Ką pamatyti, veikti ir aplankyti Liepojoje? (20 lankytinų vietų Latvijos pajūryje)

Liepojoje buvau du kartus. Pakankamai neilgus, poros ar keleto dienų, bet vis tik spėjau šį Latvijos kurortą prie Baltijos jūros patirinėti.

Kur apsistoti Liepojoje?
Kokiam keliautojui patiks?

Apie pirmąsias atostogas Liepojoje prieš dvejus metus rašiau ČIA – keliavome traukiniais, autobusais ir daug vaikščiojome, naudojomės viešuoju transportu.
Antrą kartą, visai neseniai, keliavome su nuosavo automobiliu, tad lankomų objektų laukas šiek tiek išsiplėtė.

Rašiau, kokiam keliautojui patiktų Liepoja, koks tai kurortas – ŠIS įrašas galbūt padės Jums nuspręsti, ar verta važiuoti į Latviją paatostogauti, o gal geriau rinktis Kuršių Neringą, Palangą ar Papę? Taip pat, ten rašiau ir apie tai, kur apsistojau abu kartus – kainos sąlyginai tikrai nesikandžioja ir galima atrasti gana pigių ir patogių variantų atostogoms.

Lankytinos vietos Liepojoje:

O šiame įraše noriu papasakoti apie tai, ką gi galima nuveikti Liepojoje, kokius objektus ar vietas aplankyti. Šis sąrašas nėra baigtinis ir galima dar daugiau gražių ir vertų dėmesio Liepojos kampelių atrasti, tikiu, kad dar grįšiu ir dalinsiuos gausesniais patarimais. Bet ir dabar spėjau nemažai visko atrasti.

1. Liepojos pliažas
(Liepājas pludmale)

Tikslinga pradėti nuo pajūrio – greičiausiai dėl jo vėjai ir atpūtė Jus į Liepoją. Norisi bent tomis trumpomis mūsų auksinėmis vasaromis pasidžiaugti saule (tik apsauginio kremo nepamirškite) ir pabūti prie Baltijos jūros, paklausyti ošimo, džiaugtis baltomis šilkinėmis kopomis ir rinkti kriauklytes ar akmenukus. O gal ir kokį gintariuką rasit?

Liepojos pliažas ilgas – paplūdimio juosta yra labai plati (50-80 m) ir ilga (8 km) – gal todėl ir nesijaučia žmonių masės, nes visi randa sau vietą, išsiskirsto ir palieka erdvės kitiems. Galbūt būna visokių dienų, bet šiaip jau Liepojoje nepatyriau to jausmo, kad nėra net kur kojos įkelti tarp besideginančių poilsiautojų. Žmonių yra, bet tai nelabai trukdo.

Labai džiugu, kad pliažas pritaikytas visiems. Padarytas platus pėščiųjų takas, centriniame pliaže yra visos galimybės kokybiškai poilsiauti judesio ar regos negalią turintiems žmonėms. Keliaujant su vaikais irgi ras savų patogumų – ne tik erdvės, bet ir vietos pervystyti, žaidimų aikštelių.

Taipogi, Liepoja draugiška kerturkojams augintiniams, čia šuniukų tikrai galite sutikti. O gal ir savo šuniuką atsivesti, jei tik norisi. Aišku, elementari tvarka, drausmė reikalinga, gyvūnas negali būti agresyvus ar mėgstantis pulti, turi būti su pavadėliu. O ir su augintiniu galėsite užeiti į daugumą miesto restoranų – apie teritorijas, kuriose galima pasivaikščioti su savo keturkojais draugais, praneša informaciniai ženklai. Viena populiariausių iš jų yra Kūrmajos prospekto pabaigoje, šiauriau memorialinio paminklo jūroje žuvusiems jūreiviams ir žvejams atminti.

Pliaže gausu pakankamai tvarkingų viešųjų tualetų, persirengimo budelių. Ties pagrindiniais įėjimais yra bent kelios kavinės, kuriose galima gauti ne tik alaus, limonado ar ledų, bet ir tikrai neblogo šilto maisto.

Spindintį LIEPAJA miesto pavadinimą rasite paplūdimyje: Peldu iela, Liepāja , būtinai prie jo nusifotografuokite.

2. Paminklas jūroje žuvusiems atminti

Pasiekti pajūrį galima per įvairias vietas, bet yra keletas pagrindinių priėjimų. Vienas jų – Jurmalos parke, kur baigiasi Kūrmajos prospektas. Ten pamatysite didelę moters, ilgesingai žiūrinčios į jūrą statulą. Tai  1977  metais pastatytas memorialas, įamžinantis iš jūros negrįžusių žvejų ir jūreivių atminimą.

Šis paminktas tikrai didingas ir graudinantis. Koks jausmas šitaip ilgesingai žvelgti į visa pasiglemžiančias bangas, viltis, kad išplaukę sugrįš? O koks jausmas, kai tos viltys nepasitvirtina?

Ant paminklo pamatinės dalies esanti memorialinė plokštė saugo JAV lėktuvo įgulos, numuštos TSRS karinių pajėgų virš Baltijos jūros 1950 m. balandžio 8 dieną, atminimą.

Vietiniai gyventojai šį paminklą vadina Vėjo motina. Šis vardas yra virtęs raktiniu žodžiu, žyminčiu susitikimo vietą, nuo kurios kartu galima patraukti į paplūdimį.

Adresas: Zvejnieku aleja 11A


3. Jurmalos parkas
(Jurmalas parks)

Jei jau eisite prie jūros, tai Jurmalos parko tikrai neišvengsite. Ir labai gerai – jis beprotiškai graži vieta pasivaikščiojimams. O ir pritaikyti ir išremontuoti dviračių takai, kurie tinka ir paspirtukams, vaikų vėžimėliams.

Čia rasite ir riedučių parką, krepšinio aikštelę, praeisite ir pro stadioną. Jurmalos parke gausu ir sezoninių kavinukių, ledų ir gėrimų kioskelių. Yra ir tvarkingas viešasis tualetas, kuriame apsilankymas kainuoja po 0,2 Eur.

Pamatysite Jurmalos parke ir patogius suoliukus, kur galima sustoti ir skaityti. O ir sezono metu veikiantys fontanai, skraidantys paukščiai. Tikrai tvarkinga, išremontuota (ir vietomis dar remontuojama) vieta visiems.

Adresas: Liepu iela, Liepāja.

4. Vaiduoklių medis

Jurmalos parke rasite dailų monumentą – iš metalinių strypelių padarytą šešių metrų aukščio medžio skulptūrą. Ji apšviesta švieselėmis ir labai gražiai atrodo tamsesniu dienos metu. Tai dedikacija legendinei latvių roko grupei „Līvi“, sovietmiečiu įkūnijusiai Latvijos pasaulėžiūrą ir dvasią. Toks miksas tarp mūsų „Foje“ ir “„Anties“.

Aplink tą medį yra berods keturi suoliukai, ant kiekvieno rasite mygtuką, kurį paspaudus pradės groti muzika. Gal ir nedaug latviškų žodžių suprantu, bet muzika man labai patiko. O ir groja pilnos dainos, ne tik intarpai. O pagal akordus šoka palei medį įtaisytos skirtingų spalvų švieselės.

Po memorialu ant grindinio iškalti populiariausių „Līvi“ dainų pavadinimai, o tarp medžio šakų pastebėsit penkių muzikos instrumentų kontūrus, ant kamieno – anapilin iškeliavusių grupės narių vardus.

5. Liepojos himno herojų skulptūros

Jų nusėtas takas nuo Liepojos centro iki pajūrio, iki Jurmalos parko. Liepoja visa skamba muzika – net ant šaligatvių pastebėsite pasimėšiusias natas. Liepojos himno „Mieste, kuriame gimsta vėjas“ herojai – valtininkas, varna, gintaro latviai, telefonininkas ir žmonių miškas – yra virtę meno skulptūromis, pasitinkančiomis praeivius Kūrmajos prospekte.
Prie kiekvienos skulptūros rasite užrašytą himno stulpelį. O, jei paliesite varnos snapą, Jus galbūt lydės sėkmė.

Adresas: Kūrmājas prospekts

6. Koncertų salė „Lielais Dzintars“
(Didysis gintaras)

Netoli uosto, pusiaukelėje tarp Liepojos centro ir pajūrio pamatysite gintaro spalvos išskirtinį pastatą. Pastatytas vos 2015  metais, o jau pelnė ne vieną tarptautinį apdovanojimą. Vaiskus it saulė fasadas sukuria įspūdį, tarsi jis būtų padarytas iš Liepojos priekrantėje audros metu jūros išskalauto gintaro – bent iš išorės pasižiūrėkite, nes pastatas įspūdingas. Ypač gražiai atrodo besileidžiant saulei.

Salės patalpos pritaikytos ne tik aukštos meninės vertės koncertams, spektakliams ar parodoms, bet ir įvairaus pobūdžio renginiams, konferencijoms.

Pasižiūrėkite ČIA renginių tvarkaraštį – gal, kai viešėsite Liepojoje, kaip tik vyks kas įdomaus? Taipogi, organizuojamos ir ekskursijos po pastato vidų, papasakojama apie jo istoriją.
Atkreipkite dėmesį, kad nedirba pirmadieniais.

Adresas: Radio iela 8

7. Rožių aikštė (Rožu laukums)

Neslėpsiu, nesitikėkite kažko itin įspūdingo. Tai gražus, bet nedidelis parkelis pačiame centre, priešais LIVA viešbutį. Tai nėra didžiulis sodas, bet populiari susitikimų vieta, yra suoliukų, šalia daug kavinukių ir parduotuvių. Vasarą čia žydi įvairiaspalvės rožės, kurios auginamos ir prižiūrimos jau šimtmetį, o pavasarį pirmieji pražįsta krokai, vėliau juos keičia narcizai ir tulpės. Žiemą ši aikštė virsta romantiška Kalėdų salele.

Ligi 1910 metų čia buvo turgus, o perkėlus jį į Kuršu gatvę, nuspręsta šią vietą apsodinti rožėmis.

Ant betoninių lysvės apvadų iškalti partnerinių Liepojos miestų simboliai, nukreiptų šių miestų kryptimis. Netoliese žaliuoja valstybinės reikšmės objektas – Mandžūrijos riešutmedis.

Adresas: Zivju iela 9

8. Kiemas Romas dārzs

Ir visai netoli, einant link muzikantų alėjos nuo rožių aikštės, pamatysite ir įėjimą į atvirą kiemą, kur norėsis įkišti nosį. Viduje įsikūrusios kelios kavinės, parduotuvėlės, galima ir kavos gražiame peizaže atsigerti, bet yra ir galerija, kurios kelios skulptūros yra išorėje ir puošia kiemą. Be to, šniokščia grakštus fontanas. Tiesiog gražus ir romantiškas kampelis, XIX amžiaus prekybos pasažas su dailiu kiemu.

Adresas: Zivju iela 3


9. Latvijos muzikantų šlovės alėja

Latvijos muzikantų šlovės alėjos idėja baigta įgyvendinti 2006 metais. Alėjoje iš viso yra 57 bronzinės plokštės. Keturiasdešimt iš jų – su garsių muzikantų plaštakų įspaudais, o likusios dvylika – su žinomų latvių muzikos grupių pavadinimais.

Ten galima rasti maestro Raimondo Paulo, dainininkės Ievos Akuraterės, kompozitoriaus ir dainininko Martinio Freimanio, 2002 metų Eurovizijos dainų konkurso nugalėtojos Marijos Naumovos, roko muzikanto Ainaros Virgos ir kitų Latvijos garsenybių pavardes.Savo ruožtu tarp bronzoje įamžintų muzikinių kolektyvų pavadinimų yra tokios grupės kaip „Credo“, „Eolika“, „Pērkons“, „Zodiaks“ ir kt.

Ši alėja – viena pagrindinių Liepojos centro gatvių, ten daug kavinių. Ja tikrai verta prasieiti, kavos atsigerti,

Adresas: Zivju iela

10. Petro turgus

Gražus ir pats turgaus pastatas – Petro turgaus paviljonas laikomas vienu gražiausių šios paskirties pastatų Europoje. O ir šiaip tai turgus, kur galima nusipirkti ką įdomesnio. Aišku, lietuvio akiai nieko labai neįprasto čia nebus, bet vaisiai, daržovės, tapkės ar gėlės niekada nepamaišo.

Adresas: Kuršu iela 5/7/9

11. Švč. Trejybės katedra

Padėta statyti buvo šimtmečiu anksčiau, bet galiausiai duris atvėrė 1866 metais. Įsitaisiusi senamiestyje. Jos išorė kurta laikantis vėlyvojo baroko standarto su minimaliomis klasicizmo detalėmis. O viduje dominuoja puošnus rokoko stilius. Iki šių dienų išliko puošnioji ložė, kuri būdavo skirta Kuržemės hercogams.

Atkreipkite dėmesį ir į vargonus – tai didžiausi nerekonstruoti mechaninio tipo vargonai pasaulyje, o juos sukonstravo Heinrichas Andreasas Konciusas. Šie vargonai turi net 131 regsitrą, 4 manualus ir daugiau kaip 7000 vamzdžių. Norintys išgirsti šių vargonų skambesį turėtų atvykti į katedroje vykstančias pamaldas. Ir jau tradicija tapusį tarptautinį vargonų muzikos festivalį, kasmet rengiamą rugsėjo mėnesį.

Beje, čia pamatysite ir memorialinę plokštę suomių jėgeriams, kurie, nepaisant priklausymo Vokietijos imperijos karinėms pajėgoms, 1918 m. čia prisiekė savo ištikimybę naujai sukurtai Suomijos valstybei.

Už keletą eurų galima pakilti į bažnyčios bokštą, iš kurio atsiveria Liepojos panorama. Tik atkreipkite dėmesį, kad Katedra uždaryta pirmadieniais.

Adresas: Lielā iela 9

12. Liuterio bažnyčia

Ši kryžiaus formos bažnyčia iš Suomijoje tašytų akmenų yra didžiausia tarpukariu pastatyta bažnyčia Latvijoje. Pradėta statyti 1914 metais.
Tamsi ir rūsti išorė, bet vidus labai paprastas ir itin šviesus. Vis tik tai protestantų bažnyčia, todėl toks interjeras neturėtų stebinti. Čia puiki akustina, tad vyksta ne tik pamaldos, bet ir klasikinės muzikos koncertai.

Įdomu ir tai, kad Liuterio bažnyčia vienintelė Latvijoje turi net dvejus vargonus. 1938 m. tuometinis šalies prezidentas Karlis Ulmanis šiai bažnyčiai buvo padovanojęs elektrinius vargonus, tačiau jų skambesys nutilo prabėgus penkiasdešimčiai metų. Po ilgos paieškos, 2007 metai bažnyčiai pagaliau rado naujus vargonus. Padedant Ugalės vargonų meistrui Janiui Kalniniui, šis instrumentų karalius atkeliavo iš vienos Stokholmo bažnyčios, kurioje jis tarnavo vos 40 metų.

Adresas: Jelgavas iela 62

13. Šv. Juozapo katedra

Tai didžiausia katalikų bažnyčia visame Kuržemės regione. Ant kolonų, sienų ir medinių lūpų ištapyti Biblijos siužetai, išlikę dar nuo XIX amžiaus laukų. Aukštai palubėje akis užkliūva už plaukiančio laivo maketo, kurį, melsdami palaiminimo kelionėms į jūrą, katedrai padovanojo jūreiviai. Be to, katedros bokšte įrengta nedidelė parodų salė, kurioje eksponuojami įvairių menininkų kūrybiniai darbai

Įdomu tai, kad 1747 metais dabartinės katedros vietoje pirmiausia buvo iškilusi nedidelė mūrinė bažnyčia, bet vėliau norėta daugiau erdvės, todėl pagal architekto Luiso Melvilio projektą 1896 metais buvo pastatyta kur kas didesnė neoromantinio stiliaus katedra, kurios statyboms buvo naudotos Dancingo plytos, iš kurių kiekviena buvo atskirai supakuota ir atvežta iš Vokietijos.

Mažosios senosios bažnyčios liekanas pamatysite įėję į vidų, žvilgtelėję kairėn į Dievo Motinos koplyčią – ten matyti bažnytėlės centrinis altorius ir mūrinės sienos. Ji nebuvo nugriauta, o įkomponuota į atnaujintą projektą.

Adresas: Rakstvežu iela 13

14. Šv. Onos bažnyčia

Šv. Onos bažnyčia yra seniausia bažnyčia Liepojoje. Pirmąkart istoriniuose šaltiniuose ji paminėta 1508 metais. Kadaise buvo medinė, bet vėliau tvirtinama plytomis ir ne kartą renovuojama – ir džiugu, nes išsilaikė prisipildžiusi istorijos ligi šiandien.

Paaukštinus bokštą, šv. Onos bažnyčia tapo aukščiausiu pastatu Liepojoje. Pakilti į 60 metrų aukštyn iškilusį bokštą gali kiekvienas miesto svečias, nuo ten atsiveria graži miesto panorama.

Atkreipkite dėmesį ir į altorių – šis yra didžiausias ir vertingiausias barokinės medžio drožybos kūrinys Latvijoje. Sukurtas Pabaltijo vokiečių medžio drožėjo Nikolaso Sefrenso 1697 m.

Išskirtinio dėmesio verti ir šv. Onos bažnyčios vargonai, kurie sukonstruoti pagal žinomo latvių kompozitoriaus Alfredo Kalninio brėžinius. Tai treti pagal dydį vargonai Latvijoje. Didesnius galima išvysti tik Liepojos Švč. Trejybės ir Rygos Duomo katedrose.

Adresas: E. Veidenbauma iela 1

15. Liepojos muziejus

Liepojos muziejų įkūrė pedagogas, menininkas ir tautodailės tyrinėtojas Janis Sudmalis. Muziejus buvo šventiškai atidarytas 1937 m. gegužės 9 d. Šiuo metu Liepojos muziejus pagrįstai laikomas didžiausiu miesto kultūrinio ir istorinio paveldo saugotoju, – jo kraityje daugiau kaip 120 000 įvairių eksponatų.

Teko pabuvoti ir nenusivilti – kaip nedideliam miestui, muziejus tikrai turėjo puikių ekspozicijų. Jei tik menas ir kultūra Jums nėra svetimi, užsukit. Ypač puikus laiko praleidimas, jei bus lietinga popietė. Nuolatinės parodos yra nemokamos, galima susipažinti su Liepojos istorija, pamatyti archeologinius radinius, meno kūrinius. Viską, kas susiję su miesto paveldu.

Taipogi, labai verta apsilankyti laikinose parodose. Bilietai kainuoja, bet tikrai nėra brangūs, o ekspozicijos vertos dėmesio. Dauguma parodų kainuoja po 3 Eur. suaugusiam ir mokiniams, vaikams ar pensininkams taiko nuolaidas. Viską apie vykstančias parodas rasite ČIA.

Adresas: Kūrmājas prospekts 16

16. Liepojos ežeras
(pažintinis takas ir paukščių stebėjimo bokštas)

Abu kartus, kai viešėjau Liepojoje, žavėjausi šia vieta. Šis pažintinis takas nėra ilgas – 400 metrų, bet eini tarp pelkėtų apaugusių ir žydinčių laukų, takas patogus ir sutvarkytas. Palipėjus į bokštą atsiveria graži panorama. Ir ežero, žvejotojų, ir pačių apaugusių švendrynų.

Unikalus lagūninio tipo ežeras, susiformavęs pamažu atsitraukiant Baltijos jūrai. Ežeras ir aplink jį plytinčios pievos yra įtrauktos į gamtos draustinio teritoriją. Liepojos ežeras yra svarbi paukščių migracijos ir perėjimo vieta.

Palei ežerą yra du paukščių stebėjimo bokšteliai – aš buvau Liepājas Ezera Laipa (Putnu vērošanas tornis).
Liepojos ežerą su jūra jungia prekybos kanalas, kuriame įsikūręs ne vienas baidarių, valčių ir katamaranų nuomos punktas.

Adresas: Liepājas ezers

17. Zirgų salos gamtinis pėsčiųjų takas

Zirgų sala yra didžiausia iš penkiolikos Liepojos ežero salų. Zirgų salos gamtinis pėsčiųjų takas – mediniai lieptai, dvi apžvalgos aikštelės ežere ir paukščių stebėjimo bokštas. Šis takas veda pro įvairius dekoratyvinius augalus, lauko treniruoklius ir poilsines aikšteles. Šis takas jau gerokai ilgesnis – tęsiasi 4 km.

Vasarą ant ežere plaukiojančios scenos vyksta gyvos muzikos koncertai, kurių pavadinimas “Liepāja Lake Music”.

Adresas: Zirgu sala

18. Pietinis molas

Dar viena tobula vieta pasivaikščiojimams. Šį molą rasite pasukę į šiaurę nuo centrinio Liepojos pliažo. Pasiekti jį galima lėtai pėdinant paplūdimiu (automobilį patogiausia palikti aikštelėse prie Kūrmajos prospekto ar Roņu gatvės pabaigos).

Pietinis molas priešinasi jūros bangų mūšai 700 metrų pylimu. Dalis jo paviršiaus (200 m) yra lygi ir puikiai tinkanti vaikščioti. Likusią dalį sudaro akmeninių luitų sąvartos, ant kurių drįsta lipti tik ekstremalių pojūčių mėgėjai.

Akylesnės akys pastebės ant akmenų „į krantą iššokiusias žuvis“, – tai menininkės Ivonnos Kalitos dovana savo gimtajam miestui.

Adresas: Dienvidu mols

19. Amatininkų namai

Amatininkų namuose po vienu stogu yra susibūrę 16 Kuržemės regiono amatų meistrų. Meistrų dirbtuvės išsidėsčiuosios net per du aukštus. Ten galima pamatyti, kaip staklėmis audžiami tautiniai rūbai, kaip liejamos žvakės, kalami metaliniai papuošalai, siuvamos lėlės, gaminami įvairūs dirbiniai iš keramikos, odos ir gintaro.

Čia galima išvysti didžiausius Latvijoje gintaro karolius. Jų ilgis – 123 metrai, o svoris – 9,5 kilogramo. Šiems karoliams padaryti prireikė net 17 000 gintaro gabalėlių, – visus juos sudovanojo Liepojos miesto gyventojai. 

Pirmajame amatininkų namų aukšte veikia nedidelė parduotuvėlė, kurioje galima nusipirkti visko, ką pagamino šių namų amatinininkai.

Adresas: Dārza iela 4/8

20. Karosta

Užimdama beveik trečdalį visos Liepojos teritorijos, Karosta yra didžiausia Pabaltijo karinė-istorinė zona. Ji pilna daugiabučių ir miegamųjų rajonų nuotaikos, bet tuo pačiu čia stūgso ir auksinė didinga cerkvė, kalėjimas-muziejus ir keli pažintiniai takai, dar kiek toliau ir šiauriniai fortai bei aktyvaus laisvalaikio parkai. Jei esat su automobiliu – verta pavažiuoti.

Nemokamos ekskursijos po Liepoją

Jei norite visus Liepojos kampelius išvaikščioti su gidu, tuomet vasaros sezono metu (nuo birželio 1 d. iki rugpjūčio 31 d.) 12 val. reikėtų atvykti į Rožių aikštę. Su žalios ir raudonos spalvos vėliavėle rankose čia visų svečių lauks gidas, pakviesiantis į dviejų valandų ekskursiją po Liepoją.

Viską apie keliavimą Liepojoje galite rasti ir https://liepaja.travel/lt/homepage-lt/ puslapyje lietuvių kalba.

Iki susikeliavimo.

@dominykanav
https://www.instagram.com/dominykanav/

Kelionduonė FB: https://www.facebook.com/kelionduone/
Kūryba: https://www.facebook.com/pabudusiudrugeliutvirtove/ 
If you love art and quotes: https://www.facebook.com/vilniusartparasites/ 
Kelionės su kosmetika ir grožiu, sveikata: http://www.drakonoola.com

One Reply to “Ką pamatyti, veikti ir aplankyti Liepojoje? (20 lankytinų vietų Latvijos pajūryje)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *