Švėkšna (netoli Šilutės) – Mažosios Lietuvos perlai.

Buvome Rusnėje, Ventės rage, lankėmės Šilutėje. Dalyvavome renginyje, kuris vyko Švėkšnoje. Nei girdėję, nei matę nebuvom šio miestelio, nutolusio per 20 kilometrų nuo Šilutės, gal tik kelios asociacijos galvoje apie psichiatrinę ligoninę. Na, bet tiek žinių. O iš tiesų, netikėtai atradome tikrai labai gražią vietą, kurios nebūtume šiaip sau aplankę.

Švėkšnos istorija

Švėkšna minima nuo XIV amžiaus. Pagal vieną iš versijų gyvenvietė, o vėliau miestelis galėjo atsirasti po Melno taikos (1422 m.), kai baigėsi kryžiuočių ordino grėsmė. 1503 m. kovo 8 d. Švėkšna minima Linkuvos bažnyčios fundacijos ir dotacijos akte.

 1509 m. Švėkšna buvo Žemaičių seniūno Kęsgailos dvaras ir miestelis. Vėliau Švėkšnos dvaras priklausė kitoms garsioms giminėms.
Nuo 1509 m. minimas miestelis ir Švėkšnos bažnyčia, 1664 m. gauta turgaus privilegija.

XIX a. viduryje, kai miestelis priklausė grafams Pliateriams, virš kelio į Klaipėdą pastatytas mūrinis dviejų arkų pėsčiųjų tiltas, jungiantis šventorių su Pliaterių rūmais ir parku. Amžiaus pabaigoje čia platinta uždrausta lietuviška spauda.

Tarpukariu miestelyje veikė progimnazija, vėliau tapusi gimnazija, kurią nuo 1923 m. perėmė lietuvių švietimo draugija „Saulė“. Pačiame miestelio centre pamatysite „Saulės“ gimnaziją ir šiandien.

Miestelio vardas kilęs nuo Švėkšnalės upelio, kuri anksčiau vadinta tiesiog Švėkšna ir minima anksčiau nei miestelis (nuo 1384 m.).

Ką pamatyti Švėkšnoje?

Aišku, miestelis nėra didelis, bet turi keletą tikrai labai gražių objektų. Pasivaikščioti tikrai yra kur.

Švėkšnos Šv. Apaštalo Jokūbo bažnyčia

Pagrindinis Švėkšnos akcentas – milžiniška ir didinga raudonplytė bažnyčia. Net sunku patikėti, kad toks nedidukas miestelis tokią gigantę įsitaisęs. Bet jos statybą finansavo  Švėkšnos ir Vilkėno grafai Pliateriai, gausiai statyboms aukojo Švėkšnos ir gretimų parapijų gyventojai. Dalis lėšų surinkta iš JAV gyvenusių lietuvių emigrantų. Tad tikrai buvo tvirtas pagrindas, ant kurio didinga bažnyčia atsistojo.

Teko ir bažnyčioje dalyvauti mišiose – tikrai užsukite, vitražai labai traukia akį. Čia ir tyloje pasėdėti, ir tuoktis, ir mišiose dalyvauti, Krikščioniškas šventes švęsti labai gera.

Ši bažnyčia neogotikinė, pastatyta 1905 metais pagal švedų architekto Karlo Eduardo Strandmano projektą. Bažnyčia sudaryta iš trijų navų, kurias kerta skersinė nava. Su aštuoniais altoriais, o po didžiuoju dar yra ir kripta.

Viadukas

Labai įdomu ir tai, kad bažnyčios šventorių su parku jungia apie 1885 m. pastatytas arkinis pėsčiųjų tiltas – viadukas. Tai virš gatvės nutiestas tiltelis, jungiantis šalimais esantį parką su bažnyčia.

Viadukas pastatytas apie 1885 metus kartu su šventoriumi, t.y. beveik 20 metų anksčiau už bažnyčią, jo dekoratyvinės detalės yra gotikos stiliaus, kaip ir šventoriaus mūras.

Tai unikalus ir retas statinys Lietuvoje.

Švėkšnos muziejus

Visai netoli bažnyčios, judant link parko, pamatysite ir Švėkšnos muziejų, įkurtą viename iš Švėkšnos dvaro pastatų. Nuo 2005 m. muziejus veikia naujose patalpose Švėkšnos „Saulės“ gimnazijos pastate.

Nemažai šio muziejaus eksponatų priklausė Švėkšnos dvarui. Gausus senosios raštijos palikimas, vienas vertingiausių leidinių –  XVII a. Lietuvos Statutas.

Muziejuje nuolatiniu pagrindu veikia keturios skirtingos ekspozicijų salės: etnografijos, archeologijos,  dvaro bei miestelio istorijos.

Vila „Genovefa”

Na, o paėjus parku giliau, prieisime ir Austriją primenančią baltą vilą. Mums ten bevaikštant, prie jos buvo rengiama fotosesija. Akivaizdu, tai pagrindinė vieta įsiamžinti svarbiomis šventėmis. Čia ir jaunavedžiai, ir jubiliatai, ar švenčiantys krikštynas vis susirenka ir fotografuojasi. Vila siūlo ir organizuotis tuoktuvių ceremoniją, važinėtis karietomis.
Ir nieko keisto, nes vaizdas labai gražus ir toks, kokį tikrai norisi nuotraukose matyti.

Ši ampyro stiliaus vila statyta dar 1880 metais, po sovietizacijos kiek nukentėjo, bet buvo restauruota.

Ligi šiandien išliko mažoji parko architektūra: centriniai vartai su tvoros segmentais, sodo vartai su akmenų tvoros liekanomis, senovės romėnų medžioklės deivės Dianos statula tvenkinio saloje. Naujai atkurtas saulės laikrodis, vaza ant pjedestalo, apvali apžvalgos aikštelė su baliustrada, laiptai su vazomis, Šv. Marijos skulptūra, „Laisvės angelas“, liepteliai.

Ją žmonos garbei pastatė Adomas Pliateris ir pavadino „Genovefa“, kurią dažnai verčia į Genovaitę.

Ši vila buvo grafų vasaros rezidencija, kurią jie naudodavo pokyliams, svečiams priimti.
1918 m. iš Rusijos į Švėkšną sugrįžęs Jurgis Pliateris gyveno čia iki pat sovietizacijos pradžios, kai buvo ištremtas.

2001 m. dvaro pastatai ir 9,5 ha dydžio parkas paveldėtojos rūpesčiu sutvarkyti – restauruoti rūmai, įkurtas muziejus.

Beje, nusileidus laipteliais prie tvenkinio, netoli vilos, dar paėjus parku, prieisite ir pagrindinę, didžiausią Švėkšnos kavinę Viesulas, kur galima ir šiaip papietauti, o ir užsakyti sales renginiams.

Švėkšnos evangelikų liuteronų bažnyčia

Prisipažinsiu, buvau tik prie jos privažiavusi ir viduje nesilankiau. Greičiausiai, kaip ir įprasta evangelikų liuteronų maldos namams, interjeras gana kuklus. Bet pati bažnyčia daili.

Evangelikų liuteronų parapijos steigimo poreikis Švėkšnoje iškilo XVII a. pab. ir ypač XVIII a. pr., kai čia atsirado iš Prūsijos atsikėlusių lietuvių ir kiek vokiečių amatininkų.

Pirmoji liuteronų bažnyčia pastatyta 1819 metais, kur šiuo metu stovi Šv. Florijono paminklas, bet 1856 metais ją nusiaubė gaisras.

Dabartinė bažnyčia pastatyta 1867 metais, bokštas pristatytas 1913 m.
Kai kurie nepamatuoti šaltiniai teigia, kad esą visi Švėkšnos evan­gelikai liuteronai buvę vokiečiai. Atvirkščiai, dauguma jų buvo lie­tuviškos kilmės, su lietuviškomis pavardėmis (pvz. Naujokas, Gintau­tas).

2005 metais bažnyčią nuniokojo uraganas „Ervinas“. Stiprus vėjas nudraskė bažnyčios stogą, lietus apliejo ir taip perdrėkusią vakarinę altoriaus sieną. Bažnyčia skubiai sutvarkyta ir mes toliau galime grožėtis daugiau nei 150 metų senumo statiniu.

Vilkėno dvaras

Švėkšna tikrai turi prabangių ir architektūrą mėgstančio akį traukiančių dvarų. Kaltininkai tie patys grafai, Vilkėnų dvaro statymą iniciavo Aleksandras Plliateris, o sodo – jo žmona.

Dvaro ansamblis kurtas 1880 – 1897 m. Vilkėno dvaro rūmai yra neorenesansinis dviejų aukštų nesudėtingo simetriško plano statinys su bokštu. Pagrindiniame fasade keturių mūrinių kolonų portikas, galiniame fasade – balkonas.

Vilkėnų dvaro rūmų architektas,  norėdamas suteikti rūmams lengvumo ir grakštumo, virš rizalitų suprojektavo savotišką karpyto silueto frontonėlį su Pliaterių giminės herbu viduje.

Vilkėno vandens malūnas

Grafo Pranciškaus Pliaterio iniciatyva 1843 m. buvo užtvenkta Švėkšnalė ir čia pastatytas vandens malūnas. Vilkėno dvaro sodybos komplekso dalis.

1891 m. kilus potvyniui, vanduo pralaužė užtvanką, malūnas buvo restauruotas. 1936 m. malūne pastatytas dyzelinis motoras, naudotas pritrūkus vandens.

1993 m. dvarą grąžinus Pliaterių paveldėtojams, 1995 m. baigtas malūno kapitalinis remontas. Jame įrengtas viešbutis ir restoranas. Deja, kai lankėmės, ten vyko asmeninė šventė ir nepavyko apžiūrėti vidaus, bet jūs būtinai pabandykite.

Stemplių dvaras

Šis dvaras nėra toks ištaikingas. Vis tik išlikę trys dvaro pastatai – vienaukštis medinis gyvenamasis dvaro pastatas ant lauko akmenų mūro pamato su mansarda, medinis svirnas ir plūkto molio tvartas su dvišlaičiu stogu.

Dabar tai privatus ūkis, medinis namas perdažytas oranžine spalva. Per daug arti nesibraukite, bet pravažiuojant galime atkreipti dėmesį. Šis dvaras yra apie 2 km į šiaurę nuo Stemplių kaimo.

1820 m., Jurgio Pliaterio sūnums pasidalijus Švėkšnos dvaro valdą, grafas Kazimieras Pliateris Stemplių kaimo pakraštyje įkūrė Stemplių dvarą. Stemplių dvare 12 metų gyveno rašytojas Simonas Stanevičius, kuris prižiūrėjo savo globėjo Jurgio Pliaterio paliktą biblioteką.

Paminklas „Gervė”

Jau kiek toliau nuo centro, bet pakeliui mums, važiuojant į pukią kaimo turizmo sodybą, kuri jau labai greitai pilnai atvers išremontuotą viešbutuką ir priims keliautojus. Įsukant į tą sodybą ant kampo ir stūgso skrendančios gervės paminklas. Priėjau ir iš arti pasižiūrėti – jis įsitaisęs ant Parakaunyčios kalnelio, nuo kurio labai vaizdingai atsiveria Švėkšnos panorama, matosi bažnyčia. Norint gražaus kadro – būtinai palipėkit.

Paminklas pastatytas istorinėje vietoje: 1831 metų liepos mėnesį ten buvo apsistojusi poilsio generolo F. Rolando sukilėlių armija, 1948 m. ant Parakaunyčios kalnelio stovėjusioje daržinėje buvo laikinai uždaryti į Sibirą tremiami žmonės. Šios dvi datos iškaltos akmens plokštėse paminklo šonuose.

Gervės“ paminklas – iš didžiulio akmens, sveriančio 34 tonas, dvi rankos tiesiasi į laisvėje skrendantį gandrą, kiekvieną pavasarį sugrįžtantį į savo lizdą. Tai simbolizuoja amžinąjį laisvės troškimą. Paminklas skirtas Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečiui bei Tautos aukų įamžinimui.
Gervės skulptūrą iš metalo nukalė ir ant akmens pritaisė kalvių pora iš Vilkyčių Darius ir Aida Viliai. Idėjos sumanytojas – Petras Stanislovas.

Inkaklių Lurdo grota

Važiuojant į Švėkšną pamatėm šią grotą su Mergelės Marijos statula. Panašią, kaip gydančiomis galiomis pasižyminti Prancūzijos Lurde.

1914 m. prie ke­lio aukš­ta­me šlai­te In­kak­lių ūki­nin­kai įren­gė Lur­do gro­tos imi­ta­ci­ją su Ma­ri­jos sta­tu­la ir šal­ti­nė­liu. Anot gyventojų, skulptūros apačioje, prie Švč. Mergelės Marijos kojų, buvo įmūrytas juodas Kristaus kapo uolos akmenukas, kurį prelatas J. Maciejauskas parvežė iš Jeruzalės. Šalia lurdo yra šulinys, kuris, žmonių teigimu įpiltas iš Prancūzijos Lurdo grotos ir yra stebuklingas. Vė­liau pa­sta­ty­ta mū­ri­nė kop­ly­čia. Gro­ta at­nau­jin­ta 1989 m.

Graži ta Švėkšna – man buvo visai neatrasta ir nepažinta, bet tikrai buvo įdomu pamatyti. Jei jau lankysitės tuose kraštuose – keliausite į Rusnę, Ventę ar lankysite pačią Šilutę – tai ir čia bent trumpam užsukite. Net ir nedideli miestai turi savo žavesio ir net ypatingų architektūrinių statinių.

@dominykanav
https://www.instagram.com/dominykanav/

Kelionduonė FB: https://www.facebook.com/kelionduone/
Kūryba: https://www.facebook.com/pabudusiudrugeliutvirtove/ 
If you love art and quotes: https://www.facebook.com/vilniusartparasites/ 
Kelionės su kosmetika ir grožiu, sveikata: http://www.drakonoola.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *