Ką pamatyti Suomijos sostinėje? Gidas po HELSINKĮ

Plaukėme laivu iš Talino į Helsinkį. Viską, apie keltą aprašiau ČIA.

Helsinkyje buvau prieš berods aštuonerius metus su mokykla – tai buvo ekskursija autobusu.
Prisiminiau tam tikrus objektus, bet nieko daugiau. Todėl sugrįžti buvo labai įdomu.

Powered by GetYourGuide

Tiesa, keliavome su automobiliu – tai patogu, bet nepajauti pačio miesto, neapžiūri žmonių.
Kai keliauju savarankiškai, kaip dažniausiai ir darau, daug geriau prisijaukinu naujas vietas ir pajaučiu atmosferą. Bet keliaujant su automobiliu – nesu pririšta prie infrastruktūros, tvarkarščių ir galiu apsigyventi ne miesto centre ir sutaupyti. Visi keliavimo būdai turi savo pliusų ir minusų.

Su automobiliu Helsinkyje buvo labai sunku – rasti vietą sustoti beveik neįmanoma. Jų tėra keletas ir, žinoma, jos perpildytos. Visur matysite ženklus, kurie suomiškai grasina nutempti mašiną. Buvo tikrai labai sunku ir nepatogu. Tikrai rekomenduočiau palikti automobilį prie gyvenamos vietos ar ten, kur rasite, ir į miesto centrą traukti viešuoju transportu, metro ir pėščiomis. Tokiu būdų ir miestą geriau pajausite.

Suomiai turi, mano nuomone, vieną geriausių švietimo sistemų, daug dėmesio skiria socialinėms problemoms ir yra itin stiprūs ekonomiškai. Suomijos gamta graži, taip pat čia rasite tiek pirčių, kiek dar niekur nematėte. Taip pat man įspūdį padarė sveikatingumo takai, viešos sporto aikštelės ir tikrai sutvarkytos vietovės. Žmonės draugiški ir ramūs. Skandinaviškas menas irgi atras daug gerbėjų, ypač mėgstančių moderną ir postmoderną gretose.

Powered by GetYourGuide

Bet pats Helsinkis nėra tas miestas, į kurį būtų verta važiuoti ir važiuoti turistiniais tikslais. Ne tik dėl didelių (tikrai didelių) kainų, bet čia tiesiog nėra labai daug, ką pažiūrėti. Miestas judantis, gyvenimas – turi savo grožybių. Bet poros dienų pačioje sostinėje pilnai pakanka. O ir tos grožybės nėra tokios, kurios atimtų žadą. Daug labiau žavi gamta ir ramybė. Viskas priklauso nuo to, ko ieškote.

Bet, jei reikėtų lyginti visas skandinavijos sostines, kuriose buvau – Oslą, Stokholmą, Kopenhagą – Helsinkis man padarė menkiausią įspūdį. Nereiškia, kad važiuoti neverta – bet visų santaupų kelionei būtent į Suomiją aš nepaskirčiau. O gal klystu?

Ką aplankyti Helsinkyje? 

WE GOT TRIPS siūlo įsigyti audio-gidą (anglų kalba), kuris padės geriau susipažinti su helsinkiu ir daugiau sužinoti, savarankiškai ir on the budget paturistauti. Reikės išmanaus telefono ir ausinių.

1.BAD BAD BOY

Kai tik išvažiuosite iš kelto – visai netoli aptiksite Helsinkio sisiojantį berniuką. Jis kiek kraupus ir didžiulis – su Briuselio net nepalyginsi. Bet skandinaviškas menas žavus ir patiks moderno bei post-moderno megėjams. Šiek tiek primena E. Munch “Šauksmo” materializaciją. Berniuką rasite šalia prekybos centro.

Ši statula vadinasi “Bad bad boy” ir ją sukūrė Tommi Toija. Pastatytas 2014 metais.
Adresas: Helsinki’s Västra Terminalen

2. Helsinkio katedra

Didelė ir graži miesto Katedra – Tuomiokirkko  – iki jos reikės gerokai palypėti, tad paruoškite kojų raumenis darbui. Tai evangelikų-liuteronų bažnyčia. Skandinavija nėra suartėjusi su religija – čia bažnyčių tikrai mažai, tad turimomis jie labai didžiuojasi, o turistai jas, rodos, lanko dažniau nei vietiniai.

Neoklasikinė evangelikų liuteronų katedra buvo pastatyta devyniolikto amžiaus pirmoje pusėje kaip dovana Rusijos carui Nikolajui I-ajam. Jo vardu ji ir buvo žinoma iki pat nepriklausomybės 1917-aisiais. Šiandien ši katedra Helsinkyje yra kaip Eifelio bokštas Paryžiuje – objektas, kurį svečiuojantis mieste aplankyti bent kartą yra būtina.

XIX a. miesto aikštę juosia Universiteto rūmai, Vyriausybė bei Nacionalinė biblioteka. Senato aikštės centre ant pjedestalo iškeltas paminklas carui Aleksandrui II, o viską vainikuoja – Helsinkio vizitine kortele tapusi katedra, oficialiai vadinama Šv. Mikolojaus, jūreivių globėjo, vardu.

Adresas: Unioninkatu 29, Helsinkis

Powered by GetYourGuide

3. Soboras

Tai ortodoksų Uspenskio katedra, ji buvo pastatyta 1868 m. Graži, nors ir paprasta. Irgi centre, tad pro akis nepraleisite net norėdami. Tai didžiausia rusų stačiatikių bažnyčia Skandinavijoje. Užlipus aukštyn, atsiveria puikūs vaizdai į uostą ir miesto centrą.

Adresas: Kanavakatu 1

4. Bažnyčia Oloje / Temppeliaukio Kirkko

Joje lankiausi antrąjį kartą. Tai labai įdomus archetektūrinis statinys – liuteronų bažnyčia įrengta uolienos masyve. Ji veikia nuo 1969 m., o ją projektavo Timo ir Tuomo Suomalainenai. Tai modernus pastatas, kuris tikrai neprimena eilinės bažnyčios – dizainas minimalistinis (liuteroniškas), stovi vargonai, dega žvakės, bet visa tai įrengta uoloje. Statinys garsėja nuostabia akustika, čia rengiami įvairūs koncertai.

Powered by GetYourGuide
Powered by GetYourGuide

Vieta graži ir verta vizito – įėjimas kainuos. Nieko specialaus įėjus nepamatysite, bet keleto eurų nepagailėkite ir apžiūrėkite ją iš vidaus. Gražu, įdomu. Įspūdis kiek nublanko dėl žmonių kiekio – tai pakankamai sakrali ir subtili vieta, bet turistinės grupės su fotoaparatais ne tik akina, bet ir neleidžia pajausti vietos ir ja pasidžiaugti, pamąstyti ar pasimelsti.

Nemokamai pavyks įeiti pamaldų metu – bet tokiu atveju elkitės pagarbiai ir šiek tiek sugriauškite savo turistinę gyslelę.

Adresas: Lutherinkatu 3

Powered by GetYourGuide

5. KAUPPATORI turgaus aikštė

Centrinė turgaus aikštė – vyksta mugė, šalia švartuojasi nedideli laiveliai, rasite apžvalginį ratą. Labai paprasta, bet graži vieta. Priminė man Nidą.
Pačioje mugėje – raiste ir maisto, ir suvenyrų. Bet mačiau tik keletą unikalesnių papuošalų ar drožinių, labai daug brangaus kičo. Sriuba ar sumuštinis atsieis kokius aštuonis eurus – nedžiugino nei pasiūla, nei kainos.
Bet nueikite ten būtinai – tai graži centrinė vieta, skraidžioja daug žuvėdrų.

Netoliese turgaus aikštės, prie uosto įsikūręs senasis Helsinkio turgus, Vanhakauppahalli, lankytojus priima nuo 1889 m. Čia rasite visko: sūris, žuvis, jūros gėrybės, meškienos konservai ir elnienos saliami, suomiški sūriai, grybai, pyragai ir prieskoniai… sako, kad verta pabandyti tracinę žuvienę.

6. Sibelijaus vargonai

Juos prisimenu labai gerai iš iš pirmojo karto, viešint Suomijoje. Visi prie jų fotografuojasi – tai Helsinkio simbolis. Pamenu, mums klasės auklėtoja pasakojo, kad vienam turistui kinui vienoje iš triūbų įstrigo galva ir reikėjo kviesti ugniagesius. Gal tai tikra istorija, bet gali būti, jog tik būdas atkratyti nuo minties kišti ten galvas.

Tai tikrai labai grakštus ir gražus monumentas. Jis pastatytas suomių kompozitoriui Janui Sibelijui. Suprantu, kad tai suomiškas Čiurlionis. Vargonus imituojanti plieno konstrukcija sudaryta iš 600 triubų sveria 24 tonos. Beje, Sibelijus vargonams muzikos nekūrė, bet šiuo atveju, įtariu, tai tiesiog muzikos simbolis. Minimalistinio dizaino, sukuriant tam tikrą kontrastą su aplink esančia gamta, o tuo pačiu – neužgožiant jos. 

Powered by GetYourGuide

Sukurti Eila Hiltunenen 1967 m. Šalia labai gražus parkas, kur galima atsisėsti, pavaikščioti palei vandenį. Visai netoli open-air folkliorinis muziejus, kavinukės ir galimybė paplaukioti baidarėmis. Yra vietos pastatyti automobiliui bei viešieji tualetai.


7. Cafe Regatta

Visai šalia Sibelius monumento – atsisėkite prie vandens ant suolelio. Pamatysite gražią medinę kavinukę. Stilizuotą, apsuptą gamtos. Ženklai “saugokitės paukščių”, skani kava splvotuose keramikiniuose puodukuose, lauko grilis ir labai jauki vieta. Apsilankykite.

Kainos suomiškos, bet įkandamos, tikrai nereikės už kavos puodelį pakloti šešių eurų. Rasite ir skanių pyragų, šiek tiek sumuštinių. Galima nusipirkti iš kavinės dešrelių ir išsikepti jas lauke.

Adresas: Merikannontie 8
Rasite Trip Adviser ČIA.

Screenshot 2019-08-27 at 16.18.30

8. Espoo

Nieko nenustebinsiu sakydama, jog Suomijoje brangu. Kadangi keliavome su automobiliu keturiese – ieškojom, kur apsistoti vienai nakčiai kiek pigiau.

Per airbnb radome butuką – labai paprastas, elementarus. Bet jis Espoo mieste, nutolęs kokių 30 km nuo Helsinkio.  Bet nusprendėme, kad tai ne problema ir apsigyvenome ten. Už butuką sumokėjome labai pigiai – apie 60 eu. Gyvenome ČIA.
Adresu: Maakravunkuja 1, Espoo, 02320, Finland

Bet ir nustebino pats Espoo, nes gyvenome netoli jūros. Išeiname vakare pasivaikščioti ir po penkiolikos minučių pasiekiame jūros įlanką. Beprotiškai gražu ir ramu. Puiki vieta maudynėms – mums buvo per šalta. Kaip gera ten paskaityti, pamedituoti ar tiesiog žiūrėti į vandenį ir gamtą. Labai rami vieta. Žmonių vos keletas. Tai ežeras – jūra. Kivenlahti vietovėje. Bet Espoo tokių rasite labai daug.

Ir tikrai Suomija stebina būtent gamta – daug žalumos ir  ramybės. Žmonės malonūs. Suprantu, kad šaltuoju metu čia būtų sunkiau. Bet būnant čia vasarą, kad ir ne šiltomis dienomis, atrodo taip ramu ir gera, tartum amžinas kurortas. Bet suomiai vieni labiausiai depresuotų Europos tautų. Nepaisant stiprios ekonomikos ir turimos ramybės bei grožybių. Norisi juos, kaip tautą, apkabinti.

FB: https://www.facebook.com/kelionduone/

PS:. Pirkdami bilietus ar įsigydami turus per pateiktas nuorodas, padedate šiam puslapiui, nes Jums tai nieko nekainuoja, o aš gaunu mažą komisinį mokestį. AČIŪ.

2 Replies to “Ką pamatyti Suomijos sostinėje? Gidas po HELSINKĮ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *