Ką aplankyti VATIKANE? Vatikano muziejus ir Petro bazilika

Daug kalbėjau apie tai, ką rekomenduočiau aplankyti Romoje, į kurią veda visi keliai.
Čia tikrai aplankyti vertų objektų netrūksta. Miestas didingas, judrus ir gražus.

Jei aplankysite Angelo Pilį, priartėsite jau prie kitos valstybės. Mažos, bet didingos. Tai Vatikanas.


Ką Vatikane pamatyti, aplankyti ir veikti?

ka pamatyti vatikane, vatikano rumai, vatikanas, kelionduone

Vatikano muziejus

Buvome žiemą, tad su eilėmis pasisekė ir ilgai laukti nereikėjo.

Svarbu nepasiduoti spaudimui visų gaudančių einant link muziejaus ir siūlančių savo paslaugas, nes be jų, jie tvirtina, kad pražūsite ir nieko nepamatysite. Jie nėra oficialūs darbuotojai ir tiesiog eikite link tikslo ir nekreipkite dėmesio, nebent norite užsisakyti gido paslaugas.

Bilietai į Vatikano muziejų

Standartinis Vatikano muziejaus bilietas 2024 metais kainuoja po 20 perkant vietoje,
internetu per oficialų Vatikano muziejaus puslapį dar pridedamas papildomas 5 € mokestis.
Muziejaus puslapyje rasite ir kainyną, kuriame nurodyta, kam taikomos nuolaidos.

Vatikano muziejų galima nemokamai aplankyti paskutiniais mėnesio sekmadieniais.

Aišku, turėkite omenyje, kad tokią dieną lankytojų bus labai daug, galite ir netilpti. Bet, jei tokiu metu kaip tik esate Romoje – bandyti verta.

Powered by GetYourGuide

Kodėl verta aplankyti Vatikano muziejų?

Apeisite ir tikrai vertą dėmesio muziejų su garsiais meninkų darbais, pamatysite ir šiuolaikinio krikščioniško meno, kuris taipogi įdomus, galėsite pasėdėti gražiame sode, nueiti išgerti nelabai skanios ir brangios kavos į Vatikano muziejaus kavinukę ir pamatysite Siksto koplyčią. Joje fotografuoti negalima, turistų minios didelės, bet tai tikrai amą atimanti vieta.

Rasite ir garsųjį Rodino mąstytoją, net ir Salvadoro Dali bei Van Gogh’o paveikslų.
Labai daug įstabaus meno ir salyčių, kuriose tik ir norisi viską į save sugerti.

Beje, kieme rasite ir vandens čiaupus, tad nereiks mokėti už vandenį ir galėsite įsipilti į buteliukus. Maži dalykai, bet reikšmingi.

Powered by GetYourGuide

Truputis Vatikano istorijos :

vatikanas, vatikano muziejus, vatikano muziejaus laiptai, ka pamatyti vatikane, kelione i vatikana, bilietai i vatikano muzieju

Senovėje ant Vatikano kalvos stovėjo didelis imperatoriaus Nerono cirkas, o jame buvo nukryžiuotas Šventasis Petras ir netoli palaidotas. Po kurio laiko ten buvo pastatyta bažnyčia, o praėjus maždaug 250 metų, imperatorius Konstantinas ant apaštalo kapo pastatė nuostabią baziliką.

Joje mes lankėmės – iš tikrųjų, Petro Bazilika labai įspūdinga, milžiniška ir neaprėpiama.
Nuotraukos neperteikia jos didingumo ir smulkių raštų, freskų detalumų, lubų aukštybių ir kiekvieno paauksuoto kampelio.

Iki XIV a. popiežių rezidencija buvo ne Vatikanas, o Laterano rūmai . Po Romos imperijos žlugimo popiežiai pasiskelbė savo „bažnytinės valstybės“ valdovais. Jie Vatikane įsikūrė tik po Didžiosios schizmos( 1377 m.).

XIX a. didesniąją dalį popiežiaus valdomų žemių atėmė naujai susikūrusi Italijos karalystė. Popiežius Pijus IX atsisakė pripažinti Italijos karalystę ir ragino katalikus ją boikotuoti. Nesutarimai baigėsi, kai popiežius 1929 m. vasario 11 dieną pasirašė su Italijos vyriausybe Laterano susitarimą, kuriuo remiantis oficialiai buvo sukurta nepriklausoma Vatikano valstybė, ir Romos katalikų bažnyčia įgavo išskirtinį statusą Italijoje. 1947 m. Vatikano suverenitetas įteisintas Italijos konstitucijoje.

vatikanas, vatikano muziejus,  ka pamatyti vatikane, kelione i vatikana, bilietai i vatikano muzieju, siksto koplycia, petro bazilika

Labai įdomi Vatikano istorija ir jos atskirumas nuo Italijos – Vatikanas yra mažiausia pasaulio valstybė – ir pagal plotą, ir pagal gyventojų skaičių. Nors registruotų gyventojų nedaug – apie 350 , čia šurmulio netrūksta, nes turistai plūsta pulkais. Tad miniatiūrinė valstybė nuolat varsto savo duris ir niekada nemiega. Čia ne tik muziejai, bet ir bažnyčios, tiltai ir jaukios Itališkos kavinukės.

Vatikanas turi savo gvardiją, savo paštą ir paštženklius. Sako, kad čia pats patikimiausias ir greičiausias paštas visoje Italijoje – iš čia išsiunčiau šūsnį atvirlaiškių, tad patikrinsim.

Įprastai iš Italijos laiškai mėgsta ir pasimesti, ir kur nors pastrigti, ir stipriai užsivėlinti… kaip ir transportas, kur autobusai neturi tikslaus grafiko Romoje, o tiesiog, kada pradeda darbą ir baigia – tad stovim ir laukiam stotelėse, niekada nežinodami, kada sulauksim savojo gelbėtojo ant keturių ratų.

Būnant Vatikano lankytojomis, čia ir saulė nušvito, ir pirmi pavasario atogarsiai aplankė. Čia daug nuostabaus meno – nuo Antikos palikimo iki šiuolaikinių meninkų parodų. Pietos, kryžiai ir patys įvairiausi kūriniai pasitinka freskomis apkamšytomis sienomis bei lubomis. Daug aukso, spalvų ir labai skulkių pieštų detalių – precizika, kiekvieno potepio tikslumas ir tobulumas, nuorodos į kosmoso kūnus, mitus, biblijos fragmentus ar figūras… ten kiekvieną centimetrą galėtum nagrinėti valandų valandas.

Kiek daug istorijos viso to paraštėse. Retas tai sugeba pastebėti – ne patį populiarumą, o priežastis, kodėl tie kūriniai tapo tokie populiarūs.

vatikanas, vatikano muziejus,ka pamatyti vatikane, kelione i vatikana, bilietai i vatikano muzieju, kava

Vatikano Sinksto koplyčia

Kaip ir užvertusios galvas žiūrėjom į Siksto koplyčios lubas.

Koplyčia pavadinta popiežiaus Siksto IV , kuris XVa. atstatė ją, vardu. Tuo laikotarpiu Perudžinas, Botičelis ir Girlandajas sukūrė freskų seriją, vaizduojančią Mozės ir Kristaus gyvenimus. 1483m. įvyko pirmosios mišios o koplyčia buvo pašventinta. XVI a. pradžioje popiežiaus Julijaus II pritarimu Mikelandželas nutapė 1 100 m² lubų freskų. Lubos ir „Paskutiniojo teismo” freska laikomos genialiausiais Mikelandželo tapybos kūriniais.


Dabar Siksto koplyčioje vyksta konklava, procesas, kuriuo išrenkamas naujasis popiežius.

Powered by GetYourGuide

Siksto koplyčioje norėsi daugiau ramybės ir laiko apžiūrėti – bet net žiemą turistų srautai beprotiški, o apsauginiai vis šaukia ant visų, kurie fotografuoja, nors tai daryti ten uždrausta.

Labai keistas sakralumo derinys su turistinėmis grupėmis ir mindomomis kojomis. Labai mėgstu Vudžio Aleno filmą “su meile, Roma” , kuriame jie vienoje trumpoje scenoje ramiai vaikštinėja po Siksto koplyčią ir Vatikaną – filmai meluoja, nes taip tuščia ir ramu ten, deja, nebūna.

petro bazilika, vatikanas, ka pamatyti vatikane, vatikano muziejus

Vatikano Petro bazilika

Į Petro katedrą įėjimas nemokamas, bet pasiruoškite, jog reiks atstovėti ilgose eilėse prie apsaugos. Jums pasiseks, jei tai truks tik valandą. Bet ši bazilika tikrai verta dėmesio ir labai labai didinga.

Powered by GetYourGuide

Išėjus iš jos po dešine rasite Vatikano paštą. Sakoma, kad tai pats patikimiausias ir greičiausias paštas visoje Italijoje.

Vatikane išsiunčiau tuntą atvirukų. Negaliu pasakyti, kad atėjo labai sparčiai, bet visi pasiekė gavėjus sveiki ir puikios būklės. Siuntimas truko nepilnas dvi savaites. Užeikite ir Jūs – išsiųskite atvirlaiškį sau namo ar artimiesiems, draugams. Labai smagus prisiminimas.

View deals on Tripadvisor

PS:. Pirkdami bilietus ar įsigydami turus per pateiktas nuorodas, padedate šiam puslapiui, nes Jums tai nieko nekainuoja, o aš gaunu mažą komisinį mokestį. AČIŪ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *