Venecija: ką ir kaip pamatyti?

Minėjau, kad pirmąjį kartą lankydama Veneciją, apsistojau Mestre mieste, kur salą pasiekdavau per 40 min.  tramvajumi. Nelabai ilgiau nei užtrunku nuo Karoliniškių iki Senamiesčio važiuodama troleibusu Vilniuje per piko valandas… Minėjau ir keletą verčiausių aplankyti vietų, ir kur palikti lagaminus. Minėjau ir pagrindinius objektus – Šv. Morkaus Katedrą, didijį kanalą…

img_8448-1

Man pati Venecija kaip milžiniškas muziejus. Tikra romantika, bohema ir klaustrofobiškas buvimas tarp daugybės žmonių. Kojos labai pavargo – Venecija reikalauja daug fizinio pajėgumo. Bet ji ir primena labirintą, kuriame gaudytis padėjo tik žemėlapiai telefone, sakantys, kur sukti. Nors ten būtų gražu ir pasimesti…nors baugoka.

Kai gyvenau Mestre mieste – buvo vasara. Iš tiesų, buvo siaubingai karšta, o žmonių labai daug. Venecija laukia visada – toks grožis – bet labiau patarčiau čia vykti pavasarį ar rudenį.

Vasarą buvo gražūs vakarai – rožinis dangus ir tikros atostogos, bet dienos viduryje kirsti aikštę buvo iššūkis. Kaip gerai, kad visur galima rasti šalto ir skaidraus vandens viešų kraniukų…

902fb3a18eef0e87979eaa81afa0d9bb

Antrą kartą lankiausi prieš Velykas, Balandžio mėnesį. Laikas buvo geresnis, ramesnis. Žmonių vis tiek daug, bet neslėgė. Šį kartą gyvenome Treviso mieste. Nuo jo trenitalia traukiniu pasiekdavome Veneciją per 40 min. Traukiniai kursuoja kas pusvalandį, o bilietą bus paprasta nusipirkti automate stotyje. Kainuos apie penkis eurus.

O ir patį Treviso labai verta aplankyti – tikrai gražus senamiestis, pigiau nei Venecijoje, daug žalumos.

Mes skridome iš Treviso oro uosto – Sant’Angelo, į kurį vienintelį skraido pigios oro linijos. Ir jis artimiausias Venecijos, jei norite patekti čia su Ryanair. Į Marko Polo oro uostą, esantį saloje, galite atskristi jau tik pakloję didesnę sumą pinigų ir su kitomis oro linijomis.

Įvažiuoji į Veneciją, o toliau – eismas baigiasi. Jokių mašinų, net dviračių ir tikrai jokio viešojo transporto. Nėra kelių – tik kanalai! Tad senamadiškai naudojiesi vien kojomis. Kurios jau, rodos, lūžta, prisipildo skausmo, mėšlungio ir pūslių, bet vis tiek mus gabena. Nuovargis bando pargriauti, kūnai jau sako “stop”, bet esame ištvermingesni, nei kartais mums patiems atrodo. Tūkstantis ir vienas laiptas. Ir dar daugiau. Nesibaigiantis kelionės miestas. Amžinas karnavalas.

Venecija vargina – tiek fiziškai, tiek mentaliai. Mažos erdvės, daugybė žmonių ir triukšmo. Tiltai, vanduo, besifotografuojantys turistai. Sunku rasti viešąjį tualetą, transporto nėra, kavinėse brangu. Užtat suvenyrai pigūs – parveškite draugams ir šeimai magnetukų, murano stiklo, atvirukų ar maskaradinę kaukę, prieskonių ar spalvingos odos rankinuką, rašalo plunksną…

Processed with VSCO with c1 preset

Bet tuo pačiu ji ir užburia. Tiek poezijos ant kiekvieno kampo – tiek grožio ir vaizdų, kuriems nereikia filtrų sunku surasti vienoje vietoje. Tie kanalai, pastatai ir muzika. Čia atsisėsti su knyga labai gera. Daug kas atsisėdę tapo. Esi filme. Tokiame, kurį žiūri ir aikčioji, kaip gražu.

Čia galima atvažiuoti dienai, galima savaitei, galima pagyventi ilgiau. Pamatyti Morkaus katedrą ir didijį kanalą spėsite per dieną, bet prie jo pabūti ir akių rainelėmis nufotografuoti vaizdus reikės laiko. Todėl vis čia grįžtu ir tikiu, kad dar daug kartų grįšiu. Tai greitam prabėgimui, tai lėtam pavaikščiojimui ir pajautimui. Viskam savas laikas.

Powered by GetYourGuide

Venecijoje dabar gyvena 58,000 vietiniai, prieš kelis dešimtmečius, jų buvo porą  kartų daugiau. Bet didėjančios kainos ir toks kiekis turistų kasdien (apie 60-80 000) vargina. Dėl žmonių kiekio neleidžiamas transportas, o atstumai pakankami. Praeiti pro tiltą reikia pastangų, nes turistinės grupės rengia fotosesijas. Tas miestas niekada nemiega. Geriausiai į turistines vietas eiti mažiau populiariu metu, o ir keliauti ne sezono metu. kantrybės turėti teks.  Bet nebijokite nuklysti nuo turistinių vietų ir užeiti į galerijas, apžiūrėti nuošalesnius kampelius.

Ką ir kaip žiūrėti Venecijoje? 

Žinoma, apžiūrėkite Šv. Marko aikštę ir Doge rūmus. Galite iš anksto nusipirkti turą su grupe, kad lengviau patektumėte vidun. Pavyzdžiui, Legendary Venice St. Mark’s Basilica and Doge’s Palace tour with Walks of Italy turas kainuos €65, bet gausite ir gidą, ir sukomponuotą ekskursiją, bilietus į abi vietas be laukimo eilėje. Jei norite įdėmiai apžiūrėti šiuos objektus ir skirti jiems laiko – turai tikrai geras variantas Venecijoje.

Processed with VSCO with c1 preset

Taipogi, ne paslaptis, kad daugybė turistų spraudžiasi ant tiltų, kad nupaveiksluotų kanalą ir gražius miesto vaizdus. Kiekvienas nori turėti tokių nuotraukų. Bet būkite mandagūs ir nebandykite ieškoti tobulo kadro dvidešimt minučių, mosuodami selfie-stick lazdele. O, jei jau esate fotografas ir tas tobulas kadras labai svarbus – eikite saulei kylant, kai žmonių bus daug mažiau.

O tobulas kanalo vaizdas atsiveria ir užėjus į Doge rūmus ir buvusių kalėjimų bokštus – daug mažiau žmonių, o vaizdas nuostabus. Bus lengviau ir pasidžiaugti, ir padaryti gražių nuotraukų.

Powered by GetYourGuide

Mokestis už muziką Venecijoje

Daugumai norisi išgerti kavos, žiūrint į Morkaus aikštę. Tikimės didesnių kainų, bet čia esanti Cafe Florian, turinti tobulą vietą, ima papildomą mokestį už tai, kad klausotės muzikos. Skamba juokingai, bet prie jūsų sąskaitos bus priskaičiuotas €6 mokestis.
Espresso čia kainuoja €3, cappuccino €5, juoda filtruota kava €7. Ir dar €6 už…muziką. Pojūtis gali būti puikus, bet tik jums spręsti, ar to vertas.

Geriau paeikite vos toleliau į dešinę – pamatysite, kaip kainos krenta ir espresso galite gauti už €1.20 Ai Do Leoni kavinukėje . Tiesa, tai jau kavinė ne turistams, o vietiniams, o kavą gersite kaip tikri italai – stačiomis. Bet gauti kofeino dozę – daug geresnis variantas.

O angliškai siūlau ČIA paskaityti apie kavą Italijoje. Kaip ir ką užsisakyti. Pravers.

Plaukti gondola Venecijoje? 

Jei tai medaus mėnesio savaitgalis ar ypatinga proga – tai tikrai romantiška ir ypatinga. Bet kainos aukštos – daug kur prašo €80 ir daugiau už pasiplaukiojimą. Tikrai ikoniška, bet pūpsoti siauroje valtyje su nepažįstamu pavargusiu irkluotoju, kuris bando prasilenkti su daugybe kitų gondolų tikrai nebūtina. Pajausite Veneciją ir be to. Gal kada tam ir pasiryšiu, bet vieno karto tikiu, kad pakaktų.

Processed with VSCO with c1 preset

Bet tai savitas patyrimas, todėl visiškai suprantu, kodėl dauguma turistų labai norisi pasiplaukioti gondolomis. Įmanoma rasti bendrų gondolų, kur nusipirksite vietą už €32 pusvalandžiui. Privati gondola kainuos €180 / 20 mins. Pasiskaitykite internete iš anksto – nepasimausite ant didesnių nei verta kainų ar prastesnių paslaugų. Šiaip tikrai patikimų ir neblogų turų bei paslaugų galite nusipirkti  Get Your Guide.

Powered by GetYourGuide

Užtat pasiplaukioti laivais labai verta. Ir pajauti, ir pamatai, ir sutaupai… Poros valandų (žinoma, būna įvairių) turai laivu labai verti dėmesio. Pavyzdžiui, pasiplaukiojimas didžiuoju kanalu ir plaukiant į netoliese esančias salas tikrai puiki pramoga. Aš plaukiau į tris salas – Burano, Murano ir Torcelo, mokėjau vos 20 eu. O turas su laisvu laiku salose truko apie 4-5 valandas. Labai vertėjo. Sekančiame įraše būtinai apie tai papasakosiu.

O ir turų rasite pačių įvairiausių – po didijį kanalą, aplink Veneciją…. tik išsirinkite. Ir jie tų pinigėlių tikrai labiau verti nei gondolos.

img_8455

Plaukdami nepraleiskite Basilica di Santa Maria della Salute – ji geriausiai matosi plaukiant ir stūgso tarp didžiojo kanalo ir San Marko aikštės.

Vaizdas iš paukščio skrydžio

Patyrę keliautojai teigia, jog verčiau kopkite ne į San Marco bokštą su tūkstančiais turistų, bet traukite link San Giorigo Maggiore nedidukės salos, kur liftu pakilsite į bokštą.  Vaizdas iš viršaus bus fantastiškas iš ten, nes matysis būtent pagrindinė Venecijos aikštė ir katedra. Aplankyti salą galite įvairiais būdais, vienas iš jų šis turas 

Kur dar eiti? 

Venecijoje pilna galimybių. Be minėtų vietų – Ponte di Rialto tiltas, kurį aplankykite, nuo kurio atsiveria didysis kanalas. Tik pasistenkite nesistumdyti ir neužtrukti fotografuodami.

Nebūtinai laukti prie San Marco eilėje, skirtite laiko, kad ramiau apžiūrėtumėte San Sebastiano bažnyčią. Čia pamatysite fantastiškus Paolo Tiepolo meno šedevrus. 

Dar pati neaplankiau, bet visi siūlo nuplaukti ir į Lido salą. Nuplauksite ten su vandens taksi arba vandens autobusu. Ši sala nutolusi 11 km ir pasieksite ją per pusvalandį, plaukdami nuo San Marco aikštės. Čia rasite ir paplūdimį, ir viešbutį, kuriame gyveno Ernest Hemingway ir Lord Byron, ir kiek filmų čia nufilmuota… Čia ir Thomas Mann parašė savo novelė “Mirtis Venecijoje” 1912 metais. Venecijos kino festivalis vyksta būtent Lido saloje.

O ar plaukti į Burano, Murano salas verta? Tikrai taip.

Powered by GetYourGuide
Processed with VSCO with c1 preset

Venecijoje nepražiopsokite ir Gallerie dell’Accademia. Ją rasite kitoje didžiojo kanalo pusėje. Tai muziejus, kuriame pamatysite daug meno kūrinių, datuojamų iki XIX a. Išvysite Bellini, Canaletto ir Titian šedevrus. Labai patiks Resžnesanso dailės megėjams. Be to, čia pamatysite ir Da Vinci Vetruvijaus žmogų.

Dar vienas patarimas – nebijote klajoti po miestą ir tamsiuoju paros metu. Miestas spindi šviesomis, žmonių vis dar yra, o vaizdas išvis nuostabus. Čia laikas teka kitaip.

Jei pataikysit…

Jei tik keliaujate metu, kai ji vyksta, jokiu būdu nepraleiskite Venecijos meno bienalės. Jau šiemet laimėjome auksinį liūtą – nueikite bent iš smalsumo. O ir ne tik Leituvos, bet ir kitų meno kūrinius, instaliacijas apžiūrėkite. Norėčiau į Veneciją šiuo metu vien dėl Bienalės.

Powered by GetYourGuide

O Vasario mėnesį vyksta įspūdingas Venecijos karnavalas. Kaukėtas, šokantis ir paslaptingas miestas iš naujo atgyja. Niekada nepamiršiu Nikodemo ir Jurgos Ivanauskaitės rašinių apie kelionę į Venecijos karnavalą. Neįmanoma likti abejingam. Daug žmonių ir daug triukšmo – ne kiekvienas norės grįžti kasmet, bet vaizdinys kerintis ir įsukantis į tokią Italiją, kurią tik sapnavot.

O jei norite dar labiau prisijaukinti Venecijos nuotaiką – galite paskaityti Sofoklis leidyklos knygą “Metai venecijoje”. Tai ne turistinis žinynas, bet romanas. Veiksmas pagrinde vystosi Venecijoje ir netiesiogiai atskleidžia miestą, padeda atrasti gyvenimo džiaugsmą. Kodėl nepabandžius?

Beje, jei reikės Venecijoje kažkur palikti lagaminus – RADICAL STORAGE rasite sąrašą vietų su kainomis, kur galima rasti bagažo saugyklą.

PS:. Pirkdami bilietus ar įsigydami turus per pateiktas nuorodas, padedate šiam puslapiui, nes Jums tai nieko nekainuoja, o aš gaunu mažą komisinį mokestį. AČIŪ.

FB: https://www.facebook.com/kelionduone/