Savaitgalis RYGOJE: ką aplankyti ir kaip nuvažiuoti prie jūros?

Ne pirmas kartas Latvijos sostinėje, bet kiekvienas kartas vis kitoks.
Rašiau prieš penkerius metus impresiją apie Rygą – tai, kas perkrauna galvos jungtis ir įkvepia, neprivalo būti toli. Nuo Vilniaus iki Rygos vos keturios valandos kelio, tad aplankyti Baltijos brolius tikrai verta.

Ne kartą ir Liepojoje, prie Baltijos jūros, teko vasaros metu atostogauti, apie tai irgi rasite:
KĄ PAMATYTI LIEPOJOJE
KAROSTA ZONA LIEPOJOJE
KUR PAVALGYTI LIEPOJOJE
KOKIAM KELIAUTOJUI PATIKS LIEPOJA

Powered by GetYourGuide

Esu rašius ir apie Rygos zoologijos sodą – vis patikrinkite, ar nekito kainos ir kita informacija, bet bendrą įspūdį man zoologijos sodas paliko neblogą. Gražiu oru ir turint laiko, puiki pramoga. Nutolęs nuo miesto centro, bet su tramvajumi pasiekti lengva ir patogu.

Kur nakvoti Rygoje, Latvijoje?

Na, o šį sykį keliavome dviese su automobiliu.
Nakvynės vietą rinkausi tokią, kur būtų patogu nemokamai pasistatyti automobilį. Ieškojau nedidelės kainos, bet neblogų sąlygų, privataus vonios kambario ir patogumų.

Radau mane tenkinusį variantą AirBnb – dviems naktims apsistojome Stylish authentic studio – mokėjome nepilnus 92 Eurus už dvi naktis dviems.
Vieta (Valmieras iela 47) gerame, saugiame rajone, nuo pačio centro nutolę apie 2-3km atstumu. Galima naudotis viešuoju tranportu, šalia važinėja autobusai. Mes vaikščiojome pėščiomis, miesto centrą pasiekdavome per pusvalandį.

Kambarys su dvigule lova, yra televizorius. Studio tipo – įrengta maža virtuvėlė, yra kriauklė, visa technika ir reikiami indai, cukrus ir druska. Yra virdulys, šaldytuviukas, nešiojama vienos vietos kaitlentė, puodas ir keptuvė. Taip pat privatus tualeto kambarys su geru dušu. Na, viskas, ko reikia porai dienų. Ir geras interneto ryšys. Mes likome patenkinti, viskas švaru ir patogu, nemokamas parkingas. Rekomenduoju.

Visada variantus nakvynei galite rasti ir per BOOKING.COM, AGODA, VRBO, o jei ieškote būtent hostelio – HOSTEL WORLD platformas.

Jei reikia rasti, kur palikti daiktus, lagaminus, kol turistaujate – sąrašą vietų su kainomis rasite RADICAL STORAGE svetainėje.

Kaip nuo Rygos nuvykti prie jūros?

Liepos mėnuo, bet karšta nebuvo. Vis tik Baltijos jūroje pabraidyti norėjosi, tad nuvažiavome nors kelioms valandoms į paplūdimį. Galima, žinoma, važiuoti ligi Jurmalos, bet ji jau toliau, o daug laiko sueikvoti nebuvo noro, tad nutariau paieškoti artimesnių lokacijų.

Už maždaug 30 min kelio automobiliu į Šiaurę, yra Vecaku Pludmale.
Parkingas mokamas, bet vietų daug ir kainuoja 2 Eurai parai, patogu ir lengva susimokėti automate. Eiti ligi jūros netoli. Prie jūros yra gelbėtojai, kelios kavinės, ledų ir kavos kioskeliai. Pleže persirengimo kabinos. Tiesa, jūra sekli ir rami, nėra gilu ir daug nepaplaukiosi, bet gan saugi ir rami vieta pasipliuškenti, nėra daug žmonių. Galima išsinuomoti gultą.

Apie šį ir kitus pliažus netoli Rygos informacijos anglų kalba rasite ŠTAI ČIA.

Jūrą nuo Rygos pasiekti patogiausia privačiu automobiliu, bet įmanoma atvažiuoti ir naudojantis viešuoju Rygos transportu. Tai užtruks iš viso gerą valandą, bet galimybė yra. Reiktų sėsti į 24 autobusą. Štai ČIA galite pamatyti maršrutą.

Ką aplankyti Rygoje?

WE GOT TRIPS siūlo audio gidą (anglų kalba), su kuriuo galima savarankiškai turistauti po Rygos senamiestį. Kaina 7 €, trukmė – dvi valandos. Man atrodo, kad tai neblogas variantas, norint geriau susipažinti su Ryga, bet nesinori prisirišti prie turų, išlaidauti ir nėra noro bei laiko daug skaityti ir gilintis. Reikia tik išmanaus telefono ir savų ausinių.

1.) Šv. Petro bažnyčios bokštas (9 Eur)

Pati bažnyčia – protestantiška, tad nėra puošni, vidus nėra labai įspūdingas, nepamatysite spalvingų freskų ar vitražų. Įėjimas į ją 3 Eur.
Bet už 9 Eur (suaugusiam) galite gauti įėjimo bilietą ne tik į bažnyčią, bet ir užkilti į bokštą, kur atsiveria gražiausia Rygos panorama. Beje, lipti reikia labai nedaug, vos porą aukštų ir tuomet yra įrengtas liftas, kuris užkelia į gražią apžvalgos aikštelę, kur galima nusifotografuoti ir pasidairyti.

Darbo laikas kasdien 10-18h, bet mačiau plakatus, kad jie siūlo penktadieniais vakarinius užsikėlimus į bokštą ir vėlesniu laiku (bilietų kaina gali skirtis), tad galite pasidomėti.

Adresas: Reformācijas Laukums 1, Centra rajons, Rīga

2.) Brėmeno muzikantų skulptūra

Ji visai netoli Šv. Petro bažnyčios. Populiari turistinė vieta, muzikantų snukučių patrinimas atneš sėkmę, tad tokią nuotrauką irgi pasidaryti reikia.

Adresas: Pēterbaznīcas iela, Centra rajons

3.) Juodagalvių namai – House of the Black Heads

Įspūdingas pastatas, pastatytas 1334 m. ir kelis kartus perstatytas. Tai buvo pirklių ir jūreivių susibūrimo vieta. Viduje įrengtas muziejus, bilietas į jį 8 Eur (suaugusiam).

4.) „Trys broliai“ kompleksas

Trys senoviniai pastatai, seniausias pastatų kompleksas visoje Rygoje.
Adresas: Mazā Pils iela 19, Centra rajons

5.) Art Noveau architektūra

Latvijos sostinės senamiestis įtrauktas į UNESCO saugomų objektų sąrašą kaip eksponuojantis didžiausią Europoje Art Noveau architektūros pastatų kolekciją. Pasivaikščioti ir apžiūrėti pastatus tikrai verta. Apie tai rašiau: Rygos architektūra – “nouveau” brangakmeniai

Galite įsigyti WE GOT TRIPS audio gidą apie Rygos Noveau architektūrą (pusvalandžio trukmės, anglų kalba). Reikės tik išmanaus telefono ir savų ausinių. Kaina 10 €.

6.) Laisvės statula (Freedom Monument)

Neoficialiai dar pavadintas Mildos vardu. 42 metrų aukščio. Jis simbolizuoja latvių vienybę, nepriklausomybę ir pagerbia žuvusius jos siekiant.

Powered by GetYourGuide

7.) Rygos Kristaus Gimimo stačiatikių katedra (Soboras)Nativity of Christ Cathedral

Šis Soboras – pats didžiausias stačiatikių maldos namų statinys visose Baltijos šalyse. Cerkvė auksiniais stogais. Gražus statinys. Norint ir tinkamai apsirėdžius, galima užeiti ir vidun.
Šalia jos parkelis. Kai mes lankėmės, ten kaip tik vyko gatvės paroda su stendais apie Italijos, Ispanijos, Prancūzikos klasikinius tapybos šedevrus ir jų istorijas, iš tikro buvo įdomu paskaityti apie juos.

Adresas: Brivibas bulvaris 23 Centra rajons

8.) Nacionalinis Latvijos meno muziejus (Latvijas Nacionālais mākslas muzejs)

Didingas ir gražus pastatas, turtinga paveikslų kolekcija. Tikrai verta apsilankyti. Net 52, 000 Baltijos šalių, Rusijos kūrėjų darbų. Muziejus gana didelis, patogiai įrengtas, protaikytas ir turistams.
Beje, muziejus turi keletą aukštų ir terasą, iš kurios atsiveria Rygos panorama.

Bilieto kaina 6 Eur (suaugusiam). Daugiau informacijos apie kainas, muziejų, darbo laiką rasite jo puslapyje.

Kaip ir Lietuvoje, paskutinį kiekvieno mėnesio sekmadienį dalis nacionalinių Rygos muziejų siūlo juos aplankyti nemokamai.

Mes kaip tik užtaikėm – bilieto reikėjo tik į laikiną, naują parodą viename aukšte, bet tradicinė ekspozicija ir beveik visas muziejus galėjo būti lankomas nemokamai, tad verta pasinaudoti galimybe, jei tik ištaikote tokiu laiku aplankyti Rygą.

Adresas: Jaņa Rozentāla laukums 1, Rīga

Ir kelios aplankytos kavinukės Rygoje, kur verta užsukti:

9.) Crumble Cake

Pavadinimas išduoda – lauks trupininis pyragas. Jie čia gal penkių rūšių. Mes mėginom su kriaušėm ir karamele. Juos pašildo ir patiekia. Tikrai labai skanus, it naminis desertas. Pyragai po 4,40 Eur.
Sūrio pyragas su šilauogėm kainavo 4,70 Eur, buvo tikrai šviežias, nepersaldintas (jogurtinio tipo), gaivus ir tikrai skanus. Skaniai atsigėrėme kavos iš dailių puodelių. Užsukit pyrago.

Adresas: Jāņa iela 14, Centra rajons, Rīga

10.) Big Bad Bagels

Taip, beigeliai. Bet švieži, minkšti ir su visokiais įdarais. Gali būti su šonine, kiaušiniu, daržovėm, sūriais…. tokie kainuoja po 6-7 Eur. Pavalgai kaip pietums.

Aš paragavau su Bri pelėsiniu sūriu ir svogūnu džemu (5 Eur), draugas ragavo desertinį su riešutų sviestu ir džemu (4 Eur). Gėrėm pipirmetės arbatą (3 Eur) su citrina ir medum, žaliais pipirmetės lapukais.

Gal nėra labai pigu už sumuštinius, bet įdaro tikrai negaili – jei pelėsinio sūrio, tai atriekta dideli riebūs gabalai, o sūris šviežias ir gardus. Riešutų sviesto irgi ne tik dėl vaizdo, bet užtepta sočiai. Verta kainos ir gerų įvertinimų.

Žmonių daug, vietų nelabai, vieta mažytė ir paprasta, bet palaukti verta. Gerai įvertintas TripAdvisor populiarus spot’as. Ateikit. Neragavom, bet žada dar skanius trintų vaisių kokteilius.

Dirba iki 17h, tad labiau pusryčių ar brucho vieta.

Adresas: Baznīcas iela 8

Tai tiek visko spėjom per savaitgalį, bet tikrai Rygoje dar liko daug neatrastų pramogų ir potyrių, o juk tai mūsų artimiausi kaimynai, tad Rygą tik lankyt ir lankyt… Ir vis naujo kažką joje atrasti.
Pasidalinkit savo atradimais Rygoje ir Jūs!

PS:. Pirkdami bilietus ar įsigydami turus per pateiktas nuorodas, padedate šiam puslapiui, nes Jums tai nieko nekainuoja, o aš gaunu mažą komisinį mokestį. AČIŪ.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *