BARSELONOS gotikinis kvartalas: ką aplankyti?

Lankyti Barseloną vėl ir vėl

Apie skrydžius į Barseloną jau rašiau, kaip ir apie viešąjį vietos transportą,
dalinausi ir savo savaitės Barselonoje dienoraščiu.

Aptariau ir meno muziejus Barselonoje ir visokius įmanomus būdus sutaupyti juos lankant.
Mane menas domina labiausiai, kalbant apie muziejus, tad ten tikrai daug interesų ir aplankytų galerijų aptariau, nors tai tik didesni trupiniai ir atrasite Barselonoje meno tiek, kiek tik norėsit.

Dar dalinuosi GO CITY Barselonos pasu, kuris siūlo įskaičiuotą transportą, muziejus – pasižiūrėkit, gal bus geras variantas Jums. 

Gotikinis Barselonos kvartalas
(Barrio Gòtico)

Kur būtina nuvažiuoti, tai į Gotikinį (gothic) kvartalą Barselonoje?
Jame gražu tiesiog pasivaikščioti, nepasigailėsite, ir pėščiomis, ir su viešuoju transportu pasieksite nesunkiai.

WeGotTrips siūlo įdomius audio gidus (anglų kalba) Barselonoje, kurie pravers vaikštant geriau ir greičiau pažinti miestą. Reikės savų ausinių, išmanaus telefono.

Gotikinis kvartalas yra senamiesčio (Ciutat Vella) dalis, kartu su La Ribera, La Raval, Barceloneta. Jei žygiuosite (ką tikrai rekomenduoju) Las Ramblas prospektu nuo Katalonijos aikštės (Placa Catalunya) link Kolumbo statulos, gotikinis kvartalas bus jums iš kairės.

Powered by GetYourGuide

Barselonos Muziejai

Čia ir du mano minėti meno muziejai įsikūrę – pirmiausiai PICASSO muziejus, kurį labai rekomenduoju šio dailininko gerbėjams. Taipogi, ir šiuolaikinio meno muziejus MACBA.

Powered by GetYourGuide

Katedra ir jos žąsys


Būtina aplankyti gotikinę Katedrą – nustebsite, kad Barselonos Katedra ne Sagrada de Familia, o šioji, dar kitaip vadinama Šv. Kryžiaus arba Šv. Eulanijos. Tikrai graži, akivaizdu, kad gotikinė, primena šiek tiek mūsų Šv. Onos bažnyčią, tik didesnė, puošnesnė. Ji itin senovinė ir didinga, statyta XIII-XV a.

Lankymas nuo 8 – 12:45 val. bei 17:45 -19:30 val. nemokamas.
Viduje koplyčios ištapytos tokių dailininkų, kaip Guerau Gener, Lluís Borrassà, Gabriel Alemany, Bernat Martorell.

Bet geriausia dalis tai vidinis kiemas, kuriame gyvena 13 žąsų. Tarp palmių ir magnolijų tvorele aptverta vidinio kiemo centrinė dalis palikta žąsims, kurios jau pripratusios prie gausių turistinių būrių. Aišku, ne visi šias gražuoles aptinka, apie jas mėgsta pasakoti labiau nišiniai ir mažiau populiarūs kelionių gidai. Mes jas atradom visai atsitiktinai ir kaip jos mane nudžiugino!

Žąsys gyvena Barselonos Katedros kieme ir turškiasi tvenkinuke ne šiaip dėl grožio. Barsenoniečiai tiki legenda, kad jos saugo nuo blogio. Dar romėnai laikydavo žąsis kaip sargus – juk žinom, kokios agresyvios jos moka būti, kai susinervina, kaip gali skaudžiai žnaibytis.

Powered by GetYourGuide

Pasakojama, jog viduramžiais vienas valstietis norėjo padovanoti Barselonos katedros kunigui žąsis. Tačiau, atvykęs į katedrą ir neradęs kunigo, paliko žąsis kieme. Naktį į šventovę norėjo įsiveržti vagys, tačiau žąsys ėmė klegėti, pažadino sargus ir taip išgelbėjo katedrą nuo vagystės. Nuo tada gražiosios žasys čia ir gyvena, nė nenutuokdamos, kokios jos simboliškai svarbios didingam Katalonijos miestui.

Katedroje pagerbiama šventoji kankinė Eulalija, kurią romėnai už ištikimybę krikščionybei nuteisė mirti kančiose. Šventoji yra palaidota katedros kriptoje. Ji mirė, būdama trylikos metų ir buvo nukankinta trylika kartų. Todėl Šv. Eulalijos garbei atminti Barselonos katedros kieme žąsų ganosi būtent trylika.

Gotikos kvartalo aikštės

Senovinės, didelės ir mažos, labai gražios ir pisigėrusios istorijos – tokios tos Gotikinio kvartalo aikštės. Bent šias tikrai aplankykite, prisėskite su kavos puodeliu rankose ir apsižvalgykite:

  • Plaça de Sant Felip Neri – šioji paskirta Ispanų pilietinio karo aukoms atminti, rasite ir munamentą, kuris liudija apie skaudžią istorinę patirtį.
  • Plaça Reial – puiki lokacija gražiam romantiškui vakarui. Jei reiktų rinktis vieną aikštę, tinkitės šią. Be to, ten esantys gatvės žibintai yra pirmasis architekto A. Gaudi projektas. Dabar gali pasirodyti, kad nėra jie tokie dideli ar išskirtiniai, susilieję su palmėmis ir šurmuliu aplinkui, bet vis tik tai pirmasis garsiausio kataloniečio darbas, tad besilankydami ten atkreipkite dėmesį. Šioje aikštėje rasite ir daug kavinukių, restoranų ir klubų.
  • Plaça d’Antonio Lopez – vieta mėgautis kava (gaila, kad ispaniška nelabai kokia, nepalyginsi su italų) su vaizdu į romėnų gynybinių sienų peizažą.
  • Plaça de Sant Josep Oriol ir Plaça del Pi – verta aplankyti savaitgaliais, kai aikštės prisipildžiusios meno ar ūkininkų turgelio.

Galite čia ir po parduotuves apsižvalgyti ir apsipirkti – Portal d’Angel gatvė yra viena judriausių Europoje ir visada laukianti turistų, kurie nori ką įdomesnio, gražesnio nusipirkti.

Romėnų šventykla

Daug kas net nenumano, kad gotikiniame kvartale galima atrasti romenų šventyklą, jos nesimato žiūrint į bendrą kvartalo vaizdą, bet ji ten yra. TEMPLE D’AUGUST slepiasi siauroje gatvelėje už Katedros. Duris būna atvėrųsi beveik kasdien ligi 20h vakaro. Užėjus viduje galėsite susipažinti su Barselonos miesto, kaip romenų kolonijos, įkūrimo istorija ir vardo kilmę.
Adresas: Carrer del Paradís, 10

Žydų kvartalas

Žydų kvartalas yra itin graži Gotikos kvartalo dalis. Čia beprotiškai siauros senovinės gatvelės, kurios mena itin daug skaudžios istorijos skaičiuojant net nuo viduramžių. Čia galite aplankyti ir muziejų apie žydų gyvenimą Barselonoje viduramžiais – Centre d’Interpretació del Call.

Pats centras – Sant Domenec del Call gatvė. Joje rasite ir senąją XIV a. sinagogą, ir aikštę, tinkamą atsipūsti, ir kavinukių. 

Maistas ir gėrimai

Gotikos kvartalas yra vieta, kur norite važiuoti ne tik kultūriniais tikslais, norint pažinti Barselonos istoriją, bet čia vykti verta ir pavalgyti ir pasilinksminti. Jau kavinių, barų ir jaunimo susibūrimo vietų čia nestinga.

Jei jus domina naktinės linksmybės ir barai, kuriuose visakeriopos patirtys bus malonios, tai ŠTAI ČIA galite sąrašą rekomenduotinų vietų atrasti.

Gotikiniame kvartale rasite ir patį seniausią Barselonos restoraną – be to jis užima ir antrą vietą tarp seniausių visoje Ispanijoje. Tai CAN CULLERETES, įkurtas dar 1786 metais, vienoje iš smulkių Las Ramblas prospekto gatvelių. Ten galima paragauti tradicinės katalonų bei ispanų virtuvės patiekalų, vienam pietūs kainuos apie 17 €.

Las Ramblas pabaigoje pasispęs ir itin įdomus baras EL BOSC DE LES FADES, kurio pavadinimas išvertus reiškia magišką mišką. Jis įkurtas taip, kad puikiai atitinka savo pavadinimą. Ir visai šalia prie vaško skulptūrų muziejaus, tad šiaip praeinant neatkreiptum dėmesio. Pats muziejus įsikūręs XIX a. neo-klasicizmo pastate. O šioje kavinėje rasite daug medžių, veidrodžių, šiurpokos muzikos ir audros garsų, kurie prisideda prie didesnio efekto.

Powered by GetYourGuide

La Boqueria

La Boqueria yra didžiulis turgus. Gal pagal vietą ir nelabai priskirtinas gotikiniam kvartalui, bet įsitaisęs maždaug ant ribos ir visai šalia, tad paminėti verta. Rasite Las Ramblas gatvėje.

Jis spalvingas, pilnas kavinukių ir kioskelių – labiau primena Vilnaus Tymo kvartalą su open-kichen arba kitus itin gražius turgus, kad atsinaujinusią Halę, bet dar gerokai įspūdingiau. Ten rasite ir vaisių, daržovių, kur ir kokosai, drakono vaisiai išduos, kad ne Lietuvos turgelyje vaikštot. Taipogi, galybė dešrų ir kumpių – jų kainos gali kandžiotis, bet pasidomėjus pardavėjais, galima atrasti tokios kokybės, kurios net nesapnavote. Daug Katalonijos profesionalių šefų perka būtent čia kumpius ir vytintus, rūkytus produktus.

Taip pat čia daug jūrų gėrybių, o ir avies galvą mačiau, kas stebino ir gąsdino, bet kai kur tai priimtinas reiškinys. Bet milžiniški aštuonkojų čiuptuvai, kalmarų žiedai ar krabai tikrai stebino akį, neslėpsiu. Kepinių irgi rasite, kaip ir vietų greitai papietauti. Nėra labai pigu, bet tikrai ne brangiau nei kur mieste. Be to, itin daug prieskonių ir visokių turistinių rakandų, kurie neprimena kičinių suvenyrų. Būtent čia nupirkau prieskonių, saldėsių, aštrių padažų lauktuvėms.

Ragauti paella

Ir po vienu iš turgaus skliautų valgėme įsikūrusiame restorane. Ilgai ieškojau informacijos, kur verta paragauti paella patiekalo – daugiaryžio, šiek tiek panašaus troškinio į mums įprastesnį plovą, bet dažnai gaminamą su jūros gėrybėmis ir kiek mažiau įprastais priedais. Svarbu ieškoti vietos, kur jis būtų šviežias, nes daug kur tiesiog pašildo šaldytus, o kaina didžiulė. Tad skaičiau, domėjausi ir išrinkau, kad būtent šis užsislėpęs restoranėlis PAELLA BAR BOQUTERIA turi pakankamai prieinamas kainas bei patikrintą kokybę, skirtą ne tik turistams, bet ir vietiniams, nes maistas skanus ir šviežias.

Mes pasirinkome miksą – paela buvo ir su jūrų gėrybėmis, ir su vištiena, ir su ispaniška dešra. Tiesiog visko po truputį ir buvo tikrai skanu, su džiovintomis slyvomis. Pasiėmėme dar balto stalo vyno – nebrangus ir tikrai skanus, labai tiko prie maisto. Viena lėkštė leidžia pilvus stipriai prisikimšti dviese. Jei esate mažiau valgūs – ir tryse. Jos kaina apie 20 €. Kaip Barselonai, labai neblogai.

Crema catalana

Labai mėgstu prancūzišką krembriulė, todėl išgirdus apie tradicinį katalonų desertą – crema catalana – iškart labai užsimaniau. Barselonos gyventojai labai įsižeis, jei šį desertą pavadinsite krembrule, bet skonio ir patiekimo prasme – tai labai labai panašu. Saldžiai riebus kremas su deginta karamelės plutele – pasaka, ne kitaip. Tik irgi norėjosi šviežio, unikalaus ir kokybiško patyrimo, tad atradau kelias vietas, kur galėčiau paragauti.

Ir gotikos kvartale atėjom į nedidelį, bet jaukų bariuką-restoranėlį BODEGA LA PALMA. Labai pasisekė, kad vėlai vakare dar atradom vietą, nes prieš mus kaip tik išėjo didesnė grupė. Visi susispaudę, triukšmas, bet labai unikali, senove kvepianti vieta.

Pasiėmė jų CAVA – putojančio jauno vyno, kurio irgi būtina paragauti Barselonoje, jis čia ir gaminamas. Išbandėm rausvą ir baltą. Ir pasiėmėme desertą – ah, kaip skanu buvo. Net gerai, kad ėmėm vieną kremą, nes buvo didelis ir abi keliautojos galėjo paskanauti į valias. Kremas kainavo apie 7 .

Game of thrones (sostų karai)

Katalonijoje (ir visoje Ispanijoje) rasite lokacijų, kur buvo filmuotas šis kultinis serialas. Jei tik esatę gerbėjai ar bent jau žiūrėjote šį serialą – atkreipkite dėmesį į arkas, pilis ir balkonėlius. Pastebėsite, kad kažkur matyta. O matyta šiame seriale. Nuvilsiu, drakonų nepamatysite, bet senovinę architektūrą tikrai galite. Apie tai pakalbėsiu ir daugiau, nes lankiau ir Girona miestą, kuriame dar daugiau “Sostų karų” filmavimo vietų. Bet vis ir pačioje Barselonoje galima kai ką atrasti. Ir gotikiniame, senove kvepiančiame, kvartale.

Viena tokių vietų – BISHOP BRIDGE (El Point de Bisbe) arka.
Adresas : C. del Bisbe.
Pastatytas/įrengtas 1929 metais Barselonos tarptautinės ekspozicijos metu. Šio tilto/arkos architektas Joan Rubió I Bellver siūlė, kad visi ne gotikinio stiliaus pastatai aplink Barselonos gotikinę katedrą turėtų būti nugriauti ir pakeisti gotikiniais statiniais. Vis tik tokiai drastiškai architekto idėjai nebuvo lempa išsipildyti ir liko labai daug įvairių senovinių pastatų šiame kvartale, bet buvo pastatytas šis gotikinis, dailių ir smulkių kylančių formų tiltelis.

Tai tiltas todėl, kad sieja du pastatatus – Palau de la Generalitat (Katalonijos, kaip tokios, įsikurtą vyriausybę, jei teisingai pavadinu, ją irgi verta aplankyti, pasižiūrėti į dideles Katalonijos plėvesuojančias vėliavas ir laisvės prašančius plakatus) ir La Casa dels Canonges.

Powered by GetYourGuide

Triumfo arka
(Arc de Triomf)

Nesu tikra, ar galima ją priskirti gotikiniam kvartalui – gal nelabai, bet ši raudona ir įspūdinga arka tarp palmių tikrai netoli nuo mano minėtų objektų – nutolus per stotelę ar dvi, pasiekiama iš pėščiomis. Tad norėjosi čia ją paminėti. Jos adresas:

Pastatyta dar 1888 metais, kaip vartai į citadelės parką, kur vyko didžiulė pasaulinė mugė. Nuo tada ši arka tapo labai svarbi Barselonos architektūros dalis. Arka tai simbolinis įėjimas į Boulevard de Passeig de Lluís Companys ir įsitaisiusi visai šalia jau minėto Parc de la Ciutadella.

Monumentas klasikinių formų, bet turintys ir daug simbolizmo pilnų raižinių, ornamentų, susijusių su Barselona.

Kitoje aikštės pusėje (toliau nuo parko) pamatysite statulą skirtą buvusiam Barselonos merui Francesc Rius Taulet (Estàtua de Francesc Rius i Taulet). Architektas – Josep Vilaseca i Casanovas. Arka yra net 30 metrų aukščio ir tikrai didinga, raudonos spalvos, tuo visai kitokia nei Paryžiaus pilkoji. Nesu tikra, kaip išversti architektūrį stilių, kuriam ji priskiriama – tai Neo-Mudejar.

Priekinis fasadas pasipuošęs akmenine skulptūrą su užrašu katalonų kalba, reiškiančiu: Barselona sveikina tautą. Ši dalis yra Josep Reynes darbas.

O kitoje pusėje akmens raižinys Atpildas (“Recompensa”) sukurtas Josep Limona. Šonuose pamatysite agrokultūros ir industrinio proveržio simbolinius Antoni Vilanova darbus. Kitoje pusėje Torquata Tasso kūriniai. Akmeninės kolonos su karaliaus Jaume I, kuris klestejimo metu valdė Barselonos miestą, emblema. Viršutinė arkos dalis papuošta Barselonos emblema ir visų 49 Ispanijos provincijų simboliais palei fasadą.

Gotikinis kvartalas Barselonoje man buvo nuostabus atradimas. Didelis miestas turi savitas spalvas ir labai skirtingus užkampius. Gotikiniame kvartale dieną vaikščiojom, lankėm Picasso muziejų ir bažnyčias, žavėjomės architektūra. O vėliau vakare atvažiavus pamatėm ir tą feministiniais grafičiais išmargintą bohemišką gotikinio kvartalo pusę su eilėmis prie kišenės dydžio alubarių. Bet buvo jauku ir žmonių daug. Verta čia atvažiuoti ne kartą ir ne du, ypač, jei viešite Barselonoje ilgeliau nei dieną ar porą dienų. Barselonai negaila paskirti ir ilgesnės kelionės, o ir į ją vis norisi grįžti. Tikiuosi, kad pakankamai greitai galėsite vėl saugiai tai daryti.

Iki susikeliavimo.

Kiti įrašai apie keliones ISPANIJOJE:
 MALAGA
– GRANADA
– KORDOBA
– SEVILIJA

PS:. Pirkdami bilietus ar įsigydami turus per kai kurias nurodas padedate šiam puslapiui, nes Jums tai nieko nekainuoja, o aš gaunu mažą komisinį mokestį. AČIŪ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *