Gidas po Kijevą (Ukraina): kas, kur, kaip?

Ukrainos sostinė. Čia nebrangu ir netoli, bet tai tikrai nėra vienintelės priežastys apsilankyti Kijevo mieste. Jau du kartus apsilankiau ir visada žaviuosi. Gal kartais man šis miestas atrodo keistas – tartum sovietmečio rudimentais apipintas, bet čia tikrai daug gražių vietų ir istorinių objektų – ką jau kalbėti apie barus, gatvės meną ir daug skanaus maisto bei parduotuvių? Ras kiekvienas tai, ko ieško. Juk tai milijoninis miestas – užteks vietos kiekvienam. Tuo man ir patinka dideli miestai – viename rasi daugybę skirtingų miestukų. O ką patarčiau aplankyti Kijeve aš?

1.) Maidano -nepriklausomybės- aikštė. (Maidan Nezalezhnosti)
Tai pats miesto centras. Pirmiausia – būtent čia buvo epicentras 2014 metų istorija tapusių įvykių – kovos su Rusija ir protestų bangos, kuomet pamatėm, kaip arti gali būti karas šiandien. Iš kairės aplink aikštę visa eilė nuotraukų, kuriose žmonės, žuvę per šiuo įvykius. Matai jų akis ir negali neskaudėti. Žvakės dega ligi dabar. Jie nelieka pamiršti. Vien iš pagarbos praeiti pro ten verta.

Pats monumentas – Ukrainos Nepriklausomybės kolona – tai Kijevo simbolis. Po juo yra kupoliukas (po stogu) tad ten kartais sekmadieniais diskutuoti susirenka senjorai. Tai graži tradicija. Žmonės politiški – susirenka ir diskutuoja apie visuomeninius reikalus, valdžios sprendimus ir politiką. Apie tai pasakojo gidė. Pati nemačiau, bet tikrai įtariu, jog ten tokių muštynių, kaip Ukrainos Radoje nebūna.

Processed with VSCO with c1 preset

Galima palipėti ant stogo virš aikštės ir pamatyti iš šiek tiek aukščiau. Ten renkasi ir kompanijos su alumi – vaizdas gražus. O prie pat pagrindinis “Ukraina” viešbutis, kuris dabar, man būnant, buvo apstatytas eglutėmis. Ir tas stogas – prekybos centro “Galeria” – jame irgi apsilankykit. Čia rasit daug jau žinomų prekybos ženklų, o taip pat ir “Lush” parduotuvę (jei domitės rankų darbo kosmetika – Jums patiks), Ukrainietišką “Drogo” variantą, kavinių (įskaitant Puzata Hata), sulčių barų, o ir didelė maisto parduotuvė…na, tai įprastas prekybcentris, bet ir tokių prireikia.

Chresčatik gatvėje (pagrindinė Kijevo gatvė) esančioje, beveik vieno kilometro ploto, aikštėje renkasi ne tik minios turistų, bet ir vietiniai. Traukia ne tik architektūra, bet ir gėlynai, fontanai, pievutės, pasivaikščiojimui skirtos zonos. Būdami Kijeve, būtinai užsukite!

O ir ši aikštė tokioje vietoje, kuri logistiškai patogi, traukiant prie kitų objektų.

Screenshot 2018-12-28 at 00.31.58

Kitoje aikštės pusėje – miesto įkūrėjų skulptūra . Kyi, Shchek ir Khoryv – anot legendos – būtent šių trijų brolių dėka atsirado Kijevas (pagal vyriausiojo broliov vardą), o šalia jų visad minima ir jauniausia sesuo Lybid. Kijeve šių įkūrėjų skulptūros yra net dvi, viena iš jų – Maidane, o kita – visai šalia Dnepro upės, prie tilto „Patona“.

Nepriklausomybės aikštės šone – Tarptautinis meno ir kultūros centras, kuriame seniau buvo caro rūmai. Netoli Maidano, pakilus kalva į viršų, galima atrasti I. Franko Nacionalinį akademinį dramos teatrą, bei aikštę šalia jo. Kiek paėjėjus, galima pamatyti ir Chimerų namą bei Prezidentūrą, tačiau šiuos pastatus akylai saugo sargybiniai ir iki šių vietų prieiti nėra įmanoma. Įspūdingas netoliese šių objektų esantis Nacionalinis Ukrainos bankas – šalia šio ryškaus pastato galima rasti pinigų muziejų.

Šalia ir daug kavinukių – gaublys, kuris parodo, kiek kilometrų nutolę kiti miestai nuo Kijevo. Mes tikrai labai netoli – Vilnius vos už 500-600km.

Processed with VSCO with c1 preset

2.) Nuo Maidano – nuesite pėščiomis iki Sofijos Soboro. Na, teks palipėti į kalniuką, bet per dešimt minučių pasieksite paauksuotus stogus ir didelę Sofijos aikštę.  Kai dabar, Gruodį, buvojom – ten statė eglutę. Tik, deja, dar tik puošė, nes ortodoksų Kalėdos vėliau – jau po naujų metų.

Processed with VSCO with c1 preset

UNESCO pasaulio paveldo objektas Kijeve, laikomas stačiatikių religijos lopšiu ir vienu svarbiausių ir seniausių soborų pasaulyje. Jis buvo pastatytas dabartinio Kijevo teritorijoje XI a. Jaroslavo Išmintingojo nurodymu pažymint pergalę prieš pečenegus. Sobore saugomas didžiausias pasaulyje XI a. pirmosios pusės autentiškų mozaikų (260kv. m) ir freskų (3000 kv. m) rinkinys, dideli XVII-XVIII a. sieninių raštų fragmentai.

Kad patektumėte į pačio Soboro kiemą, kur visi statiniai – teks pirkti bilietą. Bet jo kaina apie 4eu suaugusiam, tad neteks labai nukentėti finansiškai – apsilankyti tikrai verta. Rasite ne vieną statinį kieme, o apsilankyti pačiam Sobore ir paganyti akis į fantastiškas mozaikas ir istorinį paveldą taps vienu didžiausiu atradimų Kijeve. Fotografuoti viduje negalima, bet pažiūrėti savo akimis tikrai yra, į ką. Interjeras, freskos – galima lipti vis aukščiau ir aukščiau, lankytis muziejuje ir apžiūrėti parodas, o tuo pačiu kiekviena plyta ir mažiausia freska pilna istorijos ir labai turtinga. Man čia buvo labai gražu.

3.) Atsukus nugarą Sofijos soborui – prieiname ir Michailovskio auksinių kupolų  cerkvę/vienuolyną. Ji tikrai labai graži, o ir galima užeiti vidun, kur vyksta pamaldos. Tik nepamiškite stačiatikių taistklių – moterys turi dengti pečius, plaukus ir kelius. O vyrai privalo nusiimti kepurę.
Viduje daug aukso, smilkalų ir besimeldžiančių.

Processed with VSCO with c1 preset  4.) O į kitą pusę, pasisukus veidu į Sofijos soborą – galima prieiti pėščiomis prie Aukso vartų (“Golden gate” / Zoloti varoda) – Tai vienas iš garsiausių Kijevo simbolių, kurio neaplankius nesiskaitys, kad buvote Ukrainoje. Vartai-bokštas buvo pastatyti XI amžiuje virš svarbiausios, pagrindinės miesto sienos. Virš minėtų vartų buvo pastatyta ir nedidelė koplyčia, kuri buvo skirta melstis kariams. Iš aprašytų pastatų akivaizdu, kad ukrainiečiai viduramžiais buvo itin religingi.

5.) Nukeliaukite ir prie Andrejevo (Andriaus) cerkvės. Tai XVIII amžiaus statinys, sukurtas architekto Bartolomėjaus Rastrelli. Legenda teigia, kad kalva, ant kurios yra pastatyta ši cerkvė, yra šventa.  Tikima, kad kadaise čia kryžių iškėlė pats apaštalas Andrius.

Apsilankyti verta jau ir dėl apylinkių – Andrejaus gatvė – Andrejevskij spusk-  pilna kioskelių su rankų darbo suvenyrais ir menininkų dirbiniais. Nuo magnetukų iki originalių papuošalų… Tikrai labai graži senovinė gatvė, kuria reikia prasieiti.
Unikali gatvė, tarsi Paryžiaus Monmartras, tarsi Vilniaus Užupis arba Kopenhagos Kristijanija. Kijeve tai vingiuota, akmenimis grįsta gatvelė, kurioje buriasi menininkai ir siūlo įsigyti jų meno dirbinius. Savu metu čia net ilsėjosi garsusis M. Bulgakovas, tad gatvėje puikiai jausite malonią, gal kiek paslaptingą atmosferą.

6.) Operos ir baleto teatras. Nebrangūs bilietai, o pasirodymai – kokybiški.
Tai dar vienas turistų mėgstamų lankytinų objektų Kijeve, kurį būtinai turite aplankyti viešnagės metu. Jus patrauks ne tik fantastiška architektūra, tačiau ir nuostabus repertuaras. Žinoma, jeigu norite apsilankyti nuostabiuose  pasirodymuose – bilietus rekomenduojame pirkti nuotoliniu būdu dar tuomet, kol esate Lietuvoje, bet kartais galima užtaikyti ir ant užsilikusių bilietų vietoje prieš pasirodymą.

7.) Karo muziejus su Motinos Tėvynės (Родина-мать) (laisvės) statula. Apslankyti muziejuje bus verta istorijos mylėtojams, o ant statulos galima užkilti labai auštai (92 metrai) ir pamatyti miestą iš paukščio skrydžio. Pasikėlimas mokamas.

8.) Kijevo Pečorų lavra (ukr. Києво-Печерська лавра) – ypatingas ir senas stačiatikių vienuolynas. Vienas iš pirmųjų vienuolynų Rusioje, įkurtas 1051-aisias. Įkūrėju yra laikomas vienuolis Antonijus ir vienas pirmųjų jo mokinių Feodosijus. Kunigaikštis Sviatoslavas II dovanojo vietą vienuolyno statybai ir netrukus ten išaugo nuostabios akmeninės šventyklos, nuspalvintos paveikslais, vienuolių celės, įkurtos uolose, pilies bokštai ir kiti statiniai. XII a.vienuolynas įgavo „lavros“ (ypač didelio ir pagrindinio vienuolyno) statusą.

Processed with VSCO with c1 preset

1592–1688 m. buvo Konstantinopolio patriarchato stavropigija (statusas suteikiantis nepriklausomybę nuo vietinės valdžios), nuo 1688 m. – Maskvos stavropigija, nuo 1786 m. – lavra. Lavroje yra saugomi šventi Dievo žmonių kaulai, vadinamosiose Artimosiose ir Tolimosiose uolose, tarp jų – Iljos Muromiečio, apie kurį parašyta nemažai pasakų. Taip pat lauros teritorijoje yra Piotro Stolypino kapas.
Šiuo metu Lavra dalinama į dvi dalis: Žemutinė laura priklauso Ukrainos Stačiatikių bažnyčiai (pavaldžiai Maskvos patriarchatui), o Aukštutinė laura – nacionaliniam istorijos ir kultūros instituto draustiniui.
Įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą, vienas iš septynių Ukrainos stebuklų.

Processed with VSCO with c1 preset

Iki čia teks pavažiuoti metro ar autobusu (šalia yra stotelė), bet tikrai verta.
Įėjimas į teritoriją kainuos, bet tik kelis eurus (beje, studentams nuolaidos).
O jau ten tikrai gerą valandą ar daugiau praleiskite. Apžiūrėkite soborus, galit ir užkilti į varpinę. Ne viena galerija, suvenyrų kioskeliai. Gerokai paeisite, bet teritorijos viduje prieisite ir pačius požemius. Galima organizuotis ekskursiją (mokamą arba su piligrimais), bet jau porą kartų ėjau be jos. Nusipirkite žvakelę (bus prie įėjimo) ir reikės moterims prisidengti plaukus bei kojas (net būnant su kelnėmis) – viską rasite prie įėjimo. Tada užsidengsite žvakę ir galėsite keliauti į požemius, kur rasite šventą vietą – Ukrainos švelntųjų kapavietę. Jų mumijos uždengtos, bet kai kur matosi rankos ar kojos. Kokie maži žmogeliukai jie buvo… iš tikro itin mistiška vieta net ir netikinčiam žmogui. O tikinčiam jos praleisti tikrai nederėtų.

19th-century_Kiev_Pechersk_Lavra

9.) Toje pačioje teritorijoje rasite ir miniatiūrų muziejų. Įėjimas kainuos porą eurų.
Iš tikro nedidukas, bet labai gražus ir vertas dėmesio. Milimetriniai meno darbai, kuriuos apžiūrėsite per mikroskopą. Iš tikro nuostabūs darbai.

 

10.) 1905 metais visuomenei pristatytas funikulierius iki šiol yra vienas lankomiausių Kijevo objektų. Prieš atidarant funikulierių, Kijevo gyventojai į Aukštutinį miestą pakildavo mediniais laiptais. Kelionę funikulieriumi praturtins nuostabūs Kijevo vaizdai.   Kainuos tiek pat, kiek metro bilietėlis.

Processed with VSCO with c1 preset11. ) Apsilankykite ir metro. Gal ir skamba keistai, bet Ukrainos metro vienas giliausių. O ‘Arsenar’ stotelė išvis, atrodo, kad nudangins į pragarą. Spėji viską apgalvoti, kol nuvažiuoji. O ir visos stotelės aptapytos, pilnos mozaikų ir meno… Ir auksinių vartų stotelę apžiūrėkit, ir centrinę… Tikrai gražu ir verta.

12.) Nemokamos ekskursijos! (Free walking tour) Taip – labai vertos dėmesio. Ėjau su drauge, vyko anglų kalba. Susitikome prie gaublio, maidano aikštėje. Truko turas net tris valandas. Senasis kijevas ir tiek daug apžiūrėjome. Nevykome į Lavrą, bet pamatėm visą kitą. Teko kiek pavarginti kojas (apskritai Kijevas labai kalvotas), bet tikrai verta. Gidė buvo nuostabi, informatyviai pasakojo ir puikus maršrutas. Ir mozaikinis parkas, ir mugės, ir soborai, ir monumentai, ir istorinės detalės… http://freetours.kiev.ua – yra ir senojo kievo ekskursija, ir modernaus, ir specifinės – verta, jei norite pasivaikščioti ir daugiau sužinoti.

13.) Būnant šiltuoju metų sezonu – pamatysite ir daug parkų, aplankyti bus verta ir botanikos sodą. Čia išvysite augalų iš vairių kraštų. Ramus ir kvepiantis pasivaikščiojimas augalų pasaulyje patiks gamtos mylėtojams. Plačiau: http://www.nbg.kiev.ua/.

Processed with VSCO with c1 preset

14.) Slapti barai – ieškantiems nuotykių ir mėgstantiems naktinį gyvenimą. Čia egzistuoja nemažai barų, kuriuos ne visada lengva rasti. Ne dėl to, kad miesto išdėstymas painus ar sunku rasti reikiamą adresą. Tiesiog toks „speak easy“ (kalbėk negarsiai – aut. past.) stiliaus barų principas. O jų čia pakankamai. Tokie nelegalūs barai XX a. 3–4 deš. buvo paplitę JAV, kuomet įsigaliojo sausasis įstatymas. Jokių iškabų, reklamų nebuvo – žmonės apie šias vietas sužinodavo iš lūpų į lūpas.

Jei įdomu – internete tikrai rasite nuorodų, pasiskaitinėkite forumus. Ieškantiems pažinčių – panaršyti ir “Tinder” galima – priklauso nuo poreikių. Naktinis gyvenimas smagus, o slapti barai jį padaro dar mistiškesni.

“Vaizdas lyg iš filmo – patraukus svirtį atsiveria duryse langelis. Už jo kyšo kažkieno susidomėjusios akys. Dar niekada neteko atsakinėti į klausimyną norint patekti į barą, tačiau tam už durų stovėjusiam vyriškiui buvo be galo įdomu, ką mes čia veikiame bei iš kur sužinojome apie šitą vietą. Galiausiai buvome įleisti į vidų.” – rašo vieni keliautojai.

O baras “Palata nr.6” – aliuzija į Čechovą – kur itin įdomu. Taip pat ne iš pirmo karto randama užeiga, tačiau gana ypatinga. Čia vos įėjus į vidų jus pasitinka seselėmis aprengtos barmenės, kurios siūlo užsisakyti gėrimų iš medicininių kolbų. Tačiau tai dar ne viskas. Šis baras turi ir savo vizitinę kortelę – vos už 100 grivinų (3,6 Eur) galite užsisakyti linksmą pramogą. Jus aprengia pacientų kostiumais, ant galvos užmauna šalmą, jį padega ir prieš nosį patiekia tris gėrimus. Prieš išgeriant barmenas juos trenkia jums į degantį šalmą ir švilpuku – lyg krepšinio teisėjas – ragina kuo greičiau išgerti. Po to ateina eilė antram bei trečiam gėrimui. Papasakoti apie tai, kas ten vyksta, sunku: geriau vieną kartą pabandyti nei šimtą kartų išgirsti. Tai patiks keliautojams, kuriems soborų ir muziejų negana.

15.) Maistas!!!! Kijevo virtuvė mums artima – nieko labai naujo ar liežuviui neatpažįstamo. Bet skanūs kijevo kotletai, barščiai….skanu. Ir geriau nei visokios “Katpedėlės”, o ir pigiau. Labiausiai siūlau apsilankyti ‘Puzata Hata’ restoranuose – jų mieste nemažai, ypač centre. Vieną rasite jau ir po Maidano aikšte, mano minėtame prekybos centre. Čia ‘Delano’ stiliaus kavinė – savitarna, bet pasirinkimas didelis, maistas šviežias, o už tris patiekalus, kisielių ir pyragą sumoki 4-6eu, tad labiau nei verta. Valgiau ten ne kartą, ir ne du..

Photo 07-12-2018, 20 41 14

Tiesa, Kijevas nėra auksu klotas. Apsigyvenę atokiau nuo centro, rasite visiškai kitokį miestą – Brežnevo laikus menančius automobilius, viską, kas tik įmanoma, pardavinėjančias bei lauke šąlančias močiutes, prekybos centrus atstojančius niūrius kioskus, nesutvarkytus šaligatvius ar nebaigtus statyti pastatus. Kaip ir visi kiti didieji miestai Kijevas turi du kontrastingus veidus. 

Tai tam tikra egzotika – visai kitokia nei Vakaruose, ar kažkur toliau. Slaviškos šalys turi savito prieskonio – tartum sovietmetinių likučių, o tuo pačiu tiek istorijos, aukso ir įdomybių…

@dominykanav
https://www.instagram.com/dominykanav/

https://www.booking.com/s/11_6/323f0e9d  – booking nuoroda

Iki susikeliavimo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *