Maršrutas po ROMĄ: ką dar Romoje aplankyti?

Italijos ROMA verta ne vieno įrašo, nes Amžinąjame mieste lankytinų objektų itin daug. Buvau čia savaitę ir laiko trūko, nos turistavau aktyviai. Ir noriu grįžti.

Apie ROMĄ ir ką dar joje aplankyti skaitykite ir ŠIAME ĮRAŠE.
Kaip ir ŠIAME. Ar įraše apie VATIKANĄ, kurio būtinai nepražiopsokit.

O labiau kūrybiškai savo asmeniniais įspūdžiais, miesto istorinėmis ištakomis pasidalijau šioje impresijose: Pirma dalis RomojeAntra dalis RomojeTrečia dalis Romoje.
Gal bus įkvėpimu ir Jums Romą aplankyti arba į ją sugrįžti.

Ką Romoje dar nuveikus? Čia visko tiek daug, kad gali apsisukti galva. Aišku, kad priklauso nuo mūsų pačių pomėgių ir oro, aplinkybių…. bet aš pasidalinsiu savo aptiktais ir aplankytais taškais Italijos sostinėje:

img_5960

1. Santa Maria Maggiore bazilika Romoje

Romoje labai daug bažnyčių – nuostabių kultūrinių ir istorija alsuojančių rūmų, o ir prieglobsčio tikintiems ir sakralumo buveinių.

Viena iš bažnyčių – Santa Maria Maggiore bazilika , esanti nelabai toli nuo centrinės stoties (Termini).
Į ją įęjimas nemokamas. Tik negalima eiti, kaip į visas sakralias vietas, itin apsinuoginus.
Labai trumpi šortai Romoje nelabai pritinka.

Viena iš septynių piligriminių balizikų pasaulyje.
Ji atvėrė duris 432 metais, čia palaidotas garsus architektas Bernini.

Powered by GetYourGuide

Atidaryta:  7:00 19:00h
Adresas: Piazza di Santa Maria Maggiore

2. Vittorio Emanuele II Romoje

Tai aikštė, monumentas, tiltas. 

Gal ir nepasakyčiau, kad tai vieta, kurią privaloma aplankyti, bet tai dar viena graži aikštė, tiltas.
Visa Roma pilna vietų, kuriose tiesiog gera būti ir lankytis.

Tiltas adresu: Lungotevere dei Fiorentini
Viktoro Emanuelio II paminklas yra Romoje, Venecijos aikštėje (Piazza Venezia). Paminklas pradėtas statyti 1885 m., o baigtas – 1911 m. pirmojo suvienytos Italijos karaliaus Viktoro Emanuelio II garbei.
Piazza Vittorio Emanuele II – aikštė.

3. Villa Borghese Romoje

Nuo ten jau traukėm prie Borghesse parko, ieškodami muziejaus Villa Borghese .

Processed with VSCO with c1 preset

Sudėtingas buvo kelias – siaubingai lijo, o atvažiavus metro ir išlipus stotelėje “Piazza di Spagna” ir sekant keletą rodyklių, patekome į šalia greitkelio esančią dikynę ir nesupratome, kur eiti.

Klaidžiojome, kol mus pasigavo vienas padoriai atrodantis italas, kuris vedė, rodė ir susuko galvas taip, kad pardavė netikrus bilietus.

Atrodė, kad esam pasiruošę sukčiams ir esam protingi, bet vis tik jie moka taip manipuliuoti ir įtikinti, kad apsisuka galva. Praradom gal 12 eurų  – nieko tokio, bet nuotaika buvo sugadinta. Bet tas italas bent nurodė teisingą kryptį. Reikėjo palei tą greitkelį tiesiog eiti ir eiti, kol pasiekėm įėjimą ir parką.

Processed with VSCO with c1 preset

Gal net patogiau būtų važiuoti autobusu: tinka  5, 19, 52, 53, 63, 86, 88, 92, 95, 116, 204, 217, 231, 360,490, 491, 495, 630, 910 and 926. Nes su metro išlendi labai neaiškioje vietoje be nuorodų.

Ėjom per parką ir priėjom muziejų. Parkas irgi labai gražus – jei tik oras leis, tai tikrai rekomenduoju jame pasivaikščioti. Net mačiau jame laisvai skraidančių papūgų!

Viduje šurmulys, bet lekiam pirkti tikrų bilietų. Deja, viskas rezervuota ir išpirkta – jie riboja žmonių srautus. Artimiausia data, kuriai galima gauti bilietą – po nepilnos savaitės. Muziejaus kavinukėje maistas kainuoja trigubai brangiau nei derėtų, tad tik paimu kavos ir jaučiuosi sugniuždyta. Būna ir keliaujant juodesnių dienų.

Processed with VSCO with c1 preset

Per stebuklą po geros valandos poilsio, kai nusprendėm nusipirkti bilietus tai datai po nepilnos savaitės, nes dar būsime Romoje tuo metu, ta pati pardavėja pakviečia ir per minutę parduoda mums bilietus čia ir dabar, nes viena grupė neatvyko. Taip ir patekom į muziejų – kartais būna ir šitaip.

Suaugusiems bilietas kainuoja 25 € . Lentelė su taikomomis lengvatomis ČIA.

Powered by GetYourGuide
Processed with VSCO with c1 preset

Pats muziejus tikrai gražus ir vertas dėmesio – nėra labai didelis, sakyčiau jam užtenka pus antros valandos. Bet tikrai daug nuostabių salių ir man ši vieta priminė Versalio rūmus.

Čia galima pamatyti tokių meninkų kaip Tiziano, Raphael, Caravaggio, Rubens ir Botticelli darbus. Čia galima rasti daugiau informacijos: http://www.galleriaborghese.beniculturali.it/it

Įdomu ir tai, kad buvo eksponuojama Picasso skulptūrų paroda. Labai įdomiai atrodė rūmų aplinka, graikiškus idealus vaizduojančios baltos skulptūros, senoviniai paveikslai ir modernistinis picasso žmogeliukas ar ožka per vidurį.

Pamatyti Picasso skulptūras man buvo labai įdomu. Labai žaviai žiūrisi tokie kontrastai – tiek vizualiniai, tiek prasminiai. Čia ir laikmečių, ir mentaliteto susikirtimai.

Processed with VSCO with c1 preset

Antradienį– Sekmadienį dirba: 8:30h – 19:30h
Pirmadieniais uždaryta.

Adresas: Piazzale del Museo Borghese, 5.

4. Piazza del Popolo – Romos tautos aikštė


Nuo Borghesse parko galima pavažiuoti autobusu porą stotelių arba paeiti pėščiomis.

Processed with VSCO with c1 preset

Ši aikštė – įkurta Šiauriniuose miesto vartuose (Porta Flaminia).

Romos Imperijos laikotarpiu – ši vieta buvo vienas pagrindinių įėjimų į Romos miestą.

Mes čia buvom per pliaupiantį lietų, bet vis tiek buvo gražu.

O ir prie pat metro stotelė (Flaminio- Piazza del Popolo) ir daug kavinių.

Tai strategiškai patogi lokacija: trys centrinės gatvės kertasi būtent čia – Via del Babuino, Via di Ripetta , Via del Corso. 

Čia pamatysite Egiptietišką obeliską, dedikuotą Ramziui II – tai Flaminio Obelisk.
Jis yra aikštės pačiame centre, tartum spyglys.

Processed with VSCO with c1 preset

Čia yra ir Santa Maria del Popolo – bazilika, kurioje pamatysite du nuostabius Caravaggio kūrinius ir renesansines dekoracijas.

Esti aikštėje dar dvi iš išorės vienodos šventyklos – Santa Maria dei Miracoli ir Santa Maria in Montesantobet jų vidus skirtingas ir galima apsilankyti.

Galima į aikštę pasižiūrėti iš viršaus – tikrai nuostabūs vaizdai – reikia palipėti laiptais aikštės šone, link Pincio parko.

Tramvajus : Flaminio, linija 2. O ir prie pat metro.

5. Prie pat “Popolo” aikštės rasite ir Romos Da Vinčio muziejų: Museum Leonardo Da Vinci Experience

Adresas: Via della Conciliazione, 19.
Darbo laikas: dirba kasdien 09–19:30h.

Čia galima rasti daugiau informacijos: https://www.leonardodavincimuseo.com/en/

Processed with VSCO with c1 preset

Bilietai suaugusiems 15 .
Tai muziejus, kuris patiks ir mažiesiems. Jame nesilankiau, bet perskaičiau nemažai aprašų ir komentarų – tai geras variantas, jei keliaujate su šeima ir atžalomis, kuriems ne viskas įdomu, kas traukia istorijos mylėtojus suaugėlius.

Powered by GetYourGuide

O ir šiaip – čia papasakoja apie Da Vinčio asmenybę, yra visokių žaidimų ir interaktyvios erdvės.

Muziejus nėra didelis, bet verta atkreipti dėmesį.

O ir, jei nuomojatės viešbutį per booking.com – jie siūlo nuolaidų kuponų į Da Vinčio muziejų, tad galite pasinaudoti (juos reikia iš anksto nusipirkti).

Susikeliaujam!

PS:. Pirkdami bilietus ar įsigydami turus per pateiktas nuorodas, padedate šiam puslapiui, nes Jums tai nieko nekainuoja, o aš gaunu mažą komisinį mokestį. AČIŪ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *