Poilsis Liepojoje: kokiam keliautojui čia patiks? Kur apsistoti? (Atostogos Latvijoje)

Prieš dvejus metus su drauge buvau nuvykus kelioms dienoms į Latvijos kurortą – Liepoją. Tai buvo mano pirmoji pažintis su šiuo miestu, kuris tikrai netoli nuo Klaipėdos. Pataikėm ant itin vėsaus savaitgalio, nors buvo vasaros karštametis, bet vis tiek aplankėm daug vietų važinėdamos autobusu, tramvajumi ar pasikliaudamos savo kojomis. Gal kiek padrikai, bet tą išvyką aprašiau ČIA. Rasite informacijos apie viešąjį transportą, apie kurį dabar nežadu kalbėti.

Šią vasarą čia kelioms dienoms grįžau su šeima. Kartais net trumpos kelionės atneša daug peno mintims, sukuria galybę prisiminimų ir grįžti pilnas įspūdžių ir pravėdinęs galvą. O pandemijos akivaizdoje tolimesnių kelionių net nenorėjom planuotis, tad gana artimas pajūris pasirodė esąs gera galimybė ir įkandamas pakankamai nedideliam biudžetui.

Šį kartą keliavome su asmeniniu automobiliu, tad ir poilsis ten turėjo šiek tiek kitokių atspalvių. Tie atstumai, kurie man paskutinį kartą atrodė labai dideli ir varginantys, važiuojant automobiliu atrodė tokie trumpi ir viskas vietoje. Kai grįžti į vietą, kur jau esi buvęs, ją kažkaip vis tiek naujai pamatai. O, jei esat keliavę ten pat su automobiliu ir be jo – patys žinote, kokia kitokia toji kelionė atrodo.

liepoja, liepaja, latvija, miestas, kurortas

Aplankykite tai, kas aplink!

Kelionę pradėjome nuo namų Vilniuje, pernakvojome savo sodyboje netoli Ukmergės, kitą dieną važiavome pro Kėdainius, aplankėm Tytuvėnus ir nakvojome netoli Telšių, kuriuos sekantį rytą aplankėme. O tada jau traukėm link Liepojos, dar stabteldami Šiluvoje.

Beje, vos įvažiavome į Latviją, nuvažiavom ir į Papės paplūdimį pasižiūrėti, kaip šis atrodo. Žinau, kad nemažai poilsiautojų traukia čia, tad norėjau savo akimis pamatyti, kiek tai dėmesio verta vieta. Sakyčiau, kad Papė tiks tiems, kurie nori laukinės gamtos, ramybės ir trokšta pabūti su draugų šutve ar su šeima. Čia nėra nieko, ką vadintum organizuojamomis pramogomis, o ir aplinkinės nakvynės gana brangios ir be privačių patogumu (vonia, virtuvė).

Bet Papė – puiki vieta stovyklavimui, kempingui ir žygiams. Jei norisi būtent gamtos, jūros ir nereikia daug žmonių ar miesto gatvelių, kavinukių – Papė tikrai turėtų lūkesčius atitikti. Tik svarbu žinoti, ko ieškote. Nes Papė tikra Palangos priešingybė – pasirinkite tą, kuri arčiau širdies.

Grįždami iš Liepojos dar užsukome į Palangą, Kretingą

Iš tiesų, labai siūlyčiau nelėkti kaip akis išdegus į pajūrį, bet susidaryti kelionės maršrutą. Kelias sąlygininai neilgas (priklauso, nuo kur pradedate), bet tikrai pravažiuojate gražių ir greičiausiai neatrastų vietų. Suprantu, kad laiko ne visada daug, bet pusvalandžiui sustoti papietauti Tytuvėnuose ir užsirioglinti į apžvalgos bokštą tikrai įmanoma.

Tad atsižvelkite į tai, ką Jūs ir pakeleiviai mėgstate ir paįvairinkite savo kelionės maršrutą sustojimais pakeliui.

Jei tik keliaujate su nuosavu transportu, tikrai gaunate daug laisvės ir lankstumo. Viskas priklauso nuo individualių poreikių – vienam įdomiausia sustoti įdomiuose muziejuose, galerijose ar pamatyti skulptūras, parkus, kitą domins tik gamta, trečią išgirtos vietos kavinukės ar parduotuvės. Tad atsižvelkite, ką Jūs ir pakeleiviai mėgsta ir tikrai paįvairinkite savo maršrutą sustojimais. Tuomet ir kelias atrodo trumpesnis, susiskaldo į atskiras atkarpas, o ir vaikams nepasidaro nuobodu, atsiranda progų prasivaikščioti ir skrandį papildyti.

telsiai, mascio ezeras, masčio ežeras, žemaitija, takas, lietuva, ka pamatyti telsiuose
Telšiai, prie Masčio ežero.

Kokiam keliautojui patiks Liepoja?

Liepoja tai vėjų miestas. Šį kurortą tikrai labai pamėgau, nes radau tokį balansą, kurio ilgai nesisekė atrasti. Kiekvienas kurortas prie Baltijos jūros yra savitas. Nei vienas savaime nėra blogas ar geras, bet viskas priklauso nuo to, kokie Jūsų interesai ir kokios vietos atostogoms ieškote, su kuo keliaujate.

Šie punktai galbūt padės suprasti, kiek Jums patiks Liepoja:

1. RAMYBĖ VS TRIUKŠMAS

Čia nerasite tokio šurmulio kaip Palangoje, nebus tiek daug organizuojamų koncentų (nors Dzintars turi puikių koncertinių salių renginiams, tad galite pasidomėti, jei užtaikysite ant sezono) ir neprimins Šventosios.

Čia pakankamai ramu, neatrodo, kad visur aplink tik prekeiviai ir bumsinti garsi muzika. Parkuose galite su vaikų vėžimėliu pasivažinėti ar keliauti su dviračiais, skaityti prisėdus ant suoliuko.

Bet Liepojoje nėra ramu ir tylu, kaip Juodrantėje. Čia gyvenama, Liepoja gana didelė. Rasite ir miegamųjų kvartalų, ir ilgai dirbančių barų, žmonių irgi nemažai, nors nepaskęsite sraute, nesijausit spaudžiamas, dar įmanoma atrasti, kur prisėsti papietauti ar prigulti pliaže.

Liepoja nėra ir Papė, nes čia daug kavinių, yra ir miesto gatvelių, parduotuvėlių. Tai miestas, kuriame važinėja mašinos, žmonės žaidžia tinklinį ar šoka, pietauja restoranuose ir lanko vietos muziejus, apsipirkinėja. Tai nėra vieta, kur rasite tik save gamtos prieglobstyje. Žinoma, priklauso, kokią Liepojos vietą pasirinksite – jei gyvensite toliau nuo centro, pavyks atrasti ir itin ramių vietelių.

Papė labiau tinka kempingui, stovyklavimui, nors žinau, kad Liepojos paplūdimiuose nėra draudžiama nakvoti, gyventi palapinėje.

pludmale, liepaja, liepoja, baltijos jūra, pajūris, jūra, jura, baltic sea,

2. PIGU VS BRANGU

Liepoja nėra toli nuo Lietuvos sienos. Jei važiuosite iš Klaipėdos – išvis arti. Papildomų įvažiavimo mokesčių nėra.

Lyginant su kitais kurortais, čia patogią nakvynę įmanoma rasti gana pigiai. Keliaujant dviese tikrai galite rasti net pigiau nei 50 Eur. nakčiai, jei įdėmiau paieškosite.

Taipogi, kavinių kainos primena Vilnių, kur gyvenu, tad tikrai nėra brangiau. Aplink rasite daug RIMI maisto parduotuvių, kuriose maisto kainos irgi panašios. Nepasakyčiau, kad brangiau nei Lietuvoje, bent jei lyginsiu su sostine. Valgyti kavinėse Kuršių Nerijoje tikrai brangiau.

Viskas priklauso nuo kavinės – rasite ir pigesnių picerijų, ir prabangesnių restoranų. Bet galima normaliai pavalgyti mokant apie 7 Eur. už karštą mėsos patiekalą, o tai tikrai normali kaina.

3. SKANU VS NESKANU.

Aš kelionėsė galiu pasigaminti pusryčius, kažką nusipirkti vakarienei, bet pietų beveik niekada nesigaminu. Gal tiesiog nesu puodų žmogus, nes tai nesikeičia ir namuose. Liepojoje maitinimo įstaigų labai daug – yra ir picerijų, ir dailių restoranų, ir konditerijos parduotuvėlių, kavinukių ar vietų, kur galite dienos pietus darbo dieną suvalgyti. Įvairovė tikrai didelė, negalėčiau skųstis. Daug akį patraukusių kavinių dar liko neaplankytos.

Pats maistas niekuo nuo lietuviško nesiskiria – nenustebinsiu. Rasite ir šaltibarščių, ir kepsnių, ir įprastų picų ar koldūnų. Nieko, ką specialaus reiktų paragauti.

Tik galiu pasakyti, kad latvijoje galima atrasti daug daugiau giros rūšių ir verta skirtingas paragauti. Liepojoje tikrai gėrėme daug skanios giros, ją rasite ir parduotuvėse, ir kavinėse.

ką valgyti, desertas, liepoja, liepojoje, river, gastrobars, gastrobaras, restoranas, pavlova, pyragas, ledai, kava, kavinė
RIVER gastrobaras

Gal nuvilsiu, bet Liepojoje praktiškai nėra rūkytos žuvies. Nustebome, nes mes įpratę, kaip Kuršių Nerijoje, ant kiekvieno kampo matyti rūkytos žuvies pardavėjus. Tas skonis kaip kasmetinė tradicija, rodos, neatsiejamas nuo Baltijos jūros. Bet, deja, čia, norint rūkytos žuvies, reiks pasiskaityti, gerokai paieškoti, nes lengvai neatrasite. Nežinau kodėl, bet jos čia nėra.

4. SMĖLIS VS JŪRA.

Malonu iki jūros eiti pėščiomis, nes ją gali pasiekti einant per gražius parkus, o ir takai tikrai atnaujinti, sutvarkyti. Tiek pėstiesiems, tiek keliautojams su dviračiais ar paspirtukais yra patogu Liepojoje keliauti ir pasiekti jūrą. Net ir pliaže pamatysite vietas, kur galima dviratį prisirakinti.

O ir pačiame pajūryje, kuris ganėtinai platus, nutiestas medinis takas beveik siekiantis jūrą, tikrai ilgas, nėra iškleręs. Rasite ir kraniukus kojoms ar rankoms nusiplauti.

Važiuoti link jūros galima ir su mašina – yra kelios stovėjimo aikštelės ir vietos, kur galėsite palikti automobilį ir eiti prie jūros.

Pats priėjimas yra lygus, nėra kalnuotas. Pamenu, kiek prakaito kainuodavo Juodkrantėje nueiti iki jūros, o ir net pastačius mašiną mano seneliams buvo sunku, nes kelias kylantis, nelygus. Ne dėl pačio atstumo, bet dėl to, kad tekdavo kopti. Liepojoje viskas gana lygu, nereikalauja daug jėgų, tinka ir tiems, kam sunkiau vaikščioti.

Liepaja, pludmale, pliazas, liepoja, Liepojos, pajuris, baltijos jura, latvija

Pačiame pliaže tikrai pakankamai daug persirengimo kabinų bei viešųjų tualetų. O tai džiugina, jie pakankamai tvarkinti. Nereikia besimaudantiems toli keliauti, kai šaukia gamta, o tai ir mažina šlapinimosi į jūrą rekordą. Nuo tualeto jaučiasi nelabai malonus kvapas nebent būnant labai arti ir atsidarius durims, bet šiaip jau didelių bėdų tie viešieji tualetai nekelia.

Dabar mums viešint daug kur paplūdimyje buvo nemalonus kvapas dėl juodų dumblių, kurie buvo išmesti į krantą, rakinėjami varnų ir kirų. Nežinau, galbūt taip būna tik kartais, bet nebuvo malonu ir smirdėjo. Vienose vietose stipriau, kitur menkiau.

Yra galimybė išsinuomoti apsauginį skėtį, uždangą nuo saulės bei gultą. Prie jūros yra keli pagrindiniai priėjimai su skirtingomis kavinėmis, tad galima ir visai kokybiškai pavalgyti prie pat jūros, mes ir saulę nuleidinėjom su skaniais kokteiliais. Yra ir atvirų stalų, ir staliukų viduje, ir po uždanga. Nepriminė vien pašildytų kibinų ir maistas nebuvo pigus, bet geros kokybės, vertas.

Smėlis švelnus ir baltas, gera juo eiti – Baltijos pajūris turi kuo pasigirti. Kopų nėra tiek daug, kiek Kuršių Nerijoje, bet šiek tiek jų yra.

Jūra labai lėtai gilėja. Kartais tenka eiti ilgai, kol galima nors kiek paplaukti. Tai privalumas, jei keliaujate su vaikais, kurie mėgsta bristi į vandenį ir nėra labai atsakingi, bet patiks ne visiems, ypač, jei mėgstate panardyti, paplaukioti. O ir bangų sulaukia Liepoja retai, deja.

Liepoja, pažintinis takas, liepojos, ezeras, ežeras, latvija, ką pamatyti liepojoje, takas, gamta, paukščių stebėjimas, bokštas, liepojoje

5. VEIKLA VS NUOBODULYS.

Liepojoje yra, ką aplankyti. Nereiktų tikėtis, kad tai bus miestas, pilnas objektų lyg kokia Roma, bet vis tik yra ir pažintinių takų bei bokštų, gražių gamtos kampelių, pavažiavus šiauriniai fortai, žydų žudynių vieta, keli aktyvaus laisvalaikio parkai.

Yra ir nedidelis, bet tikrai gražus Liepojos muziejus. Pačio miesto gatvelėse yra nemažai skulptūrų, monumentų. Galėsite ir bažnyčias aplankyti – ir protestantišką, ir katalikišką. Pavažiavus ir didingą auksu dabintą cerkvę rasit.

Senamiestis nėra didingas, bet jaukus, turintis kelias gražias gatveles, kiemelius su fontanais ar sodais. Tikrai yra, kur pasivaikščioti, ką pamatyti.

O ir tikrai yra daug galimybių važinėtis dviračiu, leistis į žygius.

Kur apsistoti Liepojoje?

Kai buvau su drauge, mes nebrangiai nakvojome tikrai neblogame trijų žvaigždučių viešbutyje LIVA. Pataikėme ant gero pasiūlymo ir dviese už dvis naktis sumokėjome berods 60 € . Kai ieškau nakvynės dabar, kainos didesnės – dviems už dvi naktis kainuoja 122 €, tad net dvigubai daugiau. Bet tiesiog, kuo anksčiau susirandate nakvynę, tuo daugiau galimybių rasti ją pigiau, o ir reikia gerokai paieškoti, kol rasite visus poreikius atitinkantį variantą.

LIVA HOTEL rasite booking.com sistemoje. Tai viešbutis, kuriame viskas paprasta, bet švaru, saugu ir pačiame centre. Keliaujant be mašinos, mums labai tiko. O ir namuose nedaug laiko leidome. Nėra virtuvės ar net virdulio, bet LIVA turi savo restoraną, siūlo mokamus pusryčius. Be to, galima naudotis sporto sale. Jei būsite su automobiliu, irgi suteiks stovėjimo vietą, o tai puiku, nes centre labai sunku atrasti nemokamą parkingą.

O dabar keliavome tryse, apsistojome trims naktims. Daug ieškojau biudžetinio, bet patogaus varianto – ir radau tikrai puikų, kuris ir nuvažiavus mūsų nenuvylė. Tai Medainie apartamentibooking.commokėjome 133 € (tiesa, su GENIUS lygio nuolaidėle, bet be jos irgi nesiekė 150 €).

Tai paprastas namas, be prabangos, bet labai švaru ir jauku, yra vieta automobiliui ir sodas kieme, pakankamai tylu. Nėra centre, bet apie 4 km nuo jo, tad su automobiliu vienas juokas. Visai netoli didelė RIMI parduotuvė, vaistinė, kavinukės. Lokacija tikrai nenuvylė. O tai butas, tad turėjome ir privačią virtuvę, didelį stalą, tris viengules lovas ir sofą, privatų vonios kambarį. Tikrai visi patogumai, bevielis internetas.

Šeimininkė Solveiga labai maloni, kalba žemaičiuodama ir kažkiek lietuviškai, jie gyvena pirmamame aukšte, o mūsų butas buvo antrame. Jos vyras bitininkas, tad suteikia galimybę įsigyti medaus – nusipirkome trilitrį. O ir buvo indelis medaus paliktas dovanų bute. Kaip tik beviešėdama ten susirgau, prasidėjo gerklės skausmas ir sinusitas, tad visą tą medų iškabinau per tas keletą dienų, labai pravertė.

Medainie apartamenti tikrai galėčiau rekomenduoti – nebrangus ir tikrai patogus variantas. Mes žadame čia kada nos sugrįžti. Minusai gal būtų tokie, kad nėra orkaitės (yra kaitlentė), skalbimo mašinos ir rankšluosčiai kiek nuskalbti, bet tai erzintų tik tada, jei viešėtume ten mėnesį. Buvo šiek tiek bėdų su wifi ryšiu, bet viskas sugrįžo į vėžias ir galėjome online serialą žiopsoti, tad nesiskundžiu. O ir televizorius yra, jei tik aktualu.

Variantų tikrai rasite labai įvairių – ir studentiškų, su bendra vonia, ir patogių butų, ir vietų kemperiui ar palapinei kiek toleliau. Liepojoje pamatysite ir brangių viešbučių, kaip visur, bet galite atrasti ir jaukių, patogių vietų viešnagei. Ši vieta, kaip kurortas, ganėtinai pigi ir joje nesijauti blogai, nereikia visą laiką skaičiuoti, kiek dar liko sąskaitoje pinigų, ar dar gali pavaišinti draugus kava… Kiekvienas turime šiek tiek skirtingas finansines galimybes, bet Liepoja yra draugiška beveik kiekvienam.

Aš nakvynių ieškau per booking.com sistemą, kuri yra patikima. Aišku, ji pasiima šiek tiek mokesčių. Jei viešėsite ten, kur norėsis grįžti – paklauskite, gal apsikeisite kontaktais ir sekančią vasarą galėsite išsinuomoti nakvynę šiek tiek pigiau.

BONUSWAY – grįžtantys pinigai
(Ne reklama)

Dar vienas patarimas – naudokitės bonusway platforma. Užsiregistruokite, į booking.com sistemą (ar kitas ten esančias parduotuves) eikite paspaudę ant jų logotipo bonusway puslapyje, kad būtų užregistruotas nukreipimas. Jums sugrįš tam tikras procentas nuo sumokėtos sumos už nakvynę. Vienas kitas euras grįžta, o jei. už ilgesnes atostogas susidavo solidi suma – irgi grįžta daugiau.

Taipogi, jei į bonusway registruositės per šią nuorodą https://www.bonusway.lt/?r=7206107 – gausite papildomus 3 Eur. dovanų. Nesijaudinkite, tai visiškai saugu ir paprasta. Aš su jais nebendradarbiauju, bet tiesiog pati džiaugiuosi atradųsi, nes daug perku intenernetu, o ir nakvynes užsakinėju.

Kai savo virtualioje bonusway piniginėje sukaupi 10 Eur – juos gali persivesti į savo sąskaitą. Už tai nereikia nieko išleisti papildomai, nieko įsipareigoti. Tiesiog jie gauna sumą už reklamą, už nukreipimą ir ta suma pasidalina su jumis. Tad padedate vieni kitiems gauti papildomų pinigų.

Iki susikeliavimo. 

@dominykanav
https://www.instagram.com/dominykanav/

Kelionduonė FB: https://www.facebook.com/kelionduone/
Kūryba: https://www.facebook.com/pabudusiudrugeliutvirtove/ 
If you love art and quotes: https://www.facebook.com/vilniusartparasites/ 
Kelionės su kosmetika ir grožiu, sveikata: http://www.drakonoola.com

2 Replies to “Poilsis Liepojoje: kokiam keliautojui čia patiks? Kur apsistoti? (Atostogos Latvijoje)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *