Kur skaniai pavalgyti Birštone?

Atvažiavau į Birštoną Rugpjūčio savaitgalį, pagaliau turėdama galimybę nors žingsneliu toliau atsitraukti nuo darbų ir pajausti vasarą.

Žinoma, kaip tyčia, orai atšalo, lietus pliaupė visą laiką, o dangų temdė juodi debesys. Atvažiavau ne į sanatoriją, bet savarankiškai, tad per tokį orą gulėti baseine irgi ne išeitis… bet Birštoną patirinėti tikrai galima.

Ir pirmiausiai – apžiūrint, kokias gastronomines keliones jis gali pasiūlyti mieste besisvečiuojantiems.

Prieš atvykstant, paieškojau rekomendacijų, tad neatvažiavau būdama tabula rasa. Bet vis tik reikėjo išsirinkti, kurias vietas aplankysiu, o kurias teks pasilikti kitam kartui. Na, ir susitaikyti, kad kainos čia per daug nelepins. Kaip užkietėjusiai Vilniaus senamiesčio gyventojai, tai per daug nestebina, bet net ten yra vietų, kur gali pavalgyti kiek pigiau. Bet tai atostogos, tai kurortas. Kad ir per pliaupiantį lietų.

BIR. BUR. BAR.

Adresas: S.Dariaus ir S. Girėno g. 24, IKI II aukšte. 

Vėlyvai vakarienei pirmą vakarą aplankiau BIR. BUR. BAR. hipsterišką kavinę – barą. Pavadinimas šifruojasi kaip Birštono burgerių baras. Ši vieta jaunatviška, jauki ir pilna gyvasties. Įsikūrus visai centre, virš IKI parduotuvės. Tai šiek tiek suglumino, bet užlipus laiptais, patenki į tikrai gražią, šurmuliuojančią ir judrią vietą. Penktadienio vakarą čia nėra lengva atrasti laisvą staliuką.

Aplinka tamsoka, suolai padaryti iš buvusių palečių, stalai juodi ir kreida apipiešti kavinės tematika, su stiklu. Nieko prašmatnaus, bet savą aurą sugebėjusi sukurti vieta. Sėdėjau prie pat baro, tad stebėjau, kokiu greičiu daromi kokteiliai. Ir jie atrodo įspūdingai. Tai, kiek daug žmonių juos užsisakinėjo, rodo, kad tikrai ne tik malonūs akiai, bet ir skanūs. O ir nešami ledai aukštose taurėse bei kiti patiekalai tikrai atrodė puikiai. Norėjosi paragauti visko.

Padavėjos buvo vos dvi ir bėgiojo cardio ritmu. Tokį penktadienio vakarą personalo tikrai trūko, bet jos sukosi, kaip išgali. Užsakymą priėmė pakankamai greitai, o pats meniu tikrai apgalvotas, patiekalai pavadinti nuotaikingai. Šarmas gali labai daug.

birstonas, maistas, bir bur bar

Norėjosi išbandyti “Kiaulės griaučius” – šonkauliukus, bet jų tuo metu neturėjo. Pasirinkau burgerį “Užsispyrusi ožka”(6,75€ + 1€ bulvytės) su grill jautiena, ožkos sūriu. Paklausė, ar norėčiau, kad jautiena būtų pilnai ar vidutiniškai iškepta, tad tai irgi padėjo patikėti, kad mėsa neprimins greito maisto užkandinės. Kartu valgantieji užsisakė “Bir. Bur. Bar. firminį” burgerį su jautiena, čederiu, šonine, svogūnais, agurkėliais (7,25€ + 1€) ir salotas “Burokelizuoti karameliai” (6, 45€) su graikiniais riešutais, ožkos sūriu, burokėliais. Iš gėrimų ragavome Gubernijos pilstomą girą, jų firminį alų (patiko) ir stalo vyną.

Maisto teko palaukti mažiausiai pusvalandį – jei nebūtų atostogos, toks laukimas tikrai slėgtų. Visi maisto laukė tikrai ilgai. Suprantu, kad ir virtuvėje apsukos nėra didelės. Bent jau jie turi savo sistemą ir maistą gamina pagal eiliškumą, kada kas užsisakė. Ir visiems sėdintiems prie vieno staliuko, maistą ir gėrimus atneša kartu. Bet laukti reiktų nusiteikti.

Pats maistas tikrai skanus. Gražios lėkštės, paprastas, bet dailus serviravimas. Jautiena buvo puiki, kaip ir ožkos sūris, ryškiai rožinis burokėlių majonezas ne tik smagiai atrodė, bet ir buvo gardus. Bulvytės irgi turėjo traškumo, nebuvo atšalusios ar apdžiuvusios. Pavalgėm sočiau nei vakare reiktų, bet po kelionės buvo tikrai geras vakaro užbaigimas. Visi maistu nenusivylė. Jei būčiau Birštone ilgiau, tikrai į šią vietą grįžčiau. Sumokėjome tryse apie 30 eurų – turint omenyje Birštoną ir jo aukštokas kainas, čia prasisukome labai neblogai. Drąsiai rekomenduoju, jei tik neskubat ir mėgstat sultingus burgerius.

Nors tai ir kavinė-baras, tikrai ne vienas staliukas buvo užimtas šeimų su vaikais, tad tikrai galite ateiti čia ir su mažaisiais. O, jei būsite Birštone darbo dienomis, jie siūlo tikrai (rodos) neblogus dienos pietus, apie kuriuos skelbia savo Facebook puslapyje.

OLD TOWN GRILL

Adresas: Birutės g. 21

Sekančią dieną ieškojau vietos, kur galėtume skaniai papietauti. Apie “Old town grill” atsiliepimai buvo labai neblogi, tad nusprendžiau, kad neišsigąsim didesnių kainų ir išbandysime šį geros reputacijos Birštono restoraną.
Staliukų daug ir viduje, ir lauke. Aplinka gana paprasta, bet šviesi, stilinga. Aptarnavimas tikrai puikus – staliukas nuolat stebimas, vis paklausiama, ar nieko netrūksta. Padavėjai profesionalūs ir malonūs. Užsisakėme gana greitai, tiesa maisto reikėjo palaukti apie 25 minutes – skubantiems nebus geriausias pasirinkimas. Bet tai lėto maisto restoranas, tad palaukti tikrai verta. Stalo vandenį (1 litras – 1 )atnešė tikrai greitai (o ir buvo su apelsinais, laimais – skanus), o karštus patiekalus visus kartu, kad ir palaukus ilgeliau.

Užsisakiau pamarinuotą vištienos krūtinėlę (11,50 € ). Ji atkeliavo su kremine piurė – padažu (trinti žirniai ar kas panašaus), grilinta kukurūzų burbuole, keptu svogūnu, bulvėmis Porcija neatrodo didelė, visko po truputį, bet pačios vištienos tikrai normalus gabaliukas. Mėsa labai skani, minkšta, nėra sausa, o skoniai dera tarpusavyje. Buvau jau labai alkana, tad prisipažinsiu, kad būčiau suvalgius tokias dvi be sunkumų, bet norint lengvesnių, bet skanių pietų, vištienos krūtinėlė tikrai tiks, nenuvylė.

old town grill, restoranas, birstonas

Bendravalgytojai užsisakė kiaulienos sprandinę (9,95 €) – ji buvo sultinga, mėsos tikrai gana daug, su rūgštoka morkų-moliūgų koše, grilintomis morkytėmis. Paragavau – tikrai skanu ir kokybiška. Taip pat, kiaulienos šonkaulius (13,50€) – šių porcija tikrai nemaža, su skaniomis keptomis bulvėmis, padažu. Aštroka, bet tikrai labai skanu.

Tryse sumokėjome 35,95 € (plius arbatpinigiai). Kainos nėra mažos, bet vertos to, ką už jas gauni. Maloni aplinka ir aptarnavimas, maistas gurmaniškas ir kokybiškas. Tikrai maloni patirtis. Restoranas, kuriame per atostogas kartą papietauti tikrai verta.

Caffeteria Mažoji Italija

Adresas: Vaižganto g. 2

Prieš išvažiuojant – paskutiniai pietūs buvo dedikuoti picoms. Pagalvojau, kad jas paragauti irgi norisi, o šita šeimos kavinukė prie pat Autobusų stoties atrodo paprastai, bet jaukiai. Tai gurmaniška krautuvėlė – čia galima įsigyti kavos ar kitų produktų namams, bet tai ir kavinė, kur galima skaniai pavalgyti. Jie siūlo picas, desertus, turi ir kelis salotų ir užkandžių variantus.

Pirmiausiai – tikrai kokybiška ir skani kava. Gėrėme po puodelį juodos, paprastos. Nenuvylė. Mėgstu gerą kavą, tad čia ją tikrai kartočiau. Juodos kavos puodukas, geriant vietoje, kainavo 1,8 € (2 € būtų išsinešimui). Bet rasite ir kapučino, kurį gali paskaninti cinamonu, šaltą kavą ir kitas norimas variacijas. Jei norisi kavos – užsukit čia, nenusivilsit. Desertų ragauti nespėjom, bet mačiau tikrai gražius tortus, tad gabalėliu susivilioti nebūtų sunku.

Picos po 30cm. Išalkusiam stipriai – kaip tik. Mes norėjome nepersivalgyti, tad tryse pasiėmėme dvi picas ir jų užteko su kaupu. Sočios, karštos ir skanios. Nežinau, ar taip pasiseka visada, bet atkeliavo labai greitai, tikrai sakyčiau, kad palaukėme vos 10 minučių, o kada atkeliavo dar greičiau. Aptarnavimas labai malonus, iškart jaučiasi, kad tai mylimas šeimos verslas ir susiduri su motyvuotais, savo kavinę mylinčiais žmonėmis, o ne su apatiškomis padavėjomis. Tiesa, užsisakyti ir atsiskaityti reikia viduje, tad sėdint lauke gal tai nėra labai patogu. Bet picas, kavą mums atnešė prie stalo.

picerija, birstonas, italia, cafeteria

Užsisakėme keturių sūrių (8) ir havajų (7,5) picas, jos atkeliavo ant medinių lentelių. Gal ir nesakyčiau, kad tai geriausia pica ar picos padas, kokias ragavau (o ragavau tikrai daug ir esu gana išranki), bet jos buvo tikrai skanios. Vėl gi man norisi pavartoti žodį “kokybė” – padas neblogas, turi ir minkštumo, ir traškumo. Viršus nėra perkrautas, bet ir neskurdus. Sūriai skanūs, havajų pica irgi su skaniai kepta ir neišsausėjusia vištiena, o ne kokiu daktariška dešra, kaip pasitaiko. Picas puošia gargžgarstės. Tikrai buvo labai neblogai. Nėra pigios, bet vertos grieko.

Vienintelis minusas – sėdint lauke mus labai puolė širšės. Ir ne viena kita, bet visas spiečius. Ir į kavą lipo, ir kiekvieną kasnį reikėjo atidžiai apžiūrėti, kad geltonai juoda gražuolė netyčia netupėtų. Įtariu, kad kažkur netoli bus jos lizdą susisukusios. Tad labai norėtųsi, kad savininkai bandytų šią problemą spręsti – bent jau pastatytų kokias saldžias gaudykles, nes klientus jos tikrai gali atbaidyti.

Už viską tryse sumokėjome 21 (plius arbatpinigiai) ir pavalgėm tikrai sočiai. Mielai kartočiau.

ASMENIŠKA (Gėlės ir kava) – PIEVOS // gastrobaras • gėlės

Adresas: J. Basanavičiaus a. 16,

Iki 2021 liepos jų pavadinimas asMENIŠKA (tokią iškabą radome dar ir Rugpjūtį), bet internete jau randu besivadinančius PIEVOS. Pirmasis pavadinimas ir logotipas man labai patiko, bet ir naujasis nenuvilia. Galiausiai, juk ne pavadinime esmė. O ši vieta tikrai turi savo unikalią aurą.

Norėjome kavos su desertu. Tokie saldūs priešpiečiai. Ir labai džiaugiuosi, kad būtent šią vietą išsirinkau, nes potyriai buvo puikūs. Čia laukia kava, desertai, yra ir baras su įvairiais alkoholiniais kokteiliais, įtariu, kad siūlo ir įvairius užkandžius, tad ir pavakaroti galima (ypač turint omenyje, kad naujasis pavadinimas skelbia, kad tai gastrobaras). O aplinkoje gražios gėlės. Tiek puokštės, skinamos rugiagėlės, tiek vazonai su kaktusais, orchidėjomis. Tai maistas, gėlės ir labai daili keramika. Net tualete skamba paukščių čiulbėjimas ir smilgos. Beprotiškai estetiška ir jauki vieta. Kaip gera tokias atrasti.

birstonas, kava, pyragas, asmeniska, pievos

Juoda kava tikrai skani (po 2 €), o rankų darbo keraminiai puodeliai ją padaro dar gardesne. Prie kavos valgėme ledus (Beatos ledai – įvairūs, du rutuliukai 2,8 € ) ir žaliųjų citrinų tartaletes (po 3,9 €). Nėra pigu, bet desertai nenuvylė. Akį traukė ir ožkos sūrio tortas su baziliku (5,5 €), bet pasirodė brangokas. Nors, jei kažkas tikrai gurmaniško ir iš kokybiškų produktų – verta. Būčiau pabandžius, jei laiko būt buvę daugiau. Kitą kartą gal dar šitą tortą rasiu…

birstonas, kava, geles, kavine, gastrobaras, asmeniska

Tryse sumokėjome 16,60, bet širdis buvo tinkamai pasaldinta, protas kavos pagalba paaštrintas. Patiko. O, jei gražių gėlių norėsite – būtinai užsukit ir dėl jų. Sunkiai įsivaizduoju geresnę lokaciją Birštone pasimatymams.

Ar visur patiko ir niekas nenuvylė? Iš tikro, Birštonas gomuriui paliko labai gerą įspūdį. Nei vieni pietūs ar kiti pavalgymai nebuvo prasti.

Tiesa, visur ėjau apsižiūrėjus, atsižvelgdama į savo norus, tad padaryti namų darbai labai padėjo.

Buvom užsukę į Pušynę – gal maistas ir neblogas, bet nepasirodė nei labai jauku, kainos didelės, tad tik atsigėrėme kavos, arbatos ir nukeliavome į Old town grill.

Nes, jei jau mokėti daugiau, tai bent ten, kur žinai, kad turėtų būti gerai. O kainos Birštone tikrai nėra mažos – norint rasti pigesnę kavinukę, sekasi nelabai lengvai. Aišku, vienos brangesnės už kitas, o ir siūlo padorius dienos pietus darbo dienomis, bet savaitgaliais norint skaniai papietauti, vis tik piniginę tenka patuštinti labiau nei norėtųsi. Bet didelės kainos juk nebūtinai garantuoja skanų, kokybišką maistą, tad Birštonas tikrai labai maloniai nustebino tikrai geru maistu. Kainos kurortinės, bet potyriai irgi sustiprina atostogų emocijas.

Tiek kavinių ir restoranų aš spėjau aplankyti per savaitgalį – sąrašas, kur dar galima buvo nueiti, gerokai ilgesnis. Pasilieku jį sekantiems susitikimams su Birštonu. Bet nusižiūrėjau dar šias vietas:

Sušinė – nieko nenustebinsiu, čia sušiai. Žmonės kalba, kad skanūs. Norint kiek pigiau pavalgyti, o ir galima namo parsinešti, jei norisi filmą bežiūrint skanauti. Adresas: Birutės g. 1.
Kurhauzas – nebus pigu, bet viena Birštono vizitinių kortelių. Kurhauze ir parodos, ir koncertai, ir gurmaniškas maistas. Reikės kada galiausiai išbandyti. Adresas: B. Sruogos g. 2
Audenis (Lelijų g. 3,), Saulės terasa (Eglės sanatorijos, Algirdo g. 22), Banginuko bistro (Birutės g. 27)- ir sanatorijose negyvenant, galima jose pavalgyti.

“Audenis” atrodo kaip kiek paprastesnė kavinė, kur kainos nebus labai mažos, bet kiek mažesnės. “Saulės terasa” atrodo nebloga vieta šiltą vakarą, kai norisi skanaus kokteilio. O “Banginuko bistro” (dabar jau “Banginuko vaišės”) siūlo ir pusryčius, ir pietus, ir užkandžius.

Kokios Jūsų patirtys? Kokie nusivilimai, rekomendacijos? Skanus maistas padeda daug labiau mėgautis atostogomis.


One Reply to “Kur skaniai pavalgyti Birštone?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *