Karosta – unikali karinė-istorinė zona Liepojoje (atostogos Latvijoje)

Apie Liepoją jau kalbėjomės daug – prieš kelis metus šiame Latvijos pajūrio kurorte lankiausi (apie tai ČIA), o šią vasarą sugrįžau. Galite skaityti apie tai, kokiam keliautojui patiks atostogos Liepojoje ČIA, o taip pat dalinausi ir detaliu įrašu apie tai, ką Liepojoje verta aplankyti ČIA.

Vienas iš mano paminėtų lankytinų objektų yra KAROSTA. Bet nusprendžiau, kad šiai unikaliai Liepojos daliai reikia atskiro įrašo.

Kas ta Karosta?

Karosta užima beveik trekšdalį visos Liepojos teritorijos. Tai didžiausia Pabaltijo karinė-istorinė zona. Ji nutolusi nuo Liepojos centro per keletą kilometrų, bet neverta jos ignoruoti – čia irgi tikrai yra, ką pamatyti.

1890 metais Rusijos caro Aleksandro III įsakymu šiaurinėje Liepojos miesto dalyje pradėtos karinio miestelio ir didžiulių įtvirtinimų statybos. Iš pradžių Karosta buvo vadinama Imperatoriaus Aleksandro III uostu. Tik Latvijai atgavus nepriklausybę, žmonės šią teritoriją ėmė vadinti kariniu uostu, o vėliau tiesiog Karosta.

Pagal pirminį sumanymą tai turėjo būti autonomiška teritorija, aprūpinta visa reikalinga infrastruktūra, turinti savo elektrinę, vandentiekį, bažnyčią ir mokyklas. Sovietmiečiu į Karostą Liepojos miesto gyventojams buvo uždrausta patekti. Paskutiniai sovietinės armijos daliniai iš Karostos išvyko tik 1994 metais.

Šiandien tai unikali vieta vien dėl įdomios tarybinio tvaiko ir sovietmečio architektūros ir puošnių XIX a. pabaigos statinių sintezės. Čia verda paprastas kasdienis gyvenimas, stūgso daug paprastų blokinių daugiabučių. Bet vis tik yra ir užsislėpusių kampelių, kurie tikrai patrauks keliautojo akį.

Kaip nusigauti į Karostą?

Nemeluosiu, kai teko tai daryti su viešuoju transportu, teko gerokai pasikankinti. Stotelės iki tam tikro atstumo egzistuoja, bet mikriukai, autobusai važiuoja retai, o ir paeiti nuo stotelių iki norimų objektų reikia tikrai nemažai. Turint laiko ir jėgų – įmanoma. Bet nėra itin patogu, ypač kalbant apie tolimesnius objektus.

Tikrai galima nusigauti iki Karostos dviračiu. Bus etapų, kai patogaus dviračių tako nebus, bet vis tik tikrai galima pasivažinėti su dviračiu ir atstumai nesunkiai įveikiami. Jei tik nebijote žvyrkelių ir gamrinių takelių – keliaukite dviračiais.

O patogiausia, aišku, su automobiliu. Su juo lengva ir pasiekti visus objektus, o ir yra vietos parkingui.

Ką aplankyti Karostoje?

Karosta yra pakankamai didelė teritorija. Karostos kalėjimas, cerkvė ar molas nutolę nuo Liepojos centro kokiais 6 km, tuo tarpu Šiauriniai fortai apie 15 km. Tad ne viską Karostoje rasite, deja, vienoje krūvoje. Jei esate su automobiliu, viskas pakeliui ir nesunkiai pasieksite. Dviračiu jau reiks gerokai paminti, o viešasis transportas priveš ne prie visų objektų. Tad tiesiog turėkite tai omenyje. Pasistengsiu objektus surašyti pagal tai, kiek jie nutolę nuo Liepojos senamiesčio.

1. Oskaro Kalpako tiltas

Pasukamasis Oskaro Kalpako tiltas yra vienas seniausių metalinės konstrukcijos tiltų Latvijoje. Jis baigtas statyti 1906 metais. Aišku, ne kartą buvo apgadintas ir rekonstruotas, bet užtat saugus ir laivams, ir visiems keliautojams.

Tilto konstrukciją sudaro dvi identiškos pasukamosios dalys. Kiekvieną iš jų galima pasukti tik viena kryptimi. Karostos kanalu vykdoma intensyvi laivyba, todėl kasdien tiltą tenka pasukti ne vieną kartą.

Per šį tiltą tikrai teks pravažiuoti, jei keliausite nuo Liepojos centro link Karostos. Jis žalsvas, metalinis, bet su medinėmis detalėmis.

Oskaro Kalpako tiltas atplaukusiems laivams praleisti yra pasukamas penkis kartus per parą:

01.00–03.00
05.00–06.30
10.30–12.00
14.30–15.30
19.30–21.00

Kad būtų galima žinoti, ar O. Kalpaka tiltas yra pasuktas konkrečiu metu, yra įrengta speciali vaizdo kameraopen_in_new.
Šis tiltas numatytu laiku nepasukamas, jei vėjo stiprumas viršija 10 m/s arba nevyksta planuotoji laivyba.

Adresas: Oskara Kalpaka tilts, Karosta


2. Karostos kalėjimas
(Karostas cietums)

Jei tik mėgstate šiurpius ir neįprastus dalykus – tai tikrai unikaliausias viešbutis pasaulyje. Šis Karostos kalėjimas apskritai yra vienintelis karo kalėjimas Europoje, kuris atvėrė savo duris turistams.

Pastatytas apie 1900 metus. Manyta, kad čia bus įrengta ligoninė, bet taip niekada neįvyko. Šį mūrinį pastatą buvo nuspręsta naudoti kaip trumpalaikių drausminių nuobaudų atlikimo vieta.
Šiuo tikslu pastato tarnauta iki pat 1997 metų, – tais metais iš kalėjimo kamerų iškeldinti paskutiniai įkalintieji. Per visus šiuos metus iš Karostos kalėjimo niekam nepavyko pabėgti.

Politinių santvarkų kaita nepakeitė Karostos kalėjimo funkcijų pobūdžio. Kalėjimas išliko ta vieta, kur buvo pasmerkiami žmonių likimai ir suvaržoma jų laisvė. Čia kalėjo tiek revoliucionieriai, carinės armijos jūreiviai ir puskarininkiai, tiek dezertyravę vokiečių kariškiai, Stalino laikų liaudies priešai, tiek tarybinės raudonosios armijos ir Latvijos karinių pajėgų kariškiai.

Muziejuje vykdomos ekskursijos su gidu, kur galima sužinoti apie kalėjusių istorijas, limiko vingius. O norintiems dar didesnio adrenalino pliūpsnio, galima pasinaudoti išbandymų programa „Už grotų“, kur pats laikinai tampi kaliniu ir bandai, kaip iš pabėgimo kambario, kaip nors ištrūkti.

Taip pat, galima čia užsisakyti ir nakvynę. Jei tik norisi nakvoti ant kieto metalinio gulto kaip tai daryto kaliniai – tai kainuos 15 EUR, o jei norisi minkšto patalo kaip kalėjimo viršininkų – tokia liukso nekvynė kainuos 50 EUR.

Čia ir suvenyrų parduotuvė, ir Karostos lankytojų centras, ir tarybinių laikų nuotaikos pilnas bufetas.

Visą informaciją rasite http://karostascietums.lv/lt/ .

Adresas: Invalīdu iela 4, Karosta

3. Šv. Nikolajaus stačiatikių Jūros cerkvė

Įsitaisiusiu tarp rajoninių daugiabučių, bet ją pamatysite iš tolo, nes auksiniai didingi stogai žiba ir net akina. Išoriškai tikrai daili, puošni. Na, kaip ortodoksų cerkvei ir pridera. Vidus medinis, puošnus, dailus, bet neišskiskiriantis nuo kitų matytų cerkvių.

Pamatinio akmens padėjimo iškilmėse 1901 metais dalyvavo Rusijos caras Nikolajus II su šeima. Ši cerkvė suprojektuota ir pastatyta pagal XVII a. Rusijos stačiatikių cerkvių modelį, kurį sudaro vienas centrinis ir keturi šoniniai kupolai. Prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui, daug cerkvės turto (varpus, ikonas ir kt.) išvežta į Rusiją. Tai, kas liko, po kurio laiko išgrobstė vokiečių okupacinės armijos kariškiai.

Praūžus Antrojo pasaulinio karo negandoms, tarybinės valdžios sprendimu ši cerkvė funkcionavo kaip sporto salė, kino teatras ir pramogų centras Karostoje karinę tarnybą atliekantiems kariškiams. Kino seansus trikdė išskirtinė akustika, todėl buvo nuspręsta užbetonuoti centrinį kupolą.
1991 metų rugsėjį paskutiniams daliniams palikus patalpas, tų pačių metų gruodį cerkvėje buvo laikomos pirmosios mišios.

Jei norėsite užeiti į vidų, tai padaryti galima, bet reikia laikytis elementaraus etiketo. Moterims reikia užsidengti plaukus, užsiviniokite turimą skarą arba rasite skarų prie įėjimo. Neikite apidengtomis kojomis, su trumpomis suknelėmis ar šortukais. Vyrams dera irgi neapsinuoginti, nusiimti kepurę. Viduje negalima fotografuoti.

Daugiau informacijos: https://www.morskoj-sobor.lv/lv/ .

Adresas: Studentu rotas iela 7, Karosta

4. Šiaurinis molas

Tai ilgiausias molas Latvijoje, pastatytas dar XIX a. pabaigoje. Šiaurinis molas yra svarbi Liepojos karinio uosto dalis. Jo pylimas driekiasi 1800 metrų, jo plotis – 7,35 metro.

Čia rasite automobilių stovėjimo aikštelę, molo kavinę. Šiaurinis molas itin tinka stebėti dailiems saulėlydžiams ir romantiškiems pasivaikščiojimais. O ir pamatysite žvejų, kurie džiaugiasi priekrantėmis. Itin įspūdingas vaizdas atsiveria audrų metu, kai bangos galingai daužosi į molo tvirtybę.

Adresas: Ziemeļu mols, Karosta

5. BB WAKE PARK ir TARZANS –
aktyviam laisvalaikiui

Jei tik norisi aktyvaus sporto, vandens pramogų, kempingo ir stovyklaviečių – šiti aktyvaus laisvalaikio parkai patrauks Jūsų dėmesį.

Viską apie BB WAKE PARK rasite jų puslapyje: http://bbwakepark.lv
Kavinė, baras, kempingo mediniai namukai bei vieta palapinėms, slidinėjimas ant vandens, joga ir sportas vandenyje vaikams.
Adresas: Lībiešu 2/6, Liepāja

Apie TARZANS parką rasite: https://www.tarzans.lv/en
Tai laipiojimo trasos, milžiniškos supynės ir atrakcionai ore, karstyklės, katapultos…na, viskas, ko reikia aktyviems ir ekstremaliems keliautojams. Ir dideliems, ir mažiems.
Adresas: Peldu street 1, Sigulda, LV-2150

6. Šiauriniai fortai

Fortus pasieksite automobiliu arba reikės pasiryšti žygiui dviračiais ar pėščiomis. Pamatysite didelį vėjo malūną, kuris rodys kelią.

Fortai tai gynybiniai įvirtinimai, pastatyti siekiant apsaugoti karinių jūrų pajėgų bazę Liepojoje nuo galimų antpuolių, o XIX a, pabaigoje nuspręsta juos pastatyti ir Karostoje, Liepojos centre ir dar pietiniame miesto pakraštyje.

Praėjus dešimčiai metų po pastatymo – 1908 metų lapkritį – Liepojos gynybiniai įtvirtinimai likviduoti. Buvo pripažinta, kad jų statymas buvo strateginė klaida. Dalis gynybinių pabūklų demontuota ir pervežta į Lietuvą (į Kauną), kita dalis tiesiog išlydyta. Fortifikaciniai statiniai buvo dukart sprogdinami. Iki šių dienų išliko tik sprogimo bangos nepaliestos artilerijos baterijos (įtvirtinimų dalis), požeminiai statiniai ir parako sandėliai.

Šiauriniai fortai yra žinomiausia ir įspūdingiausia Liepojos gynybinių įtvirtinimų dalis. Istorinio jos pavadinimo būta – gynybinių įtvirtinimų baterija Nr. 1. Šiauriniai fortai, kaip ir visa Karosta, tarybiniais metais buvo uždara karinė zona. Dabar senuosius labirintus ir įtvirtinimų likučius gali pamatyti ir išvaikščioti kiekvienas.

Šiauriniai fortai yra graži ir romantiška vieta, o tuo pačiu ir menanti karinių konfliktų palytėtą istoriją. Kai kurie griūvėsiai ištapyti gražiais piešiniais, o ir tarpuose atsiveria mini pliažai, kur galima įmerkti kojas į vandenį. Jie lankomi ir ne veltui – nuotraukų čia galima pasidaryti tikrai įspūdingų. O ir yra nemažai ploto pasivaikščiojimams, pašniukštinėjimams.

Tik ypatingų pertvarų ar apsaugų čia nėra, tad vaikams nepritaikyta. O ir reiktų elgtis atsargiai, žengti tik per didesnias ir tvirtesnias pertvaras, negalima lįsti į fortų griūvėsių vidų, nes nėra garantijos, kad šie nesusmegs. Tad būkite arsargūs ir per daug nepasitikėkite griūvėsių tvirtumu. Batų irgi prireiks gerų, nes koją išsusukti lengva kaip niekur.

Kita gynybinių miesto įtvirtinimų dalis – Redaną ir Vidurinius fortus – galima apžiūrėti 14. novembra bulvare.

Šiaurinių fortų adresas: Ziemeļu forti

7. Memorialas holokausto aukoms atminti

Pavažiuokite dar šiek tiek toleliau nuo šiaurinių fortų į gilumą – pamatysite rodykles, kuriomis sekdami privažiuosite memorialą holokausto aukoms atminti. Vieta beprotiškai graži – ant Škėpės kopos, beveik pajūryje. Jei nebūtų memorialo, net nenumanytum, kad čia II pasaulinio karo metu gyvybes prarado daugiau nei 3000 Liepojos žydų.

Šis memorialas – tai žydų nacionalinis simbolis Menora (septynšakė žvakidė). Jos kontūrai, suformuoti iš lauko akmenų ir granito luitų, aiškiai matomi iš paukščio skrydžio. Menoros „šviesos“ padarytos iš granito piliastrų. Ant jų hebrajų, anglų, latvių ir rusų kalbomis yra iškalti pranašo Jeremijo raudų žodžiai.

Skaudžią istoriją irgi verta prisiminti. Bent minutėlę ramiai pasėdėti. Tose baltose ir švelniose kopose slepiasi daug skaudžios istorinės praeities. Būtinai užvažiuokite, pagerbkite tylos minute.

Adresas: Lībiešu iela, Šķēdes kāpas

8. Laisvės takas (brivibas taka/ freedom trail)

Tai net 9-10 km ilgio pėsčiųjų takas, įamžinantis latvių karių drąsą 1919 m. vykusiose Latvijos laisvės kovose. Maršrutas veda pro Karuostos miškus, palei jūros priekrantę ir Cietuokšnio kanalą, carinio laikmečio įtvirtinimus ir karinius sovietinio paveldo objektus.

Tako pradžios taškas: 14.novembra bulvāris 82/86

Iki susikeliavimo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *