BARSELONOS meno muziejai (ARTicket pasas)

Ah, ta gražioji KatalonijaBarselonoje buvau savaitę, septynias naktis.

Aprašiau jau viską, ką reikia žinoti:
apie skrydį į Barseloną ir keliavimą nuo El Prat oro uosto iki miesto centro,
taip pat ir Barselonos viešąjį transportą aptariau.

Ir dalijausi savo Barselonos įspūdžių gidu-dienoraščiu

Savaitė yra ne tiek jau mažai, bet vis tik Barselona (ką jau kalbėti apie jos apylinkes) yra didžiulė ir čia rasite, ką veikti, net ir būdami ne savaitėmis, o mėnesiais. Aišku, viskas ir nuo interesų ir norų priklauso… bet, jei esate meno mylėtojai, kaip ir aš, čia tikrai rasite, ką pamatyti ir aplankyti.

Dar dalinuosi GO CITY Barselonos pasu, kuris siūlo įskaičiuotą transportą, muziejus – pasižiūrėkit, gal bus geras variantas Jums. 

Savaitės visiems Barselonos (net ir didesniems) muziejams aplankyti tikrai nepakanka. Bet norintiems galerijų ar daugiau meno – galiu dalintis atradimais ir įspūdžiais, o ir tiesiog naudinga informacija, kuri padės susigaudyti Barselonoje.

Tad, kokius gi meno muziejus verta čia aplankyti? 

Perspėjimas: keliauta 2020, tad kainos nuo to laiko greičiausiai kilo, tad pasitikrinkite tikslias bilietų kainas tuo metu, kai važiuojate. 

Articket BCN

Dar pradžioje paminėsiu galimybę įsigyti tokį kombinuotą meno mylėtojo bilietą, kuris leis aplankyti šešis meno muziejus Barselonoje. Jo kaina – 35 Eur. Jei pirktumėte pilnos kainos bilietus į visus šiuos muziejus – išleistumėte 63 Eur. Tad gaunasi tikrai pigiau, vos ne dvigubai. Taip pat, nereikia stovėti eilėse ir daug lengviau išvengti spūsčių.
BET… patarčiau:

1.) Pasižiūrėkite, ar tikrai visi šeši muziejai jus domina.

2.) Kiek laiko būsite Barselonoje? Ar spėsite visus muziejus aplankyti? Važiuojantiems į mainus ar ilgiau viešintiems, šis bilietas gali būti neblogas atradimas, nes jis galioja lygiai metus, bet ar tikrai per kelias dienas ar savaitę viską suspėsite? Susidarykite planą, atkreipkite dėmesį į tai, kuriomis dienomis kuris muziejus nedirba.

Powered by GetYourGuide

 

3.) Bent dalis muziejų organizuoja atvirų durų dienas ar popietes, kai lankymas nemokamas, pasidomėkite, ar kartais neužtaikysite viešėti Barselonoje būtent tuo metu.

Vaikams iki 16 metų, einant kartu su suaugusiu, kuris turi šį bilietą, priklausys nemokamas meno mylėtojo pasas, tad keliaujantiems su paaugliu – gali prasiversti ir padėti sutaupyti.

articket-passport-1200x1142

Tai gali būti puikus dalykas, bet patarčiau apsižiūrėti ir pasiskaičiuoti prieš perkant. Gal spontaniškumas ir smagu, bet ne piniginei 🙂 Visą informaciją rasite ARTICKET.

Greičiausiai paklausite – na, tai kokie tie šeši meno muziejai? 

1. PICASSO MUZIEJUS

Net ir jei nesat dailės entuziastai, vis tiek Picasso pavardę girdėję tikrai esat, o ir matę jo kubistinius paveikslus. Tai modernios dailės šedevrai, kurie man labai patinka, tad net nesvarsčiau, ar verta tokį muziejų aplankyti. O juk ir Picasso ispanas – tad būtent čia ir reikia į jo tapybą iš naujo panirti.

Adresas: Museu Picasso de Barcelona c/ Montcada, 15-23 – 08003 Barcelona
Muziejus įsikūręs tarp siaurų Gotikinio kvartalo gatvelių. O jame pasivaikščioti vis tiek tikrai turėtumėt, nes tai viena nuostabiausių Barselonos vietų.
Arčiausios metro stotelės : L4 Jaume I ir L1 Arc de Triomf

img_3196
Autobusu: 120 45 V15 V17 Via Laietana
39 51 H14 Passeig Picasso
H14 45 51 Pla de Palau
120 Princesa

Įėjimas kainuoja 12 Eur suaugusiems , 7 Eur vaikams.
Bet prieš eidami pasitikrinkite, ar viešnagės metu neužtaikysite ant atvirų durų dienos (maždaug kas mėnesį ar kiek reteliau jos pasitaiko) ar ant ketvirtadienio nemokamos popietės. Taip pat muziejai nemokami paskutinį mėnesio sekmadienį.

 

Powered by GetYourGuide

Mes kaip tik užtaikėm ant atvirų durų dienos. Bet nuėjus ten jau buvo ženklas, kad bilietų nebėra. Tokiu atveju būtina nusipirkti nemokamus bilietus internetu, prie prieinami tampa likus berods penkioms dienoms. Mes tokius nusipirkom nemokamai ir ramiai patekom į muziejų. Labai smagu, o ir sutaupėm. Tik, jei norėsit audio gido, reikės papildomai keletą eurų duoti. Na, o ir šiaip, patarčiau internetu nusipirkti bilietus, ypač keliaujant sezono metu, nes vietoje vargiai dar gausit tai dienai.

Visą info rasite muziejaus  puslapyje. Muziejus, kaip didžioji dalis, nedirba pirmadieniais.

img_3214

Kai pirksite bilietus, reikės pasirinkti ne tik dieną, bet ir konkrečią valandą. Taip sustyguoti dauguma Barselonos muziejų, kuriems tenka reguliuoti didžiulius žmonių srautus. Tad būtina būti prie muziejaus nurodytu laiku, bilietai dažniausiai galioja maždaug pusvalandį nuo pasirinkto laiko. Atėjus anksčiau, irgi neįleis.

O muziejuje man labai patiko – daug paveikslų, labai įvairių, graži buvo ir laikina paroda. Jei Praleidom ten gerą valandą. Nėra mažiukas, bet ir ne milžinas. Jame apsilankyti tikrai verta.

2. MACBA

Na, mano interesai aiškūs – mėgstu meną, o ypač modernų, o ir šiuolaikiniam antipatijos nejaučiu. MACBA yra būtent šiuolaikinio meno muziejus, toks Barselonos MO, tik gerokai didesnis. Parodos keičiasi, bet man tikrai patiko, kokias dvi valandas ten pravaikščiojom. Bilietai yra ir Get Your Guide

Muziejus taip pat įsikūręs Gotikiniame rajone. Vakare ten lankosi labai daug jaunimo ir grupuojasi prie pačio pastato, laksto su riedlentėm. Išėjus iš muziejaus iškart pajutom marihuanos aromatą. Gyva ir graži, moderni vieta. O ir suvenyrėje galima gražių dalykų gauti…

Adresas: Plaça dels Àngels, 1.
Visą reikalingą informaciją rasite : MACBA 
Puslapis

img_4147

Muziejus dirba pirmadieniais, bet nedirba antradieniais. Tikslų darbo grafiką pasitikrinkite jų puslapyje.

Artimiausios metro stotelės: L1 (Catalunya or Universitat), L2 (Universitat), L3 (Catalunya or Liceu). 

img_4080

Įėjimo kaina suaugusiam – 11 Eur. Studentams, senjorams – 8,80 Eur.
Vaikai iki 14 įleidžiami nemokamai. 

Užtat šeštadienio vakarais į muziejų galima patekti nemokamai (18-21 h), mes šia galimybe pasinaudojom ir irgi sutaupėm, tad labai smagu.

3. CCCB

Tai yra Barselonos šiuolaikinės kultūros centras (Barcelona Contemporary Culture Centre)

Į šį centrą nueiti nespėjau, bet iš tiesų, rodos, jame vyksta įdomių parodų, dalis jų interaktyvios, atveriančios socialinę problematiką ar visuomenės pokyčius. Visas parodas, aprašymus ir reikiamą informaciją rasite CCCB.org puslapyje.

Centre taip pat vyksta visokių nemokamų renginukų, workshop’ų, filmų peržiūrų ir etc. Bent dalis jų tikrai gali tikti ir nemokančiam ispaniškai/kataloniškai. Tad būkite atviri galimybėms.

Darbo laikas : 11.00 – 20.00 h (bet visada pasitikrinkite oficialiame puslapyje prieš vykdami), centras nedirba pirmadieniais.

Įėjimo kaina priklauso nuo to, kiek parodų aplankysite.
Einant į vieną – 6 €, einant į dvi – 8 €.
Dviejų eurų nuolaidą gausite, jei esate jaunesnis nei 25 m., turite jaunimo kortelę, turite pensininko pažymėjimą, einant su grupe didesne nei 15 asmenų.
Nemokamai įleidžia vaikus iki 12 m., turinčius neįgalumą.

img_4057

Bet irgi yra organizuojamos nemokamos popietės – sekmadieniais, 15.00 – 20.00 h. Tik vietų kiekis ribotas, tad neužsivėlinkite, nusipirkite bilietą internetu ČIA.
Kitos atvirų durų dienos organizuojamos nebent susietai su festivaliais, šventėmis ir etc.

Artimiausios metro stotelės:  FGC and Rodalies (Universitat or Plaça Catalunya)
L1, L2, L3, L6, L7, R1, R3, R4, R12, RG1, S1, S2, S5, S6, S7.
Galite važiuoti ir galybe autobusų – laikykitės krypties Universitat or Plaça Catalunya.
Šis kultūros centras yra tikrai netoli nuo MACBA, kurį aptariau prieš tai.

4. The Fundació Antoni Tàpies 

Katalonų menininkas Antoni Tàpies įkūrė šį fondą 1984 metais. Jo siekis buvo – šviesti ir mokslinti visuomenę apie modernų ir šiuolaikinį meną. Ši įstaiga atvėrė savo duris 1990 m. ir buvo įsikūrusi buvusioje Montaner i Simon leidykloje, kurią projektavo moderno architektas Lluís Domènech i Montaner.

Čia eksponuojama pati didžiausia Tàpies sukaupta meno kolekcija. Taip pat rengiamos laikinos parodos, simpoziumai ir viešos paskaitos, renginiai, filmų seansai.

Artimiausia metro: L3, L4 (Passeig de Gràcia)
Autobusai: 7, 16, 17, 20, 22, 24, 28, 39, 43, 44, 45, 47, 63, 67, 68 ir 544

Adresas: Carrer d’Aragó, 255, 08007 Barcelona

Matau, kad šis muziejus įsikūręs centre, šalia rasite ir Egipto muziejų, netoli ir Tivoli teatras, Fundacio Mapfre – sakiau, kad visų muziejų čia tiesiog neįmanoma aplankyti? O ir netoliese filosofijos fakultetas, ZARA, LUSH ir kitos parduotuvės bei daug restoranų. Žodžiu, aplink irgi rasite, ką nuveikus.

Darbo laikas: 10:00 h – 19:00 h, bet sekmadieniais trumpiau, o penktadieniais ilgiau. Pirmadieniais menas ilsisi. Numanoma, kad vizito trukmė turėtų būti maždaug valandos ilgio.

Visą reikiamą informaciją rasite muziejaus puslapyje.
Įėjimo kaina 8 €. Studentams, visiems iki 16 m. ir kam virš 65 m. –  6.40 €.
Bilietus galite nusipirkti ir internetu, muziejaus puslapyje. 

5. Joan Miró Foundation

Joan Miró fondas buvo sukurtas tam, kad supažindintų visuomenę su šio menininko darbais ir jo asmenybe. Tai bandymas atverti duris naujoms idėjoms, kurios mums padės tobulėti, aplenkti laiką. Tuo pačiu, šis giliai įsišaknijęs Katalonijoje fondas didžiuojasi turėdamas tarptautinį prestižą.

Pastatą, kuriame įrengtas šis Joan Miro centras, suprojektavo architektas Josep Lluís Sert. Tai vieta, kurioje rasite pačią didžiausią šio menininko darbų kolekciją. Šį centrą įkūrė pats menininkas, nešinas idėjos, kad jis bus prieinamas visiems.

img_4786

Be to, šis muziejus įsikūręs ant Monjuic kalvos, ant kurios tikrai norėsite ateiti, nes vaizdas fantastiškas – Barselona atsiskleidžia kaip ant delno. Kitoje gatvės pusėje rasite Olimpinį miestelį, o ir pėščiomis nesunkiai pasiekti Ispanijos aikštę ir Katalonijos Istorijos muziejų, o eidami priešinga linkme – Monjuic pilį ir parką.

Aš buvau prie šio muziejaus, bet pirmadienį ir jis, deja, buvo uždarytas, o ir laikas spaudė. Bet bent jau nuėjau prie labai smagios skuptūros, kuri įsikūrusi fondo išorėje. O muziejų tikrai irgi būčiau mielai aplankius.

Adresas: Parc de Montjuïc s/n, 08038 Barcelona
Visą reikalingą info rasite ČIA
Kaina: pilna kaina – 13 €. Su nuolaida – 7 €.
Nedirba pirmadieniais. Numanoma, kad vizitui prireiks 2 valandų.

6. The Museu Nacional d’Art de Cataluny

Tai nacionalinis Katalonijos dailės muziejus, įsikūręs ant Monjuic kalvos. Bent iš išorės jį (ir vaizdą į miestą) pamatyti tiesiog būtina. Bilietai ČIA

img_4824O muziejuje eksponuojama  ir Katalonų modernizmo istorija, Art Nouveau judėjimas, ikoniškais tapę XX a. kūrėjų darbai. Tokių, kaip kad Gaudí, Jujol, Ramon Casas.
Taipogi, ir garsių Europos dailininkų paveikslus galėsite išvysti – nuo Rubens, Velázquez, Goya, Titian, El Greco iki
Tiepolo ir Tintoretto. Ne tik modernas, bet ir Renesansas, Barokas… čia tikrai bus, ką pamatyti, istorijos ir meno gerbėjams.

Taip pat, šiame muziejuje eksponuojama pati svarbiausia viduramžių laikotarpio Romėniškų freskų kolekcija. Ji itin reikšminga, norint suprasti Europos viduramžių mentalitetą, kūrybą, kultūrą.

Artimiausias metro: L1, L3 ( Espanya)
Traukiniu: L8, R5, R6, S4, S8, S33 (Espanya)
Autobusu: 55, 150

Adresas: Palau Nacional- Parc de Montjuïc, 08038 Barcelona

Darbo laikas: 10:00 h – 18:00 h, tik sekmadieniais anksčiau užsidaro. Nedirba pirmadieniais. Numanoma, kad užtruksite čia dvi ar tris valandas.

Įėjimo bilietas kainuoja 12 ir galioja dvi dienas nuo panaudojimo, tad galima ir sekančią dieną vėl ateiti pasižvalgyti. Nuo pirkimo dienos – galioja mėnesį.
Iškart perkant bilietą su audio gidu – kaina bus 14
. Norint užlipti į aukščiausią terasą ir grožėtis vaizdu – papildomi 2 . Galima ir metinį bilietą nusipirkti už 18   ir lankytis, kiek širdis geidžia.
Perkant atskirai, audio gidas kainuoja 4 .
Nuolaidos galioja grupėms, šeimoms su vaikais, studentams, turintiems jaunimo kortelę.
Įėjimas nemokamas iki 16 ir virš 65 metų ir kt.  Visą info rasite oficialiame puslapyje

Nemokamai galima aplankyti muziejį šeštadieniais nuo 3 valandos popiet iki uždarymo. Taip pat pirmą mėnesio sekmadienį, Gegužės 18 d. (Tarptautinė muziejų diena), Rugsėjo 11 d. (Nacionalinė Katalonijos diena)

Jei nuo meno sukasi galva… 

…Jūs ne toks vienas! Bet Barselona tikrai turi, ką pasiūlyti eiliniam turistui, o taip pat ir gurmanui, ieškančiam kažko tikrai vertingo, o ne tik braukančio lankytinas vietas jų sąraše.

Meno bilietas atrodo kaip neblogas dalykas, bet tais atvejais, jei būsite mieste ilgiau. O būnant ilgiau – gal pavyks pasinaudoti galimybe bent dalį muziejų aplankyti nemokamai?

Galbūt sezono metu kiek sunkiau, nes žmonių daug, bet žiemą tikrai įmanoma, o ir daug kur galima iš anksto rezervuotis bilietus.

 

Aš dar turiu (uf, paskutinį jau pusmetį) studento pažymėjimą, taip pat jaunimo kortelę, o ir dar esu jaunimo amžiaus ribose, tad daug kur gaunu nuolaidėles, tad ši kortelė man nepasirodė kaip verta dėmesio, nepaisant to, kad turėti meno pasą ir rinkti štampukus skamba labai smagiai. O ir pasinaudojau tom nemokamom valandom… Bet, jei jau nuolaidų neturit, norit muziejus lankyti sau patogiu laiku ir juos visus aplėkti – kodėl gi nepasinaudojus meno pasu? O ir prisiminimui liks, kaip žavus suvenyras.

Tikiuosi, kad padėjau apsispręsti, ar Jums reikia šio menininko paso. O gal tiesiog pasisėmėt idėjų, ką Barselonoje dar galit pamatyti ir nuveikti.

Iki susikeliavimo!

Kiti įrašai apie keliones ISPANIJOJE:
 MALAGA
– GRANADA
– KORDOBA
– SEVILIJA

PS:. Pirkdami bilietus ar įsigydami turus per Get Your Guide, padedate šiam puslapiui, nes Jums tai nieko nekainuoja, o aš gaunu mažą komisinį mokestį. AČIŪ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *