankytini objektai).

Powered by GetYourGuide

Bilietėlį galima nusipirkti ir pas vairuotoją –  tik vienkartinį ir jo kaina 2 eu. (1 eu studentams). O elektroninius bilietukus QR – kuriuos aktyvuosite oranžinėje lentelėje, įlipę į autobusą ar tramvajų, galite nusipirkti tallinn.pilet.ee ar mobilioje programėlėje  iOS and Android. Tik atkreipkite dėmesį, kad perkant su mobilia programėle, turėsite sumokėti papildomą  0.32 eu mokestį. Svarbiausia, kad aparatas nuskaitytų kodą – ar nuo čekio, ar nuo telefono ekrano – nesvarbu.

tn3_using_the_qr-ticket_in_tallinn_ridango_2019_3_1

Valandos ir dienos bilietams jau reikės mano minėtos kortelės, kurią įsigysite R-kioske. Ji vadinasi Ühiskaart – jus supras, jei sakysite smartcard arba travelcard.
Valandos bileitai – €1.10 , dienos – €3.  Trijų dienų – €5. Penkių dienų – €6. Mėnesio – €23.

Turėdami valandos bilietą – jis galios ir perlipus į kitą priemonę, bet kiekvienoje tranporto priemonėje turite jį pasižymėti iš naujo ir turi pasirodyti žalia švieselė. Sistema pakankamai sudėtinga – esame netyčia išnaudoję papildomus bileitėlius, nes juos automatiškai nuskaitė aparatas net ir tada, kai mums tiek daug jų nereikėjo. Tokia sistema nebuvo labai aiški, džiaugiuosi, kad neteko sutikti kontrolės. Bet, jei žinosite visus šiuos niuansus – viskas bus paprasta.

Powered by GetYourGuide

Mes buvome porą dienų – tad visko nepatyrėme. Bet pati sistema, kadangi žymiesi su kortele kas kartą įlipus, galiausiai nustato, koks planas bus pigiausias tau ir savarankiškai nuskaičiuoja pigiausią variantą nuo sąskaitos. Tiesiog pasipildę kortelę pinigais – per dieną nemokėsite daugiau nei dienos bilietas kainuoja – tris eurus. Sistema nustatys pigiausią kainą už Jūsų keliones.

Kiekvienas nusipirktas bilietėlis galioja metus. O sumokėtus pinigus už pačią kortelę galima atgauti per pusmetį nuo įsigijimo datos. Nebūtinai ten, kur pirkote. Aš pirkau ir grąžinau skirtinguose R-kioskuose. Tai galite padaryti ir turizmo informacijos centruose.

Dar vienas dalykas – valandos bilietus įmanoma nusipirkti ir su bekontakte Mastercard, Maestro, Visa ir Visa Electron banko kortele.  Ji atstos minėtą kortelę – sistema nustatys pigiausią tarifą.

O, jei domina muziejai ir norite Talino integruotos kortelės – informaciją rasite ČIA.
Parai paprasta kortelė (yra ir plus kortelė su papildomais privalumais) suaugusiam kainuos 26 eu.

Powered by GetYourGuide

Kur Taline apsistoti? 

Buto, kiek nutolusio nuo centro, bet lengvai pasiekiamo autobusu, jau nebėra booking sistemoje – gaila, nes buvo patogus variantas. Dviese už dvi naktis sumokėjome kiek mažiau nei 80 eu. Talinui – tai pigu. Jei rasite tokias kainas už privačius apartamentus su patogumais – tikrai neblogai.

Dabar keliaudami su automobiliu keturiese, apsistojome jau gerokai už centro – apie septynis kilometrus. Su kitu tranportu ten nelabai nukeliausi, bet su automobiliu buvo puiku. Vieta apsupta gamtos, tartum saratorija. Užsakinėjome ŠIUOS apartamentus. Už naktį mokėjom 64 eu. Butas puikus, erdvus. Rekomenduoju, jei keliaujate su savo transportu.

O Talinas nuostabus! Nors dabar jau lyja, vakar buvo šilta ir saulėta. Hobito oloje valgėm fantastiškus desertus, nardėm po senamiestį, kuris tikrai gražiausias iš pabaltijo, kad ir kiek norėtųsi ginti namus.

Gyvenom už miesto – apsupti pušų mediniame name, tartum tai būtų senovinis Žvėrynas. O Talino pilys, siauros gatvelės, muzika ir parkeliai – Talinas atsiskleidė gražiausiomis savo spalvomis.

Ką pamatyti Taline?

 

Gražu po Taliną tiesiog vaikščioti ir klajoti senamiesčio gatvelėmis. Mano patarimas visada toks – turėkite lankytinus objektus ir pasiplanuokite maršrutą, bet nebijokite nuo jo nuklysti ir paklajoti.

1. Toompea Hill / Tompea kalva

Toompea kalva – puiki vieta ne tik apžiūrėti netoli esančią cerkvę bei katedrą, bet ir pasigrožėti Talino panorama. Vaizdas tikrai užburiantis.

Tompėjos kalvos rytiniame kampe yra erdvi apžvalgos aikštelė, nuo kurios atsiveria nepamirštami vaizdai į Talino senamiestį. Iš šios vietos galima pamatyti daugumą miesto bokštų, įskaitant aukščiausią – televizijos bokštą.

Tompea pilyje šiuo metu įsikūręs Estijos Parlamentas, Riigikogu. Kadaise šioje vietoje buvo medinė tvirtovė. Bene žymiausias Tompea pilies statinys – Ilgojo Hermano (Pikk Hermann) bokštas, kurio smailė kyla į 45 m aukštį. Tompea kalvoje įrengtos net kelios apžvalgos aikštelės, nuo kurių atsiveria Senamiesčio bei Talino uosto panorama. Priešais Tompea pilį stovi Aleksandro Nevskio ortodoksų katedra, o kiek atokiau – Švč. Mergelės Marijos katedra.

Adresas: Kohtu 12, Tallinn

2. St. Alexander Nevsky Cathedral / Nevskio soboras

Tai graži ortodoksų katedra, kurią irgi verta apžiūrėti. XIX a. stačiatikių soboras Taline, pastatytas ant Tompea kalvos. Aleksandro Neviškio katedra iškilo 1900 m. paskutiniojo Rusijos caro Nikolajaus II iniciatyva. Ši ortodoksų katedra laikoma XIX amžiaus caro valdžios simboliu. Jos varpinėje puikuojasi net vienuolika varpų, tarp kurių yra didžiausias Taline – 15 tonų sveriantis varpas. Katedra pasižymi gausia puošyba, mozaikomis ir svogūno formos kupolais.
Vidus pilnas prabangos, o ir pats statinys vertas fotoaparato blykstės.

Adresas: Lossi plats 10, 10130 Tallinn, Estija

img_7016-2

3. St Mary’s Cathedral / Mergelės Marijos katedra

Šv. Marijos bažnyčia pastatyta buvo dar XIII a. Viduramžių gotikinė bažnyčia – pati seniausia visoje Estijoje. Buvo pastatyta kaip katalikų, bet paversta liuteronų 1561 metais.

Pirmoji bažnyčia buvo medinė, tačiau vėliau atvykę Dominikonų vienuoliai pradėjo statyti šventovę iš akmenų. Istoriškai tai buvo Estijos elito bei Vokietijos bajorų bažnyčia. Lankytojai taip pat gali užlipti į 69 metrų barokinio stiliaus varpinės bokštą, nuo kurio atsiveria pasakiški vaizdai į miestą.

Ją irgi rasite prie minėto soboro ir tampėjos kalno.
Adresas: Toom-Kooli 6, 10130 Tallinn, Estija

4. Town Hall / Rotušės aikštė / Raekoda

Čia rasite senamiesčio širdį – jau nuo rotušės galite judėti visomis kryptimis ir bus labai gražu. Tai yra Talino epicentras. Rotušės aikšteje anksčiau vykdavo mugės, buvo vykdomos mirties bausmės.

Šiandien rotušė taip pat vaidina svarbų vaidmenį miestiečių gyvenime. Kiekvieną žiemą joje nuo 1441 metų puošiama Kalėdinė eglė ir šurmuliuoja Kalėdinė mugė, pavasarį vyksta Senamiesčio festivalis – modernioji Viduramžių karnavalo versija, vasaros laikotarpiu būna daug įvairiausių koncertų po atviru dangumi.

Rotušė statyta XIII a. Aštuonkampio gotikinio 64 m aukščio rotušės bokšto viršūnėje iškeltas Senojo Tomo vėjarodis. Spiraliniais laiptais įveikus 115 pakopų galima pakilti į bokšto viršūnę ir pasigrožėti miesto panorama. Netoliese galima pamatyti XIV a. statytą Šventosios Dvasios bažnyčią, kuri yra viena seniausių Taline. Virš įėjimo į šią bažnyčią kabo seniausias miesto laikrodis, papuoštas raižiniais.

Adresas: Raekoja plats, Tallinn

5. Maistas! /Kehrwieder

Taline reikia ir ragauti. Nuostabių kavinių čia rasite apstu – kainos gali kandžiotis, bet už kokybišką maistą jos bus to vertos. Aš noriu parekomenduoti saldėsių kavinukę, esančią netoli rotušės. Aplinka primena hobito olą – spalvota, maža, jauki ir vedanti iš proto instagramerius. Aplinka labai graži, o pyragų skonis buvo dieviškas. Ragavome keletą skirtingų ir buvo nuostabu, tarsi prie dangaus prisilietus. Kava, natūralios arbatos – ateikite čia, kai užsimanysite cukraus. Galime sėdėti lauke su vaizdu į rotušę, bet man labiau patiko viduje. Keturiese sumokėjome apie 35 eu.

Kehrwieder kavinę rasite adresu: Saiakang 1

Powered by GetYourGuide

6. Miesto siena ir gynybiniai bokštai (ir ne tik)

Autentiška apie 2 km besitęsianti siena jungia Nunna, Sauna ir Kuldjala bokštus. Viru vartai – vienas iš pagrindinių įėjimų į Talino senamiestį. Abiejose vartų pusėse esantys bokštai buvo pastatyti XIV a. Storosios Margaritos bokštas stovi šalia įėjimo į Talino senamiestį. Tokį pavadinimą bokštas gavo dėl to, kad šioje vietoje miesto siena buvo tvirčiausia ir storiausia. Storosios Margaritos bokšte įrengtas Estijos laivybos muziejus, kuriame eksponuojami senoviniai laivybos prietaisai, nardymo įranga.

Šalia bokšto įdomiu pavadinimu Kiek in de Kök (išvertus į lietuvių kalbą tai reikštų „žvilgterk į virtuvę“) įkurtas muziejus, siūlantis aplankyti paslaptingus Talino bastionų tunelius – buvusią virduramžių miesto gynybinių įtvirtinimų dalį, naudotą priešų apsupties metu.

7. Šv. Olavo bažnyčia

Šv. Olavo bažnyčia kažkada puikavosi aukščiausios bažnyčios Šiaurės Europoje titulu, o kurį laiką (nuo 1549 iki 1625 m.) buvo aukščiausias pasaulio statinys. Bažnyčios bokštas siekia 123,7 m ir yra vienas iš pagrindinių Talino simbolių. Legenda pasakoja, kad miesto gyventojai statydami bokštą siekė, kad šis viliotų praplaukiančius pirklių laivus į uostą. Užkilus į bokšto viršuje esančią apžvalgos aikštelę galima pasigrožėti Talino stogų bei uosto panorama.

Adresas: Lai 50, Tallinn

img_7035

8. Kadriorg Park / parkas

Įspūdingus barokinius rūmus 1718 metais pastatė Petras Didysis savo žmonai Jakaterinai I. Italų architekto Nikolo Mičeti projektuoti grandioziniai rūmai ir juos supantys išpuoselėti sodai – puikus carinės ekstravagancijos pavyzdys. Šiuose rūmuose verta apsilankyti ir dėl čia įsikūrusio Estijos dailės muziejaus. Jame eksponuojama šimtai XVI-XX a. Vakarų ir Rusijos menininkų tapybos darbų, taip pat nuotraukos, skulptūros ir kiti meno kūriniai.

Adresas: A. Weizenbergi 37, Tallinn

9. Kumu art museum / meno muziejus

Irgi mėgstat meną? O kaip dėl modernaus? O post-modernaus..? Jei vis tik ,kaip ir aš, nesate abejingi įvairialypėms meninėms išraiškoms – būtinai čia apsilankykit.

Adresas: A. Weizenbergi 34

21558796_1709757082370030_8444292504426601262_n

10. Jūra / Sea

Talinas turi priėjimą prie vandens. Čia Baltijos jūrą! O visai netoli minėto meno muziejaus rasite tartum apleistą didelį pastatą po atviru dangumi, kuris išpaišytas gražiais grafičiais. Ten mes laipiojom, fotografavom – žmonių daug, tai saugi ir jauki vieta (bent dienos metu), atsiveria puikūs vaizdai. Ir priėjimas prie pačios jūros – ne pliažas, nepasimaudysit, bet akmeningais pakraščiais galima pasivaikščioti ir molu nueiti dar arčiau jūros ir pajausti jos ramų ošimą…

21462708_1709757225703349_6094195089305740737_n

Ir tai ne viskas. Talinas turi zoologijos sodą (Paldiski mnt 145). Galite užkilti į televizijos bokštą. Gal aplankysite Estijos istorijos muziejų ( Pikk 17)? O kaip dėl Estijos alkoholio muziejaus (Toom-Rüütli 10)? Talino miesto muziejaus ( Vene 17)?

Powered by GetYourGuide

Estijos sostinė labai graži. Ir netoli nuo mūsų – atvažiuokite čia. Autobusu – puikiai tam tinka Lux Express. Savo automobiliu? Su ekskursija ar savarankiškai… juk čia gražu. Brangiau nei Lietuvoje – tai tiesa. Bet Estija to verta. Žmonės dar arčiau šiaurės, bet malonūs. Kalba mūsų ausiai keista – bet angliškai kalbėjo visi, su kuriais susidūrėm. Nemažai jų kalbėjo ir rusiškai. Susikalbėsit.

Iš Talino mes keliavome keltu į Helsinkį – juk jis visai netoli, tereikia persikelti per jūros mažą lopinėlį. Ir mes tai padarėm.

Powered by GetYourGuide

PS:. Pirkdami bilietus ar įsigydami turus per pateiktas nuorodas, padedate šiam puslapiui, nes Jums tai nieko nekainuoja, o aš gaunu mažą komisinį mokestį. AČIŪ.

FB: https://www.facebook.com/kelionduone/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *