GENUJA (Genova / Genoa): ką pamatyti Genujoje (Italija)

Į Genują Italijoje atkeliavau iš Turino miesto traukiniu. Keliaujant iš Milano – posūkis į Turiną nėra tolimas, o ir aplankyti tokį miestą apsimoka. O nuo Genujos pasidarėm dienos kelionę į CINQUE TERRE kaimelius.

Genuja – miestas šiaurės vakarų Italijoje, provincijos ir Ligūrijos regiono administracinis centras. Tai vienas iš pagrindinių Viduržemio jūros uostų.

1481 metais įkurtas universitetas, vienas didžiausių Italijoje.

Daug architektūros paminklų: Raudonieji rūmai (Palazzo Rossi), Baltieji rūmai (Palazzo Bianco), Karališkieji rūmai (Palazzo Reale), Santa Maria di Castello bažnyčia (XI a.), gotikinė katedra (XI-XVI a.) ir kt. XVI-XVII a. rūmai ir vilos su terasiniais parkais.

2004 metais Genuja buvo paskelbta Europos kultūros sostine.

Genuja neretai vadinama la Superba, t. y. „didingoji“, taip pabrėžiant šlovingą miesto praeitį. Mieste yra nemažai žymių lankytinų vietų, be to, dalis senamiesčio yra saugoma UNESCO. Bene žymiausias genujietis – tai Ameriką atradęs Kristupas Kolumbas.

Gyventojų čia –  610 766.
Plotas – 243,60 km²

Yra tarptautinis oro uostas, Genujos metropolitenas. Tiesiai iš Lietuvos čia (tiesioginiu skrydžiu) atkakti nepavyks, bet, jei norite į Genują – nesunkiai čia atkeliausite atskridę į Milaną ar kitus Italijos miestus. Su autobusas kiek sunkiau,bet keliauti po Italiją su traukiniais – vienas malonumas. Rasite per OMIO platformą.

Iš Milano į Genują

Genoa-italy-map-from-hetbestevooruwknaagdier-7

Su “Trenitalia” traukiniu iš Milano centrinės stoties per mažiau nei dvi valandas pasieksite Genują.
Bilietų kainos – nuo 13eu žmogui (nors kainos kintančios, tad pasitikrinkite, tai galite padaryti omio.com )


Galima nuo Milano į Genują atvykti ir autobusu Flixus, bilieto kaina apie 15eu asmeniui  (bent  dabar, nors irgi kainos nepastovios ir reiktų pasitikrinti), beje jie pajuda iš kitos Milano stoties, kuri labiau nutolusi nuo centro. O ir kelionė užtrunka truputį ilgiau – apytiksliai 2h 10min , bet tai irgi puikus variantas, ypač, jei labiau tinka laikas ar stoties vieta.

Powered by GetYourGuide

Iš Romos į Genują

Kiek toliau  nuo Genujos esti ir didingoji Italijos sostinė – Roma.
Iš Vilniaus (ar Kauno) tikrai galima rasti tiesioginių skrydžių į Romą ir judėti nuo Genujos nuo ten. Vis tik kelionė lauktų ilgoka, tad siūlyčiau sustoti Florencijoje ir pasigrožėti šiuo didingu miestu, o gal susiplanuoti ir daugiau sustojimų?

Autobusu “Flixus” iš Romos į Genują važiuosite 7-9 valandas (priklausomai nuo autobuso maršruto), bilieto kaina apie 25eu asmeniui.

Traukiniu bilietas kainuos mažiausiai 30eu ir kelionė truks apytiksliai 5 valandas.

Iš Florencijos į Genują

42BEEF4E-7933-11DB-9FB2-8F4527C0BFE9

AutobusuFlorencijos į Genują nukeliausite nuo 2.40h iki 5.55h (trumpiausias ir ilgiausias maršrutas). Kelionė kainuos apytiksliai 12eu.

Traukiniu pasieksite Genują per nepilnas 4h ir bilietas kainuos nuo 20eu.

Vis tik į pačią Florenciją tiesioginių skrydžių iš Lietuvos nėra, tad teks arba persėsti arba čia irgi atvykti traukiniu – tarkim  iš Romos. Nuo Romos iki Florencijos važiuosite traukiniu  1.30h -tad kelias tikrai netolimas.

Iš Bolonijos į Genują

Jau šią vasarą pasirodys pirmieji tiesioginiai skrydžiai iš Kauno į Boloniją.
Iš čia pasieksite Genują – traukiniu per 3-4h (kaina nuo 25eu) , autobusu užtruksite tiek pat, o bilietas pigenis – po 14eu.

Genujos tranportas

Genuja – Italijos miestas  Liguria regione, prie Ligurijos jūros.

Atkreipkite dėmesį, kad traukinių stotys čia yra dvi – mes išlipome ne toje ir teko ilgai kapanotis, ieškant viešbučio.  Viena stotis – Genova Brignole railway station, kita – Genova Piazza Principe railway station.

28938487353_6cbd79e519_b

Bilietai: € 1.50 – galioja  100 min. visoms viešojo transporto priemonėms.
Nusipirkti galima IAT (Informazione e Accoglienza Turistica) turistiniuose punktuose, kioskuose, kai kuriose stotelėse rasite aparatus.

Galima nusipirkti ir dienos bilietą už € 4.5 asmeniui.

Genujoje rasite 139 autobuso linijas – nors su Italijos autobusais aš turėjau daug blogos patirties ir jie neatvažiuoja laiku, sunku susigaudyti, kuris tinka ir būna dar visokiausių kuriozų, tad mieliau Italijoje visada renkuosi traukinius, metro, tramvajus.

genova-metro-map
genoa-metro-map.jpg

Genuja irgi turi metro – bet tik vieną liniją, tad visų norimų objektų vien metro pagalba nepasieksite, bet vis tik tai labai patogus ir patikimas keliavimo būdas. beje, su metro galima nukeliauti nuo vienos traukinių stoties iki kitos.

Mieste taip pat rasite du funikulierius (Sant’Anna ir  Zecca-Righi), net 10 liftų, kurie užkels ant gražių Genujos kalvų.

Genujoje yra ir viena siauruko linija – senovinė ir vežanti nuo Genujos iki Casella (ferrovia Genova Casella) mažo miestelio, o važiuojant atsiveria fantastiški vaizdai.

Dar rasite ir vieną Navebus liniją, einančią per jūrą – laivai jungia Pegli (Ponente) ir Porto Antico (miesto centrą). Mažiau nei per pusvalandį galima pasiekti centrą iš Ponente. Tik keliavimui vandeniu negalioja dienos bilietas.

Kur gyventi Genujoje

Mes keliavome dviese ir apsistojome čia: booking .
Stilius gana kičinis ir keistokas, lovos kietokos, girdisi gatvė, bet apskritai – tai buvo puiki vieta, kai centrą ir stotį (Brignole)  gali pasiekti pėščiomis.

Saugi kaiminystė, daug parduotuvių aplink. Yra galimybės apsiginti ir nuo karščio, ir nuo šalčio. Be to, kambaryje buvo ir mažiukas virdulys, kuris labai pravertė – buvome pavasarį, kai dar saulė nekepino. Dušas, tualetas, bidė – viskas privatu.
Švaru, pigiau nei kitur. Apsistočiau čia dar kartą.
Tiesa, aš mokėjau su šiokia tokia nuolaida, bet už dvi naktis gavosi 123eu.

Genuja puikioje vietoje ir iš čia galima keliauti daug kur aplink, o ir tai puiki vieta apsistoti, jei keliaujate į Cinque Terre miestelius.

Prisipažinsiu, kad Genujos nepamačiau pakankamai, kiek būčiau norėjosi, dėl laiko trūkumo ir keliavimo į aplinkinius miestukus. Genuja – tai itin siauras ir ilgas, labai turtingas miestas.

Bet vis tik ką Genujoje verta apžiūrėti?
Sąrašas galėtų būti daug ilgesnis, bet keletas rekomendacijų:

Powered by GetYourGuide

Ką Genujoje verta apžiūrėti?

1. Cattedrale di San Lorenzo – Duomo di Genova

Genuja turi tikrai labai gražią Katedrą, o ir ji įsitaisiusi pačiame miesto senoviniame senamiestyje, tad bus ką pamatyti ir aplinkui.

Adresas: Piazza San Lorenzo, 16123, Genoa, Italy

Už 5eu. mokestį galėsite pakilti laiptais ir nuo apžvalgos aikštelės atsivers įspūdinga miesto panorama. O po Katedra (rūsyje) rasite ir muziejų.

2. Basilica di Santa Maria di Castello

Labai verta dėmesio ir ši unikali bazilika. O ir pamatysite, koks turtingas – tiek finansiškai, tiek istoriškai yra šis miestas. Daug prabangos ir palikimo, kurį pamatyti labai verta.

Adresas: Salita di Santa Maria di Castello 15 | Molo, Genoa, Italy

Ši bazilika mažesnė, bet galima ją būtų sulyginti su Florencijos ar Siena miesto bažnyčiomis. Tiek daug freskų ir istorijos lopinėlių – Italijoje apstu religinio palikimo, liudijančio vakarietiškos kultūros turtingumą ir tai, kad religija atnešė labai daug ir kultūrai, o ne tik gadino pasaulį ir sėjo nepykantą. Bet, nepaisant, kokia Jūsų pozicija ar tikėjimas – aplankyti tokias bazilikas Italijoje tiesiog būtina.

3. Piazza Raffaele De Ferrari

Centrinė miesto aikštė su didžiuliu fontanu ir šurmuliu. Būtinai apsilankykite.

Adresas: Piazza Raffaele De Ferrari, 16123, Genoa, Italy

4. Strade Nuove 

Įsivaizduokite miestą, iš kurio kilote. Tada įsivaizduokite pačius turtingiausius to miesto žmones – kokių 40 ar 50 jų. Tuomet įsivaizduokite, kad visi jie susirinko ir nusprendė apsigyventi visi vienoje gatvėje, šalia vienas kito, kur pasistatė didingumu sunkiai aplenkiamus namus.

Štai taip atrodo Strade Nuove Genujoje. Tiek daug prabangos ir koncentruoto turto dar nematėt. Tai ne tik minėta Garibaldi gatvė, bet ir dvi kitos, kuriose verta pasivaikščioti.

1500 metais Genuja buvo vienas pagrindinių prekybos miestų ir buvo, švelniai tariant, pasiturinti. Buvo daug didikų šeimų, kurie valdė didžiulius pinigų srautus ir bendradarbiavo su politikais.

Strade Nuove reiškia naujosios gatvės – šiaip tai tai trys gatvės: Via Garibaldi, Via Aurea, ir Via Balbi. Jose ir susikoncentravo visų turtingųjų statiniai, į kuriuos galim pasižiūrėti ir šiandien.

Powered by GetYourGuide

5. Palazzi dei Rolli

Adresas: Via Garibaldi, 16124, Genoa, Italy

Ir tai yra būtent tie rūmai, kuriuos pasieksite eidami via Giuseppe Garibaldi gatve.
Ši vieta įtraukta į UNESCO paveldo sąrašą.
1990 metais rūmų restauracijai išleista daugiau nei 10 milijonų eurų.

Bilietus į muziejus (tikrai verta juos aplankyti – Rolli rūmus sudaro trys atskyri rūmų pastatai) galima įsigyti ir suvenyrinėje – Bianchi, Sturdi ir  Rosso rūmai. Pirmieji du turtingi  baroko bei renesanso meno kūriniais, bet nedaug interjero detalių, baldų ar dekoracijų. Rosso jau išvysite ne tik meną, bet ir rūmų vidaus dekorą, o ir galima palipti iki stogo ir pamatyti didingą miestą iš viršaus.

Čia galite pasiskaityti anglų kalba ir pasižiūrėti vaizdinės medžiagos: https://www.timetravelturtle.com/palazzi-dei-rolli-genoa-italy/

6. Aquarium of Genoa

Didžiulis uoste įrengtas akvariumas, kuriame vandens ekosistemose rodomos jūrų ir gėlavandenių žuvų rūšys. Atidarytas 1992 m.

Genujos akvariumas, tuo metu, kai buvo pastatytas, buvo didžiausias Europoje.

ir tikrai verta čia apsilankyti, ypač, jei mėgstate florą ir fauną, o mįslingi vadenynai traukia, o gal ir keliaujate su mažaisiais?

Powered by GetYourGuide

Akvariumo dydis viršija 3 tūkst. kv.m. Šio jūrų muziejaus pastatas primena pasiruošusį išplaukti laivą ir buvo pastatytas minint Kristupo Kolumbo atradimų 500 metų jubiliejų.

Adresas: Ponte Spinola, 16128 Genova GE, Italija

Dažniausiai čia žmonės praleidžia mažiausiai tris valandas.
Jei keliaujate vasarą – bilietus rekomenduotina būtų pirkti iš anksto, o ir pasiruošti minioms lankytojų reikėtų.

15.000 gyvūnų, 600 gyvūnų ir  200 augalų rūšių.

Darbo laikas – nuo 9:00h iki 20:00pm (negalima įeiti vėliau nei 18:00h)

Screenshot 2019-05-16 at 16.40.19

Čia bilietų kainų lentelė – galima pirkti tik tam tikroms ekspozicijoms o pilnas bilietas suaugusiems kainuoja nuo 44eu. Bilietus galima nusipirkti Čia .

7. Spianata Castelletto

Screenshot 2019-05-16 at 16.46.59

Adresas: Belvedere Luigi Montaldo, Genoa, Italy

Iš čia galite pamatyti tiesiog fantastišką Genujos vaizdą. Čia užkilsite vienu iš miesto liftų, kuriems kaštai tokie patys, kaip ir viešajam tranportui.

8. La Lanterna

Tai Genujos švyturys. Vienas yra iš miesto simbolių, nepakitęs nuo 1543 m. Teigiama, jog šis 117 m aukščio statinys yra seniausias iki šių dienų veikiantis švyturys pasaulyje. Iš jūros jis matomas net už 30 km.

Powered by GetYourGuide

Adresas: Rampa della Lanterna, 16126 Genova GE, Italija

Lankytojai gali užlipti 172  laiptelius ir pasinerti į lempų, lęšių ir istorinių dalykėlių parodą.

Lengviausiai La Lanterna pasieksite per specialių 800m ilgio taką, kuris veda link švyturio nuo uosto-laivų terminalo. Aplinkui pamatysite gražų parką.

Paskutinį kiekvieno mėnesio sekmadienį organizuojami turai su gidu (kaina €15 žmogui, susitikimo vieta – Palazzo San Giorgio)

9. Galata Museo del Mare

Jūreivystės muziejus – tai Genujos jūreivystės muziejus, pristatantis įspūdingą uostamiesčio istoriją nuo tų laikų, kai Genujos respublika viduramžiais kontroliavo prekybą Viduržemio jūroje, o uosto dokuose buvo statomi po visą pasaulį plaukioję, naujus kraštus atradę laivai.

Powered by GetYourGuide

10. Aplankykite Portofino

1497265721

Jei norite vis tik kelionės šiek už Genujos – rekomenduoju ne tik Cinque Terre miestelius, bet ir nedidelį Portofino, į kurį galite nuvykti pusdieniui ar keletui valandų.

Portofinas (it. Portofino) – tai nedidelis miestelis Italijoje, netoli Genujos. Šis kurortinis miestelis italams yra tarsi Sen Tropezas arba Kanai prancūzams. Jį nuo seno pamėgo įžymybės – scenos bei politikos žvaigždės, taip pat žymiausi Milano ir kiti dizaineriai. Įžymybės čia turi savo vilas, tad nenuostabu, kad gatvėse apstu ir paparacų.

Powered by GetYourGuide

Portofinas žymus itin vaizdingu uostu, kuriame baltuoja prabangios jachtos ir kurį supa spalvingi itališki namai. O kadaise Portofinas buvo tik nedidelis žvejų kaimelis. Manoma, jog Portofiną įkūrė romėnai. Kurortinis miestelis išpopuliarėjo tik 20 a. viduryje.

Žymiausias Portofine – Paraggi paplūdimys, tačiau paplūdimių yra čia ir daugiau.
Verta aplankyti : Castello Brown – užkilus į šios pilies terasą galima pasigrožėti miestelio ir apylinkių panorama bei San Giorgio – bažnyčia, kurioje saugomos Šv. Jurgio relikvijos.

Traukiniu iš Genujos į Portafiną pasieksite per 17-27 min. Bilietas kainuos nuo 3-5eu į vieną pusę. Nuotolis tarp miestų – 25km. Per dieną tokiu maršrutu kursuoja labai daug, apie 40 traukinių.

Tikrai ne viskas!

Aš jaučiu, jog neišnagrinėjau Genujos pakankamai ir tikrai žadu čia sugrįžti – tada galėsiu pasidalinti ir gausesnėmis įžvalgomis. Bet tai gražus ir turtingas miestas, kurio nereikia aplenkti.

FB: https://www.facebook.com/kelionduone/

PS:. Pirkdami bilietus ar įsigydami turus per pateiktas nuorodas, padedate šiam puslapiui, nes Jums tai nieko nekainuoja, o aš gaunu mažą komisinį mokestį. AČIŪ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *