Tytuvėnai ir Šiluva (sakralus Žemaitijos grožis)

Vasaros metu pavyko bent po Lietuvą šiek tiek pakeliauti – ir tikrai įdomiai, turininkai, smagiai. Dabar, jau laukiant naujų metų ir sėdint karantine – galiu tik prisiminti, sudėlioti pusmečio senumo įspūdžius, kurie dabar dar tik saldesni. Ir žinau, kad ateis laikas, kai vėl keliausime, vėl galėsime kolekcionuoti įspūdžius iš įvairiausių vietų. Tad ir mano apžvalgos ir pasakojimai pravers.

Šį kartą galvojau apie Tytuvėnus. Esu gal ne kartą pravažiavus, bet normaliau aplankiau tik šią vasarą, važiuojant gražiais Žemaitijos keliais. Pačiuose Tytuvėnuose praleidau tik pusdienį, bet pasivaikščiojimui tikrai pakako.

Tytuvėnų vienuolyno ansamblis

Svarbiausias statinys ir pelnytas lankomiausias objektas – Tytuvėnų vienuolyno ansamblis. Tai tikrai vienas gražiausių baroko paminklų šiaurės rytų Europoje. Statytas XVII amžiuje, Šv. Mergelės Marijos bažnyčios ir bernardinų vienuolyno ansamblį sudaro vienas šalia kito išsidėstę bažnyčia, šventorius su Kristaus laiptų koplyčia, dviaukščio vienuolyno mūras ir šiam ansambliui priklausantys ūkinės paskirties pastatai.

Galima užeiti į vienuolyno teritoriją ir vidinį kiemą. Tai tikrai gražiausioji vieta – pilna sakralios ramybės, aptrupėjusių istoriją menančių sienų su įstabiais tapiniais. Jei norėsite ilgesnės fotosesijos – reikės susitarti iš anksto už mokestį, bet keletą nuotraukų tikrai padaryti galima. Ir šioji vieta labai graži, nuostabiai atrodo nuotraukose. Jei norėsite vestuvinės ar kokios kitos fotosesijos – tikrai verta. Pats įėjimas į šią teritoriją nėra mokamas.

tytuvenai, tytuvenu vienuolynas, kelionduone, tytuvėnai

Tytuvėnų vienuolyno istorija:

Lietuvos didysis kunigaikštis Aleksandras (1460–1506) Tytuvėnus kaip kraitį 1503 m. padovanojo buvusio Vilniaus vaivados Aleknos Skudimantaičio dukrai Jadvygai. XVI a. Tytuvėnų dvaras ir šalia jo besiformuojantis miestelis kelis kartus ėjo iš vienų rankų į kitas, kol galiausiai 1609 m. šias valdas įsigijo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės vėliavininkas, Žemaičių žemės teismo teisėjas Andriejus Valavičius. Didikas, siekdamas Tytuvėnuose atgaivinti apmirusią katalikybę, pasikvietė vienuolius bernardinus ir 1614 m. gegužės 1 d. Tryškiuose surašė jiems fundacinį aktą.

Bernardinų kompleksui tinkama statybų vieta buvo renkama net ketverius metus, o apsispręsti padėjo pranašiškas ženklas. Vieną 1618 m. naktį būsimas statybų vadovas Tomas Kasparas su savo pameistriu pamatė ant kalnelio šviesulį, kurio nepajėgė užgesinti tą naktį siautęs vėjas. Regėjimas palaikytas stebuklu ir vienuolynui buvo parinkta kalnelio vieta. Netrukus ten padėtas kertinis bažnyčios akmuo ir pradėta rengtis statyboms.

Bernardinų vienuolyno statiniai iš karto tapo gyvenvietės kompoziciniu centru, jos tūriniu akcentu, o įvairiapusė vienuolių veikla čia suformavo dvasinės traukos centrą. Visa tai paspartino ir Tytuvėnų miestelio augimą.

Bažnyčios ir vienuolyno sienos gausiai išpuoštos tapyba, taip pat ištapytos beveik visų patalpų medinės durys, o atlikti darbai aprašyti bernardinų kronikoje. Iš daugybės kronikoje minimų tapytų siužetų iki mūsų dienų beliko tik menki fragmentai ir tapyba dekoruotos zakristijos durys. 1736 m. vienuolyne įkurtas noviciatas, įkūrus noviciatą gerokai padidėjo vienuolyno bibliotekos rinkiniai. Šio konvento biblioteka, pradėta kaupti nuo pat bernardinų atvykimo į Tytuvėnus, XVIII–XIX a. garsėjo kaip solidžiausia visoje Žemaitijoje.

XVIII a. šeštąjį–aštuntąjį dešimtmečiais iš pagrindų buvo atnaujintas bažnyčios vidaus dekoras: pastatyti iki mūsų dienų išlikę devyni puošnūs vėlyvojo baroko formų altoriai, krikštykla ir sakykla. 1789 m. už suaukotas lėšas įrengti nauji 25 balsų barokiniai vargonai. Tuo pat metu bažnyčios šventorius aptvertas mūrine tvora ir įrengtas Kryžiaus kelio procesijų koridorius. Šventoriaus centre pastatyta Kristaus laiptų koplyčia. 
tytuvenai, tytuvėnai, tytuvėnų vienuolynas, bažnyčia, baznycia

Ji kartu su išraiškingomis 39 Kryžiaus kelio stotimis galerijoje yra vienintelis iki mūsų dienų Lietuvoje išlikęs bernardiniškojo Kančios kelio stočių ansamblis.

Represijų banga, atsiritusi po sukilimų XIX a. viduryje, skaudžiai pakeitusi Lietuvos katalikiškos kultūros raidą, neaplenkė ir Tytuvėnų. Rusų valdžia apkaltino bernardinus parama 1863 m. sukilėliams, ir 1864 m. Muravjovas įsakė vienuolyną panaikinti, o bažnyčią uždaryti. Uolių parapijiečių ir Žemaičių vyskupo Motiejaus Valančiaus pastangomis bažnyčią pavyko išsaugoti, bet vienuolynas buvo uždarytas. Tik nedidelė jo dalis atiduota klebonijai.

Bažnyčioje ir buvusio vienuolyno pastatuose gausu XVII–XIX a. dailės paminklų, bylojančių apie bernardinų maldingumo tradicijas. Didįjį altorių puošia XVII a. pradžioje tapytas malonėmis garsėjantis Švč. Dievo Motinos su Kūdikiu paveikslas. Religinių brolijų globotuose šoniniuose altoriuose yra įspūdingos XVIII a. drobės „Porciunkulėsatlaidų gavimas“, „Šv. Ona“, „Šv. Antanas“, „Šv. Barbora“.

Ir vienuolyno išorė tikrai graži – apeikite ansamblį iš visų pusių. Kadangi jis ant kalvos, atsiveria gražūs vaizdai, o ir pamatysite informacinių lentų, prikabintų sutuoktinių spynų ir kitų gražių detalių.

,,Tytuvėnų piligrimų centras“ siūlo ekskursijas ir piligrimams, ir keliautojams. Kainos tikrai nesikandžioja, o daugiau sužinoti apie Tytuvėnų vienuolyną ar patį miestelį tikrai verta. Daugiau informacijos rasite ČIA.

Tytuvėnų apžvalgos bokštas

Tytuvėnai yra kurortinis miestelis. Jį supa trys ežerai – Bridvaišio, Giliaus ir Epušio. Miestas yra Tytuvėnų regioninio parko teritorijoje.

O kur dar labai verta nuvažiuoti – tai prie apžvalgos bokšto. Aš pati per daug bijau aukščio, kad galėčiau iki galo užlipti, bet jau pats statinys labai gražus. Jau ir iki jo tenka palipėti, o jau ir pats primena geometrinį meno kūrinį.

Nuo 15 m. aukščio bokšto (dar vadinamo Kokmaniškės arba Majako) atsiveria įspūdingas Tytuvėnų apylinkių kraštovaizdis: matosi Pašakarnio tvenkinys, dvaro parkas, Gomertos kraštovaizdžio draustinio miškai, o gerai įsižiūrėjus tolumoje galite pamatyti Šiluvos bažnyčią.

tytuvenu apzvalgos bokstas

Siūlau dar ir į įspūdingas pievas pasidairyti. Tikrai labai graži gamta, kuria verta pasimėgauti. Ir, jei ieškote vietos piknikui – sustokite čia.

Dar minima, kad nuo 2004 m. mieste vyksta tarptautinis menų (daugiausia muzikos) festivalis. Jei lankysitės čia vasaros metu – gal netyčia ir ant festivalio pataikysite? Apie jį informaciją rasite ČIA

Šiluva

O rugsėjo mėnesį, per Šilines, vienus iš didžiausių atlaidų Lietuvoje, vyksta piligriminės eitynės keliu Tytuvėnai – Šiluva. Į Šiluvą nuvažiuoti irgi verta. Nors kelionė tolima, bet stengiamės su šeima aplankyti Šiluvos bažnyčią kartą per metus.

šiluva, siluva, tytuvenai,

Mes susidarėme maršrutą, keliavome per Tytuvėnus, Šiluvą, Telšius. Nuo Vilniaus atstumas nėra pats trumpiausias, bet vietos tikrai gražios. Tytuvėnų vienuolynas ir aplinkinė gamta suteikia ramybės ir sakralumo. Tikintiems tai tikrai nuostabi vieta, kur norisi pasisemti dvasinės pilnatvės, Šiluvoje visada sukalbėti maldą ir uždegti žvakelę, duoti auką. Bet ir visiems kitiems šias vietas verta aplankyti jau vien dėl istorinių ir kultūrinių žymių mūsų istorijoje, meno paveldo.

@dominykanav
https://www.instagram.com/dominykanav/

Kelionduonė FB: https://www.facebook.com/kelionduone/
Kūryba: https://www.facebook.com/pabudusiudrugeliutvirtove/ 
If you love art and quotes: https://www.facebook.com/vilniusartparasites/ 
Kelionės su kosmetika ir grožiu, sveikata: http://www.drakonoola.com

One Reply to “Tytuvėnai ir Šiluva (sakralus Žemaitijos grožis)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *