Turistinė viza į Rusiją

Savarankiška kelionė į Rusiją

Į Rusiją vykstu savarankiškai, ne su grupe ar kelionių kompanija. Nusipirkau autobuso bilietus į Saint Petersburgą ir man reikalinga viza.

Teko per Baltarusiją taip traukti į Ukrainą (reikėjo Baltarusijos tranzitinės vizos), tad pati ėjau į Baltarusijos ambasados padalinį Vilniuje ir nešiau reikiamus dokumentus, nuotrauką ir t.t. – taip sutaupiau ir nereikėjo kreiptis į kelionių organizatorius.

Maniau, kad galėsiu taip padaryti ir su Rusijos viza – skirtumas tarp gaunamų patiems ambasados poskiryje ir per agentūras apie 20eurų, tad visai apsimoka viską daryti pačiai. Deja, mano motyvacija buvo sugriauta, kai sužinojau, kad reikalingas oficialus kvietimas iš Rusijos – tai yra Rusijos kelionių agentūros, šeimos draugo ar narioficialus štampuotas kvietimas atvykti. Kitaip būtinai reikia kreiptis į kelionių agentūrą, kuri bendradarbiauja su Rusijos turizmo įmonė ir visokius reikiamus leidimus gaus. Taigi, teko kreiptis.

Ėjau į Gėlių g. “Kelvita” agentūrą, bet įkainiai svyruoja nežymiai, tad rinkitės, kas patogiausia Jums.

(Lentelė maždaug, kiek kainuoja vizos)

Aš mokėjau 77eu už vizą, kurią padarė per 8 darbo dienas nuo paraiškos. Nuėjau į agentūrą jau turėdama pasą (galiojantį ir su mažiausiai dviem laisvais lapais), specialią nuotrauką 3,5 x 4,5 – joje turi bent 70proc sudaryti veidas, turi aiškiai matytis Jūsų veidas, negali būti sena nuotrauka, pageidaujama 6mėn senumo, bet jei mažai pasikeitėt tai 2metų senumo irgi tiks – svarbu, kad atitiktų matmenis, nes jie kitokie nei įprastos dokumentinės nuotraukos.

Taip pat, privaloma apsidrausti. Draudžiausi internetu per draudimas.lt (minimali suma 30,000eu) ir pasirinkau pigiausią variantą. Sumokėjau apie 4eu. Atsispausdinau deaudimo polisą ir jį taip pat nunešiau į kelionių agentūrą. Daug kur galima apsidrausti ir vietoje, bet bus brangiau.

Man gavosi: 6 eu už keturias nuotraukas (tai tarkim 2 eurai prie vizos), 77 už pačią vizą ir kelionių egentūros paslaugas ir apie 4eu už draudimą. Tai pigiausias variantas, kurį radau keliaujant svarankiškai į Rusiją turistiškai pasižmonėti.

Keliavau su Lux Express autobusais ir skaičiau, kad jie irgi siūlo draudimą, šiek tiek pigesnį nei 77eu, tad galbūt tai irgi geras variantas, galite pasidomėti. Man reikėjo skubiai, tad ieškojau arti manęs esančio varianto su greitu priėmimu. Būtinai pasižiūrėkite, kad įmonė turėtų sertifikatus ir nebūtų apgavikai ar neregistruota įmonė – netapkite aukomis apgavikų, kurių pasitaiko. Sako, kad pasitaiko.

Viza pase atrodo maždaug taip. Štampas uždėtas (man -raudonas) bus išvažiavus iš šalies, “uždarius” vizą. Viza gali galioti iki 30dienų (tam laikui reikia ir draustis tokiu atveju). Jei išvažiuojate savaitei, imkite vizą aštuonioms dienoms – primeskite plius dieną vardan saugumo, jei nespėsite į autobusą ar kažkas nutiks, išvengsite nemalonumų ir streso, o kaina ta pati. Tad drąsiai paprašykite primesti dieną ar dvi po planuojamo grįžimo.

Ką reikės pildyti jau vykstant?

Vykstant viskas vyks taip- gausite lapelius, kuriuose reika užpildyti dokumento duomenis, realiai nurašykite viską nuo vizos. Jei mokate rusiškai, susigaudyti bėdų nebus. Jei ne – teks šiek tiek pasukti galvą, bet stebėkite, ką daro kiti ir bandykite, kaip tik pavyks susikalbėti. Ant to lapuko bus uždedama po štampą važiuojant į priekį ir grįžtant – jokiu būdu jo nepameskite.

Kareiviai apžiūrės autobusą, gali reikėti rodyti pasus. Vėliau reiks išlipti su daiktais iš salono (kartais prašo ir su lagaminais, bet ne visada) ir eiti į patikros punktą. Stosite į eilę, paduosite pasą, bus patikrintas Jūsų dokumento tikrumas specialiais aparatais, gali liepti nusiimti akinius ar kepurę. Patikrins Jūsų vizą, sistemoje tikrins jos validumą, galiojimą. Jei viskas gerai – uždės štampą, grąžins pasą (prieš tai jie viską nusiskanuoja) ir eisite toliau. Kai bus galima, visi grįšite į autobusą.

Man sudėtingiausia buvo kalbinis barjeras ir pasimetimas, kad nežinai, ką reikia daryti. Važiuojant pro Baltarusiją patyriau tikrai daug streso, važiavimas į Rusiją pro Estiją, Narvą, nebuvo nei varginantis, nei labai nemalonus.

Keliaujant autobusu eilėje irgi netenka ilgai laukti – daugiausiai yra tekę laukti gal 20min ar pusvalandį nebent kažkokių problemų būtų su vairuotojų dokumentais, transportu ar su kažkuo iš keleivių. Autobusu pasienį kirsite daug greičiau ir paprasčiau nei važiuodami asmenine mašina, bet jei susišnekate rusų kalba, ir to baimintis neverta.

Viza man kainavo daugiau nei gyvenimas (na, pusė jo nes gyvenome dviese) ir autobuso bilietai. Vis tik pigesnio varianto nelabai yra, nebent esate rusijos piliečiai ar galite gauti oficialų iškvietimą, keliaujate darbo reikalais ar ten serga/mirė Jūsų giminaitis, kurį lankote.

Didelės šilumos iš kareivių ir darbuotojų pasienyje tikėtis neverta, bet didelių bėdų sulaukti neteko, o procedūra oficiali, palankamai greita ir tiesiog užtikrinant saugumą.

DMN @dominykanav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *