Viešasis transportas BARSELONOJE

Barselona tai nuostabus ir didelis Ispanijos, Katalonijos regiono miestas.
Šiame įraše papasakosiu apie Barselonos viešąjį transportą ir kaip geriausia keliauti po Barseloną.

Kaip patogiausia keliauti po Barseloną? 

Aprašiau tai, kaip nuo Barcelona El Prat oro uosto nukakti iki miesto centro, o dabar pakalbėkime ir apie tai, kaip keliauti po miestą.

Turiu nuvilti, kad vien kojomis pasitikėti nevertėtų, nebent turite daug laiko ir esate tikri žygeiviai. Atstumai nėra maži, o lankytinos ir tikros vertos dėmesio vietos išsidėsčiusios per visą Barselonos centrą, tad palengvinsite sau dalią, jei bent kiek naudositės ir viešuoju Barselonos transportu, kuris tikrai pritaikytas dideliems žmonių srautams ir yra puikiai išvystytas.

Apie keliavimą savo automobiliu net negalvočiau. Geriau jau jį palikčiau užmiestyje.

Arba, jei pavyktų rasti gyvenamą vietą, kur gausite ir nemokamą parkingą. Kitaip teks nemažai mokėti už mašinos laikymą, o ir daug kur vis tiek teks palikti ją tolokai ir prieiti ar privažiuoti prie lankytinų objektų patiems. Viskas įmanoma, bet, jei galima rinktis, tai po miesto centrą keliaučiau su viešuoju transportu.

Viešasis transportas Barselonoje

Viešasis transportas Barselonoke puikiai pritaikymas prie įvairius poreikius turinčių žmonių.
Praktiškai visose metro stotelėse yra liftai, transportas pritaikytas neįgaliems asmenims ar keliaujantiems su vaikišku vežimėliu.

Barselonos metro – patogiausias būdas keliauti

Patogiausias būdas keliauti po miestą yra metro. Ir net 11 linijų! Bet turistams aktualios maždaug pusė jų. O rasite ir autobusus (ir naktinius) , kelis funikulierius ir traukinius, jei keliaujate toliau ar į kitus aplinkinius miestus.

simple-mapa-metro-barcelona, barcelona metro map, barselonos metro zemelapis

Transporto bilietai Barselonoje: kur ir kokios kainos? 

Praktiškai kiekvienoje metro stotelėje rasite raudonus automatus, kuriuose galėsite pasirinkti anglų ar kitą (vokiečių, ispanų, prancūzų, katalonų) kalbą ir nusipirkti bilietėlį.
Tikrai tai galima daryti vietoje ir tai nėra sudėtinga net, jei kalbos nesupranti.

Kas kartą einant į metro bus varteliai, kur reikės įkišti savo bilietėlį – taip pasižymite jį.
Ir tada varteliai atsidaro ir Jus praleidžia eiti toliau, išeinant to daryti nereikia.
Jei bilietėlis išnaudotas ar galiojimas pasibaigęs – varteliai tiesiog Jūsų nepraleis.

Jei kils kokių bėdų – daugumoje, bent jau didesnėse, stotelėse rasite darbuotoją, kuris padės.
Mums buvo taip, kad aparatas niekaip mano pakeleivės nepraleido su galiojančia kortele, tad darbuotoja patikrino kodą ir atspausdino naują kortelę.

Barselona yra suskirstyta į zonas ir tai didžiulis miestas.
Bet turistams dažniausiai aktuali tik pirmoji zona.

Kainos skiriasi, priklausomai nuo zonų, tad mano pateikiamos kainos yra būtent pirmai zonai.
Kitų Barselonos zonų prireiks nebent jau važiuosite gerokai į priemiestį ar aplink Barseloną.

Visi lankyti objektai – Guell parkas, Sagrada Familia, Las Ramblas gatvė, Gotikinis kvartalas – viską rasite pirmoje zonoje. Daugiau informacijos rasite ČIA anglų kalba.

Vienkartinis transporto bilietėlis Barselonoje

Single tripvienkartinis bilietukas.

Persėsti galima iš vienos metro linijos į kitą metro viduje, bet neišlįsti į išorę (tarkim pavažiuoti metro, išlįsti pasigrožėti vaizdu ir vėl pavažiuoti metro su tuo pačiu bilietėliu neišeis).

Bet, jei naudositės transportu retai, tai, žinoma, kad geras variantas ir neverta pirkti kitokių bilietų.
Vienkartinis bilietas metro ir Barselonos autobusams kainuoja 2.55

single public transport ticket in barcelona spain, vienkartinis transporto bilietas barselonoje

Tik primenu, kad tokio bilietėlio Jums neužteks, jei važiuojate ligi oro uosto ar atgal į jį nuo miesto centro, net ir keliaujate metro. Tuomet reiks specialaus airport bilietuko už 5.50

airport metro ticket barcelona el prat, barselonos oro uostas iki barselonos bilietas metro

HOLA BCN!” 

Tik nenustebkite – Barselonos centras visur trumpinamas kaip BCN, tad tai tiesiog Barcelona trumpinys. O “hola”, kaip jau galite nuspėti, reiškia “labas”.

Na, o Hola BCN kortelės yra tarsi nuolatiniai viešojo transporto bilietai.

hola barcelona bilietas, hola bcn travel card valid 48h 2 days

Daug važinėjant Barselonoje – labai patogu ir nereikia nieko skaičiuoti ir sukti sau galvos.
Nori pavažiuoti vieną stotele autobusu, nes kojos nebeneša? Paimi ir pavažiuoji. Išlipi iš metro, kad paskutinį kart į Sagradą Familia pasižiūrėti ir vėl į jį ramiai įlendi.

Powered by GetYourGuide

GO CITY taip pat siūlo Barselonos pasą, kur įskaičiuota daugybė pramogų, muziejų, viešasis transportas. 

barcelona public transport tickets, barselonos transporto bilietai, hola bcn kortele

Dar vienas pliusas – į jas įkaičiuotas yra ir oro uosto metro bilietėlis , nereikia pirkti papildomo.

Ypač, jei važiuojate tik kelioms dienoms – galėsite sutaupyti ir nepirkti atskirai abiejų (pirmyn ir atgal) bilietėlių, leidžiančių nuo oro uosto pasiekti miestą. 

Nevaržomai galite naudotis ir autobusais (TMB), ir metro, ir regioniniais traukinukais (Rodalies de Catalunya, Zone 1), miesto traukinukais (FGC, zone 1) ir funikulieriumi, keliančiu į Montjuïc kalną (jam galioja ir paprastas vienkartinis ar kiti bilietėliai taipogi). 

Galite rinktis bilietą 2, 3, 4 arba 5 paroms.
Bilietas pradeda galioti ne nuo pirkimo, bet nuo pirmo pažymėjimo datos.

Kainos 2024 m. :

2 d – 48 h: 17.50 € 
3 d – 72 h: 25.50
4 d – 96 h: 33.30
5 d – 120 h: 40.80

Oficialus puslapis pateikia, kad galima nusipirkti šias korteles truputuką pigiau internetu prieš atvykstant ir tada info punkte atsiimti. Mes atvažiavome vėlai vakare, punktai nebūtų jau dirbę, tad pačios to nedarėme, bet tokį variantą rinktis galima. Nuoroda: VA

Mes pirkome “Hola BCN” kortelę dviems paroms, kai tik atvykome.
Atvažiavome metro nuo oro uosto iki centro ir dvi paras važinėjomės metro ir truputį autobusu.

Barselonoje buvom ilgiau, bet vieną dieną važiavome į Montserrat, o kitą į Figueres miestą, tad neapsimokėjo imti ilgesniam laikui. O jau atgal, iki oro uosto pirkoje specialių vienkartinį.

Vaikai iki ketverių metų gali važiuoti nemokamai. Vyresni jau turi pirkti tokią pat kortelę, kaip ir suaugusieji.

Barcelona Card

Tai kombinuotas bilietas, į kurį įeina nemokamas transportas (įskaitant ir kelionę nuo oro uosto ir atgal metro arba traukiniu)  Barselonos mieste ir nuolaidos, einant į muziejus.

Tai reiškia, kad su Barselonos kortele gausite tai, ką duoda “Hola BCN” kortelė ir dar nuolaidų ir privilegijų, kai lankysite žymius muziejus.

Apsisprendžiant, ar verta investuoti į šią kortelę, reikia atidžiai pasižiūrėti, į kuriuos muziejus ir lankytinas vietas su ja galite patekti nemokamai ar be eilės, kokias nuolaidas gaunate. Tai, beje,  galioja ir ekskursijoms po miestą.

Powered by GetYourGuide

Vaikams nuo 4 iki 12 metų amžiaus galite įsigyti specialią vaikišką kortelę – Barcelona Card Kids, kuri kainuoja, žinoma, gerokai mažiau: 72h – 32 €, 96h – 42 €, 120h – 47 €.

barcelona card

Kainos 2024 m.: 
3 d – 72 h:  55
4 d – 96 h : 65 €
5 d – 120 h: 77

Nuolaidų nemažai, bet apsvarstykite, kiek įmanoma aplankyti visko per tam tikrą laikotarpį. Jei imsite penkias dienas ir kasdien aplankysite po bent du ar tris muziejus – tada tikrai apsimokės. Kitu atveju – nebūtinai. Tad pasiplanuokite, pasiskaičiuokite ir nuspręskite.

Be to, pabrėžiu, kad nuolaidų su šia kortele nėra Sagrada Familia katedrai ar Guell parkui – patiems populiariausiems Barselonos objektams.

T-CASUAL

Skaitydami kiek senesnes Barselonos turistines apžvalgas, rasite šiuos bilietėlių rinkinius pavadintus kaip T-10. Bet jau juos panaikino (o jie visų labiausiai rekomenduojami ir matyt mažiau apsimokėjo valdžiai) ir atsirado truputuką pakeistas T-CASUAL bilietas.

T-casual 1 zona ticket public transport in barcelona spain, t casual bilietas barselonoje

Tai yra dešimt vienkartinių bilietėlių viename. Seniau vienu tokiu bilietu galėjo naudotis didesnė žmonių kompanija, dabar vienu metu juo gali naudotis tik vienas asmuo, tad kiekvienas turi pirkti atskirą bilietą.

Jei reikia važiuoti transportu ne kartą ar du, bet kiek daugiau, bet ne tiek daug, kad apsimokėtų pirkti Hola BCN kortelę – tai puikus pasirinkimas, nes vienkartinis bilietas šiame rinkinyje kainuoja dvigubai pigiau nei perkamas individualiai.

t-casual bcn ticket

Perkant pasirenkate zoną – turistaujant tikrai užteks pirmos.
Vienai zonai – 12.15  

Šie bilietėliai galioja ilgai ir neturite jų išvažinėti per parą ar dvi.

Jei viešėsite Barselonoje bent kokias tris dienas ar savaitę, bet nežadate labai daug važinėti transportu, o tik tada, kai atstumai tikrai dideli ir tikrai reikia – rinkitės šitą variantą. Jį nusipirkti galėsite jau mano minėtose raudonose mašinose metro stotelėse, internetu, deja, nėra tokios galimybės.

Tik keli pastebėjimai:

Tai vienkartiniai bilietukai. Ant jų kaip ir parašytas laikas, kad galioja 1h 15min , tad kelis kartus išlipome iš metro ir pavažiavome stotelę autobusu tame laikotarpyje, manydamos, kad naudojame tą patį bilietėlį (autobuse jį irgi būtina pažymėti), bet vis tik išnaudojome po du atskirus. Jei išlendate iš metro į paviršių, teks naudoti naują bilietėlį, tad turėkite tai galvoje. Nors internete radau informacijos, kad persėsti galima per tą laiką, bet mūsų patirtis rodė kitaip ir mums nuskaitė po bilietą už kiekvieną pasivažinėjimą…

– Perkant minėtame raudoname automate, reikia pasirinkti vienoje pusėje, kiek tokių bilietų Jums reikės, kitoje, kiek reikės zonų. Nesumaišykite šių dviejų dalykų.

Aš buvau įsitikinus, kad perku du T-CASUAL bilietus, bet gavau vieną T-CASUAL bilietą dviems zonoms, kurio man nereikėjo.

Pasiteiravau darbuotojos ir ji sakė, kad galiu iškeisti bilietą į du, kaip kad man reikia, bet reikėjo pavažiuoti į metro priėmimo skyrių (jie yra berods trys) ir ten pasikeisti, tad užtrukom papildomą pusvalandį, bet galiausiai išsikeitėme.

la sagrera barcelona station in metro map
Taip pažymėti tie info/aptarnavimo punktai.

– Šis bilietukas negalioja keliaujant metro iš ir į El Prat oro uostą.

Traukiniai Barselonoje

Jei norite važiuoti kažkur už Barselonos ribų – geriausiai tam tiks Ispaniški traukiniai.

train renfe tickets in spain barcelona,

RENFE yra tai, ko Jums reikia. Tai vietiniai traukiniai. Brangesni, deja, nei Italijoje, bet įperkami, patogūs. Be to, punktualūs ir dažnai važiuojantys. Visą info (kiek įmanoma rasti) rasite RENFE puslapyje. Dalį traukinių bilietų galima pirkti internetu, bet gyvai pasirinkimas didesnis (kaip ir rizika, kad nebus vietų).

Aš visada variantų ieškau per OMIO platformą ir dažnai per ją įsigiju norimus bilietus, nes tiesiog patogu, viską pasieki programėlėje:

Yra avant greitieji traukiniai – jie atvyksta, kur reikia, greičiau, bet ir kainuoja brangiau, jie šiek tiek modernesti. Mes su greituoju važiavome į Figueres miestelį, į vieną pusę mokėjom po 23 € vienam asmeniui.

Regioniniai traukiniai paprastesni, juose negalima rezervuotis konkrečių vietų, kas kiek nepatogu, bet irgi tikrai neblogi, pavyzdžiui nuo Gironos iki Barselonos važiuojant mokėjom po berods 12 €.

autubusas barselonoje vidus, inside a bus in barcelona spain
  • Patikrinkite, iš kur važiuoja traukinys Jūsų pasirinkta kryptimi.
  • Pažiūrėkite į metro žemėlapį ir matysite, kuriose stotelėse yra perlipimas į RENFE traukinių stotį ir nueisite ten tiesiai į metro.
  • Bet tai, kurios stotelės Jums reiks, priklausys nuo to, kuria kryptimi važiuosite.

Daugumą regioninių traukinių pagausite gal ir kiekvienoje iš tų stotelių, bet greitieji stoja mažiau.
Kai važiavom į Figueres, tai specialiai važiavome iš Sants Estacio stotelės.

img_5389
  • Traukinio bilietą nusipirksite vietoje, RENFE automate – susigaudyti nėra sunku. Jei kas, yra ir keli langeliai su darbuotojais, iš kurių galite nusipirkti reikiamus bilietus, jei patiems nedrąsu.
  • Ekranuose stebėkite pagal traukinio numerį, kryptį, laiką – iš kurio perono išyksta traukinys. Kai kuriose stotelėse reikia tą bilietą kišti į aparatą-vartelius, kuris praleidžia, kitur niekas netikrina, bet gali patikrinti kontrolė (mes nesusidūrėm).

Siūlau ir anksteliau atvykti prieš keliaujant traukiniu. Su regioniniais kažkaip mes labai staigiai suspėjome ir nereikėjo jokio pasiruošimo, o kai važiavom su greituoju – kaip oro uoste ėjome per patikrą, tikrino daiktus ir stovėjome eilėje. Tikrai prireikė papildomo pusvalandžio. Gerai, kad jį turėjom.

Yra dar toks įdomus dalykas – RENFE traukinių pasas. Jis galioja tik ne ispanams, o turistams ar atvykėliams. Tai pasas, galiojantis mėnesį ir galima pasirinkti tarp 4, 6, 8, 10 kelionių traukiniu. Jis nėra pigus, bet, jei planuojate mėnesį keliauti traukiniais po Ispaniją – gali apsimokėti, tad tiesiog pranešu, kad tokia galimybė egzistuoja.

Saugumas Barselonoje

Keliaukite saugiai. Barselona garsėja kišenvagiais, ypač perpildytuose metro.

Nelaikykite pinigų ir kitų vertingų daiktų, dokumentų kuprinėse ar pasiekiamose kitiems vietose, kišenėse.

Mes vaikščiojom ant kaklo pakabinamais užsegamais krepšiukais-piniginėmis. Važiavome Vasario mėnesį, tad laikėm po striuke, vasarą kiek sunkiau, bet tiesiog visą laiką laikykite uždėję ranką ir saugokite savo turtą. Telefoną aš visą laiką važinėdama laikiau delne.

Gal ir skamba paranojiškai, bet Barselonoje vagys labai įgudę ir apie juos šneka visi keliautojai ne be priežasties.

Mus tikrai įgasdino labai skirtingi šaltiniai ir buvome itin atsargios, viskas pasibaigė gerai.

Bet mus yra apvogę Paryžiuje ir apgavę Romoje, tad jau savo klaidas išmokom ir tikrai šiame didmiestyje siūlyčiau daug dėmesio skirti saugumui ir savo daiktams, kurių prarasti nenorite.

Iki susikeliavimo 🙂

Kiti įrašai apie keliones ISPANIJOJE:
 MALAGA
– GRANADA
– KORDOBA
– SEVILIJA

PS:. Pirkdami bilietus ar įsigydami turus per pateiktas nuorodas, padedate šiam puslapiui, nes Jums tai nieko nekainuoja, o aš gaunu mažą komisinį mokestį. AČIŪ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *