Rygos zoologijos sodas: koks tas Mežaparks? (Lv)

 Pavasarį dar kartą keliavau į Rygą. Dabar sėdžiu ant vasarinės žolės ir lenkiu pirštus, bandydama prisiminti, kiek kartų lankiausi Latvijos sostinėje: su klase penktoje klasėje, vėliau su mokykla lankant ir Taliną, tada su drauge, su tėvais…ir dabar.

Be to, už poros dienų pradedu ilgai lauktą Vasaros kelionę automobiliu, kuri prasidės būtent nuo Rygos.

Powered by GetYourGuide

Sakytum, kad miestas matytas, bet net ir vietos, kur gyvename, nebūna iki galo ištirinėtos, todėl visada sutinku važiuoti, jei tik galimybė pasitaiko – vis naują muziejų aplankai, paragauji naujų skonių, sudalyvauji kokiame vietos renginyje, apsistoji skirtinguose viešbučiuose… Visada verta. O Rygą pasiekti galima per keturias valandas autobusu – visada važiuoju su Lux Express. O dabar (2024 metais) ir traukinys atsirado!

Apie Rygą esu jau rašiusi, tad kviečiu pasiskaityti senesnius įrašus: Rygos Impresija, Kur apsistoti , “nouveau“ stiliaus architektūraNacionalinis meno muziejus. Stengsiuosi nebesikartoti.

Gyvenome pigiai, bet geroje vietoje. Tai hostelis – Riga City Center Homestay. Rasite jį plačiau aprašytą senesniame įraše Kur Rygoje apsistoti. Dviese sumokėjome 23 eu. Su bendrais patogumais.

Rygoje tikrai gera, kai oras gražus. Ėjome ir prie Brėmeno muzikantų, užsukome į bažnyčias, išgėrėme alaus centrinėje kavinėje…. čia yra, ką veikti. O namo parvežėme ne tik alaus, bet ir šprotų bei karvučių. Tokių suvenyrų laukė visi.

Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs

Rygos zoologijos sodas

Bet šiandien noriu papasakoti ne apie lankytinas miesto vietas, bet apie žymųjį Rygos zoologijos sodą. Lankiausi jame prieš dešimtmetį, dar būdama vaikas. O dabar susiplanavom pusdienio išvyką vėl. 

(Labai myliu gyvūnus – pačius zoologijos sodus vertinu kontraversiškai, nes nepalaikau gyvūnų kankinimo vardan pramogos. Bet, jei matai, kad jiems sąlygos neblogos, palikta erdvės, jie atrodo prižiūrėti – tada kažkaip norisi juos lankyti. O ir sumokėdama už bilietą jaučiuosi tartum parėmusi jų gerovę. Tai sudėtinga tema, kuria pati daug mąstau ir neapsisprendžiu, ar geriau neiti ir nepalaikyti zoologijos sodų ar kaip tik juos remti. Nežinau. Paliksiu šią temą kitam rašiniui.)

Powered by GetYourGuide

Rygos zoologijos sodas nutolęs nuo centro, bet užtat įsikūręs labai žalioje gražioje vietovėje, visai šalia ežero. Kai oras gražus – čia labai gera tiesiog pasivaikščioti. Ir vieniems, ir su vaikais.

Patogiausia keliauti 11 tramvajumi – kelionė bus greita, patogi, be persėdimų ir truks pusvalandį nuo Rygos senamiesčio . Tikrai patogus ir greitas būdas nukeliauti pas gyvūnus. Geresnis, net jei keliaujate su automobiliu.

Stotelėje prie zoologijos sodo – Mežaparks –  (ir daugumoje didesnių stotelių) rasite raudoną automatą, kuriame nesunkiai nusipirksite e-bilietą. Kaina priklausys nuo to, kokį nuspirksite. Pigiausias variantas – vienkartinis bilietėlis už 1,15 eu. Galima pirkti ir valandinį 2,20 eu, kuris galios ir perlipant į kitą transporto priemonę. Jei važinėjate daugiau – apsimoka kioske nusipirkti parą galiojantį bilietą už 5 eu.

Bilietų kainas galite pasitikrinti ČIA.
Atnaujinau kainas pagal 2024 m. tarifus, bet pati lankiausi 2019 metais (tuomet bilietas kainavo 7 Eur.), tad matau, kad atsinaujino oficialus zoologijos sodo puslapis, dvigubai pakilo kaina, tad tikiu, jog ir pats zoologijos sodas atsinaujino ir mano įspūdžiai gali būti kiek pasenę.

Bilieto kaina suaugusiam asmeniui 14 eu savaitgalio metu ir 12 eu darbo dienomis.

Štai ČIARygos zoologijos sodo puslapis, kuriame galite rasti daugiau informacijos.

Galima nusipirkti ir šeimos bilietą ar pirkti didesnei grupei ir sutaupyti. 

Adresas: Meža prospekts 1, Ziemeļu rajons, Rīga, LV-1014, Latvija

Šiame zoologijos sode laikoma daugiau kaip 3000 gyvūnų, yra 486 skirtingos jų rūšys. Kasmet sodą aplanko iki 300 000 lankytojų. Sunku net palyginti su mūsų Kauno zoologijos sodu – šis didesnis, erdvesnis ir žalesnis. Tiesa, buvo labai gaila, nes nebeturi dramblio, kuris dar buvo, kai lankiausi praeitą sykį. O ir įspūdį paliko kiek skurdesnį nei tikėjausi. Nebuvo tigrų, leopardų, kengūrų, dramblių. Begemotas buvo, bet atkakliai slėpėsi.

Man patiko paukščių įvairovė – iš tiesų daug pėlėdų, apuokų ir pačių įvairiausių paukščių nuo fazanų iki flamingų. Buvo ir pelikanų, ir stručių. Keletas laisvų povų vaikštinėjo šalia lauko kavinukės. Beje, ji kaip kioskelis – nusipirkom vandens, kavos, bet brangiau nei kitur, o maistas prastas. Siūlau kažką nusipirkti iš anksto ir pasiruošti išvykai.

Ir bezdžionės – ir mažutytės, ir didelės raudonskruostės. Taip pat žavingi surikatai, peliukai ir smėliniai gyvūnėliai. Tikrai yra gražių, įdomių gyvių – o ir vabzdžių, gyvačiokų ir driežų mylėjai nenusivils.

Buvo žirafų, mačiau vilką, baltąją mešką. Mes lankėmės pavasarį, diena buvo maloniai saulėta, bet ne karšta. Gal todėl gyvūnai atrodė nepavargę, nesukaitę ir visai noriai vaikštinėjo savo aptvaruose. Nors kai kurių gyvūnų aptvarai pasirodė per maži ir buvo gaila gyvūnų. Norėtųsi, kad jie turėtų daugiau erdvės.

Teritorija didelė ir kalnuota – kojos pavargo nuo vaikštinėjimo. Bet buvo gražu. Nors ir kiek liūdna matyti mažėjantį gyvūnų kiekį, o ir visos lentelės senos ir neatnaujintos ne vieną dešimtmetį. Gražu, bet tam tikro slogumo buvo. Ypač, kai palygini su pasauliniais zoo parkais.

Apsilankymas sukėlė įvairius jausmus. Bet vis tik rekomenduočiau atvykti pasivaikščioti. Ypač su vaikučiais, o ir šiaip, jei mėgstate fauną. Bent pavasarį, žmonių nebuvo daug, todėl vaikščioti buvo malonu, nereikėjo grumdytis.

Man patiko tai, kad buvo edukacijos lentelių ir žaidimų. Tikrai daug iškabintos informacijos apie gyvūnų populiaciją, mitybos įpročius, skirtingas rūšis. Dalis informacijos latviškai, bet didelę dalį galima rasti ir anglų kalba. Ne prie visų, bet prie daugelio gyvūnų galima pasiskaityti, kas tai per gyvūnas, iš kur jis kilęs, kuo minta. Tokius sumanymus galima būtų tik plėtoti ir auginti – ir vaikams, ir smalsumo nepraradusiems suaugusiems tai bus naudinga ir įdomu.

Šiam zoologijos sodui reikia keistis ir augti. Kadaise čia buvo daug turtingiau. Dabar galime pasidžiaugti, jog sodas didesnis nei mūsų varganasis Kaune, bet tikrai liūdnas vaizdas, kai gyvūnų mažėja, o ir sąlygos jiems prastėja. Mačiau, kad statomas terariumas – kažkas vyksta. Tikiuosi, kad remontai ir pertvarkos atneš savo vaisių. Tai gražus sodas, kuriam trūksta šilumos. Greičiausiai – ir finansavimo.

Apsilankyti rekomenduoju, bet tikėtis kažko įstabaus neverta. Gražu, bet skurdoka. Mačiau daug pliusų, bet ir nemažai trūkumų. Vaikams patiks, gražiai pasivaikščiosite – bet įspūdžio tikrai nepaliks tokio, kaip Safario parkai visame pasaulyje. Aišku, įeiti į juos kainuos bent penkis kartus daugiau. Pavyzdžiui, lankiausi zoo parke Gran Kanarijos saloje (Ispanijoje) – mastas, grožis, žaluma ir įvairovė neapsakoma. Kainavo 40 eu. žmogui, bet buvo verta. Nors sakė, kad Tenerifėje dar įspūdingesnis…

Svarbu dar kartą pabrėžti, kad lankiausi 2019 metais – nuo to laiko atsinaujino oficialus zoologijos sodo puslapis, pakilo kaina, tad labai tikiuosi, kad ir pats zoologijos sodas atsinaujino ir patobulėjo. Jei kas buvote neseniai – pasidalykite įspūdžiais. Aš laukiu, kada pavyks apsilankyti vėl.

FB: https://www.facebook.com/kelionduone/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *